logo dordogne-vakantie.nl
S L A P E N
Campings
Noir
Pourpe
Blanc
Vert
Hotels
Noir
Pourpre
Blanc
Vert
Vakantiehuizen & gites
Chambres d´hotes
Auberges
 
dordogne

CHAMBRES D'HOTES

IN DE DORDOGNE

Ooit begonnen als een kleinschalig alternatief inkomen voor de plattelandsbewoners, is het chambre d’hotes inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen dat u zelfs in steden aantreft. Een chambre d’hote kan van alles zijn: een eenvoudig onderkomen bij de boer tot een bijzonder luxe suite op een bijzondere locatie met een stijlvolle inrichting waar kosten nog moeite gespaard zijn om er iets speciaals van te maken.

Het ontvangst is in ieder geval persoonlijk – daarna verschilt de bemoeienis van de gastheren met hun gasten zich. Wel heeft de Franse overheid een paar minimale bepalingen vastgelegd die gelden voor degenen die een chambe d’hote exploiteren. Zo mogen er nooit meer dan vijf kamers ter beschikking staan van de gasten en moet er voor een ontbijt gezorgd worden.
Bij de ene eigenaar kunt u wel mee-eten, bij de andere niet: in Frankrijk vaak aangeduid met het begrip Table d’hote. De kwaliteit van deze tables verschilt – soms wordt een goed restaurant overtroffen, soms blijft dat ver achter.

Een exploitant van een chambre d’hote kan zich aansluiten bij een waarborg organisatie. Deze ziet dan weer op toe dat er nog aan een aantal extra voorwaarden wordt voldaan. Door het ministerie van Toerisme zijn de volgende organisaties erkend ‘Gîtes de France’, ‘Clévacances’, ‘Fleurs de soleil’ et ‘Accueil paysan’.

Gîtes de France

Deze organisatie werd net na de 2e wereldoorlog opgericht in de Basses Alpes en is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de meest vooraanstaande organisatie die de onder andere gites en chambres controleert en waardeert. Naast de chambres d’hotes worden andere verblijfplaatsen ook kwalitatief beoordeeld.

Daarbij wordt onderscheid gemaakt naar de volgende verblijfplaatsen

  • Gîtes ruraux, huizen of appartementen die verhuurt worden per week – deze worden gewaardeerd met 1 tot vijf graanstengels. De gites moeten tenminste een buitenplaats hebben als onderdeel van de locatie. Met het stijgen van het aantal stengels, neemt het comfort toe: meer apparaten in de keuken, grotere tuin etc.
  • Chambre d'hôtes, kamers bij iemand thuis – verhuurd per nacht met ontbijt, gewaardeerd met 1 stengel voor een eenvoudige kamer tot 4 stengels – bij 2 stengels hebt u al een eigen badkamer en bij 4 is het groot en luxe op een aparte plaats.
  • Gîtes d'étape et de séjour – kleine huisjes met wat slaapkamers , een keuken en een (soms gedeelde) woonkamer, wel allemaal met een behoorlijke buitenruimte. Gewaardeerd met 1 stengel tot maximaal 3 stengels.
  • Gîtes d'enfants, special voor kinderen van 4 tot 15 jaar bij families die aangegeven hebben hier speciaal open voor te staan. Voor de kinderen zijn er in de directe nabijheid een aantal activiteiten te ondernemen (veelal op het terrein van de eigenaar). Hier geldt hetzelfde waarderingssysteem als bij de andere gîtes
  • Campings en de daar op staande chalets:  een camping nature heeft minder staanplaatsen en meer ruimte per staanplaats, houdt het midden tusen een camping a la ferme en een traditionele camping. Deze laatste, Camping Tradition, wordt gewaardeerd met 1 tot 4 sterren.

Clévacances

Clévacances is een kwaliteitslabel voor chambres d’hotes, gites en vakantiehuizen in het westen van Frankrijk. De kwaliteitsduiding gaat hier van één sleutel tot vijf sleutels. In de Deze laatste wordt zeer zelden uitgereikt. Bij één sleutel moet u denken aan een eenvoudige kamer, waarbij het sanitair gedeeld wordt met maximaal één andere kamer. Bij twee beschikt u over een eigen badkamer en toilet, bij drie bevindt de laatste zich grenzend aan uw kamer, etc.

Acceuil Paysan

Dit kwaliteitslabel garandeert dat u logeert op een boerderij waar de eigenaar zich primair bezich houdt met de landbouw en het verhuur van een toeristische ruimte bijzaak is. Als er maaltijden worden aangeboden, bestaan die uit streekproducten en –gerechten. U  hoeft niet persé in de boerderij ondergebracht te worden, dat kan ook in een gite op het terrein van de boer – die open staat voor uw bezoek. Kinderen mogen er naar de schaapjes kijken…

Fleurs de soleil

Dit kwaliteitslabel garandeert een goede en ruime omgeving, privé sanitair. De gastheren in de directe nabijheid, zij wonen daar ook, en de gastheren besteden voldoende aandacht aan hun gasten. 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl