logo dordogne-vakantie.nl
  geschiedenis dordogne

GEOGRAFIE

VAN DE DORDOGNE

De Dordogne - departement op de weg van Parijs naar de Pyreneëen. Een departement waarvan de grenzen overeenkomen met de voormalige provincie Périgord. Het land tussen zee en oceaan. Een lieflijk landschap met vier gezichten: Noir & Blanc van oudsher, Vert & Pourpre van recentere datum. Critici hebben zo hun bedenkingen tegen de nieuwbakken indeling, maar ach.... het helpt om zo het landschap te duiden.

ZWART [noir]

kaartjeIn het centrum zien we de Périgord Noir domineren de valleien van de Vézère en de Dordogne. Ongenaakbare schoonheid van het eeuwenoude landschap: Diep doorsneden kalkstenen valleien, overhangende rotsen bekleed met oude bossen en een weelderige vegetatie.
Hoofdstad van het gebied is het wonderschone Sarlat, dat is omringd door tallozen bezienswaardige plaatsen als les Eyzies, le Bugue, Limeuil, Terrasson, Saint Cyprien, Domme.

GROEN [vert]

In het noorden, de Périgord Vert met daarin het recent tot natuurpark verklaarde Périgord-Limousin is als een groene glooiende vlakte doorsneden met beekjes en riviertjes. Het gebied is een overgangsgebied van het granieten Limousin en de kalkstenen gronden die dit departement domineren.
La Dronne, le Bandiat, les grotere valleien van de l'Isle et de l'Auvézère, domineren dit landschap dat zich uitstrekt van Lanouialle tot aan Roche Chalais de met daarin de bezienswaardige steden Nontron, Brantôme, Bourdeilles en Ribérac.

WIT [blanc]

In het centrum van het departement ligt de Périgord Blanc. Een hoogvlakte van kalksteen gevormd door miljoenen jaren oude schelpenbanken. Brede valleien en prairies worden doorsneden door de rivieren Auvézère en Isle. Van Hautefort tot aan Montpon, met in het midden hoofdstad Périgueux. Naast het mooie landschap biedt de Périgord Blanc de steden Savignac-les-Eglises, de truffelhoofdstad Sorges, Saint-Astier en Mussidan.

POURPRE [paars]

Le Périgord Pourpre. Vanwege de wijn. In deze streek domineert de landbouw rond de rivier de Dordogne. En die produceert wijn en tabak. Het landschap is 'opener' dan de Périgord Noir. Behalve dan ten noorden van Bergerac: daar is er weer volop ruig groen.

EN VERDER

Het kalksteen dat overal wordt aangetroffen in de Dordogne, en waarin een rivier als de Vézère ter hoogte van Les Eyzies zo'n mooie vallei in heeft uitgeslepen dateert uit de Jura en het Krijt. De zee kwam hier toen het Central Massif tegen uit talloze vissen en schelpdieren vormden tientallen, soms zelfs meer dan een honderd meters hoge laag. Bovenop die laag bracht de tijd verschillende andere afzettingen: granieten resten van het Massif Central , klei zand en aarde van opkomende en wegtrekkende zee en de rivieren die de de grond weer afzetten.

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl