logo dordogne-vakantie.nl
KASTELEN
Beynac
Castelnaud
Commarque
Puymartin
Biron
Chabans
Fenelon
Puyguilhem
Milandes
Losse
l'Herm
Richemont
Pommerie
Bourdeilles
Montréal
Monbazillac
Jumilhac
Varaignes
Hautefort
Languais
Mareuil
Mellet/Neuvic
Montaigne
Montardy
Puyferrat
 
chateau de varaignes

CHATEAU DE VARAIGNES

WEEFKUNST & PANTOFFELS

Het kasteel van Varaignes in de buurt van Nontron heeft zelf niet bijzonder veel te bieden en herbergt daarom het Atelier musee des tisserands et de la charentaise: het museum van weefkunst & pantoffels.

Weven was een ambacht en vroege industrie die vooral in deze streek veel werd beoefend: op de grens met de Limousin.  La charantaise is een pantoffel die in deze regio werd uitgevonden en later in heel Frankrijk werd gedragen.

In het kasteel zijn een aantal kamers gewijd aan de geschiedenis van de textielproductie uit de 19e eeuw tot aan de 20e eeuw: van thuisproductie tot aan vroeg industriële productie.

Aardig om te weten - en misschien wel de beste reden om het kasteel te bezoeken- is dat het kasteeltje in de kalkoenhoofstad van Frankrijk in 1966 op instorten stond: het was al jaren verlaten door de laatste eigenaars. Het dorpje sloeg destijds de handen ineen en begon met de restauratie – in de jaren erop werd de overdracht formeel geregeld. De restauratie in de jaren erop volgend is altijd vrijwilligerswerk geweest, waarvoor het dropje in 1981 een prijs in ontvangt mocht nemen.

http://www.cpie-perigordlimousin.org/pages/nl_chateau.htm

Bij het kasteel hoort ook lud’eau vive - een park waarin facetten van water als kracht- en energiebron gedemonstreerd en ervaren kunnen worden.

 

  

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl