logo dordogne-vakantie.nl
KASTELEN
Beynac
Castelnaud
Commarque
Puymartin
Biron
Chabans
Fenelon
Puyguilhem
Milandes
Losse
l'Herm
Richemont
Pommerie
Bourdeilles
Montréal
Monbazillac
Jumilhac
Varaignes
Hautefort
Languais
Mareuil
Mellet/Neuvic
Montaigne
Montardy
Puyferrat
 
chateau de castelnaud

CHATEAU DE CASTELNAUD

 

Het kasteel van Castelnaud ligt zo'n 10 kilometer ten zuidwesten van Sarlat. De weg naar het kasteel is niet altijd even gemakkelijk en stijgt bij tijd en wijle behoorlijk. Maar uw inspanningen worden wel beloond met een prachtig uitzicht.

Op uw rit naar het kasteel kunt u oude dorpshuizen bewonderen en bedenkt u zich dat deze stijle helling in feite tot de eerste verdedigingsgordel behoort.

De toegangspoort uit de 15e eeuw wordt geflankeerd door kanonnen en beschermd door de donjon. Deze donjon dateert iut de 13e eeuw De afmetingen en de maten van dit kasteel zijn indrukwekkend. Niet verbazend, wanneer je bedenkt dat de eerste en voornaamste taak van dit kasteel het bewaken van de buurman, het machtige Beynac, was. Castel-nau, ook wel castle-neuf (nieuw) genoemd diende voornamelijkdat ene doel.

De eerste gebouwen dateren uit de de 12e eeuw. In de 13e eeuw werd het vor het eerst ingenomen door Simon de Montfort, de kruisvaarder tegen de Albigenzen. Uit deze tijd dateert dan het oudste gebouw dat we in deze tijd nog kunnen zien: de donjon.

In 1368 trouwt de vrouwelijke erfgenaam, Magne de Castelnaud, met de heer Nompar de Caumont en worden de familie van Caumont de heren van de Castelnaud. Zij kiezen in 1405 de zijde van de Engelsen. Dat levert hun de vijandschap op van het kasteel aan de overkant: Beynac dat overwint in de slag van 1442, welke in opdracht van de Franse troon (Karel de zevende) gevoerd werd met de buren.

Verdeel en Heers moet toen ook al de politiek geweest zijn, want na de honderdjarige oorlog krijgt de familie van Caumont gewoon het kasteel terug en krijgen ze zelfs toestemming om het te versterken. Sindsdien bleef het kasteel buiten schot van de turbulente tijden. Het werd verlaten ten tijde van de Franse revolutie en diende sindsdien als steengroeve. Al in die tijd was het onderhoud van een kasteel te duur: het definitieve einde van het feodale systeem deed de rest

Het kasteel werd gerestaureerd van 1967 tot 1998 en staat er nu weer prachtig bij. 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl