logo dordogne-vakantie.nl
KASTELEN
Beynac
Castelnaud
Commarque
Puymartin
Biron
Chabans
Fenelon
Puyguilhem
Milandes
Losse
l'Herm
Richemont
Pommerie
Bourdeilles
Montréal
Monbazillac
Jumilhac
Varaignes
Hautefort
Languais
Mareuil
Mellet/Neuvic
Montaigne
Montardy
Puyferrat
 
chateau de hautefort

CHATEAU DE HAUTEFORT

 

In het Noordoosten van de Dordogne, grenzen aan de de Corrèze en de Haute Vienne vinden we het imposante kasteel van Hautefort, gevestigd op een plaats die sinds oudsher strategisch van belang was: de Romeinen hadden hier al een militair kamp gevestigd.

Hier werd ooit gesteggeld om de opvolging van de Plantagenets door de broers Born: uiteindelijk mondde dat uit in een ruïne. In de jaren erna werd het weer opgebouwd en veranderende tjidden zorgden voor talloze stijlvolle aanpassingen die pas stopten in in de 17e eeuw met verfraaiingen voor de koning van Frankrijk, die wellicht zijn zuster wilde uithuwelijken aan de kasteelbewoners. Verfraaiingen die niet gewoon zijn voor dit gebied, maar wel voor de lustoorden aan de Loire.

Aardig om te weten ook is dat de familie van Hautefort altijd zeer geliefd is geweest bij de lokale bevolking. Genereus en toegewijd aan de armen, zorgde men voor de bevolking. Dit kwam de familie ten goede in de Franse revolutie toen de dorpsbewoners het kasteel tegen plunderaars en legeronderdelen beschermde.

In de jaren daarop volgend tot aan het begin van de 20e eeuw raakte het kasteel in verval -  meubels en zelfs de parketvloeren gingen verloren totdat het kasteel in 1929 werd gekocht door de baron van Bastard. Deze lieten het restaureren en gingen er wonen.
In 1968 viel het kasteel ten prooi aan de vlammen: alles ging verloren, behalve de muren. Een nationale actie volgde en stelde de familie Bastard in staat het kasteel weer op te bouwen. Na de reconstructie werd het kasteel opengesteld voor het publiek. In het kasteel bevindt zich ook een museum, gewijd aan de verzorging van zieken in vroeger tijden.

hautefort tuin 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl