logo dordogne-vakantie.nl
KASTELEN
Beynac
Castelnaud
Commarque
Puymartin
Biron
Chabans
Fenelon
Puyguilhem
Milandes
Losse
l'Herm
Richemont
Pommerie
Bourdeilles
Montréal
Monbazillac
Jumilhac
Varaignes
Hautefort
Languais
Mareuil
Mellet/Neuvic
Montaigne
Montardy
Puyferrat
 
chateau de commarque

CHATEAU DE COMMARQUE

(RU√ŹNE)

Ook in dit geval is het Chateau in de nabijheid van Marquay (Sireuil) een ruïne die langzaam opgeknapt wordt. De locatie is fantastisch: uittorend boven het vallei van de Beune tegenover het chateau de Laussel (niet te bezoeken), gevestigd bovenop een grottendorp, schuin tegenover de Cap Blanc en de vindplaats van de Venus de Laussel.

Was 10 jaar geleden de ruïne een ruïne en uitsluitend voor wandelaars toegankelijk, tegenwoordig is het een toeristische attractie en wordt ook het bijhorende ruïne-dorp, voor zover de stenen het toelaten, weer langzaam opgebouwd. Wandelen moet altijd nog; maar niet meer zo lang als voorheen - een parkeerplaats ligt op zo'n 10 minuten lopen

Alhoewel de romantiek van de plaats verloren is gegaan (immers een verlaten ruïne is zonder hek en onderhoud leuker), blijft Commarque tot de verbeelding spreken: de tijd heeft van de prehistorie tot de middeleeuwen haar sporen zichtbaar nagelaten: trogloditische vesting, afgesloten grote met schildering (niet te bezichtigen) romaanse donjon: het ligt er idyllisch bij.

Commarque is gevestigd in de nabijheid van een bron, die sinds het vroegste der tijden mensen heeft aangetrokken. De eerste heer van faam van Commarque, die we terugvinden in de annalen, is Bovon, die het opnam tegen de Sarracijnen ten tijde van Karel de Grote.

Commarque - paardIn de twaalfde eeuw, wanneer de familie van Commarque zo vooraanstaand is geworen dat zij het de abdij van Sarlat domineren, worden er torens aan het kasteel toegevoegd. Ook dan groeit het dorp bovenop de grottenstad die er van oudsher is. Een eeuw later hoort het kasteel toe aan de familie van Beynac, die het nogmaals uitbreiden.

De familie van Beynac moet vluchten wanneer zij heeft gekozen voor het protestantisme en dus tegen de Franse koning. Die verovert het kasteel in 1569 en plaatst er een van zijn vazallen. Het kasteel wordt verlaten en vervalt vanaf 1656, wanneer deze laatste eigenaar om onbekende redenen de benen neemt.

(onder de rotsen van Commarque bevindt zich een afgesloten grot. Hierin is bovenstaand paard (meer dan 2.20 meter groot) verborgen. Tot nader onderzoek).


 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl