logo dordogne-vakantie.nl
N O I R
Sarlat
Domme
Belves
le Buisson de Cadouin
Sainte Alvère
Le Bugue
Montignac
Thenon
Terrasson
Salignac-Evignes
Saint Cyprien
Carlux
st andre

LE BUISSON DE CADOUIN

& OMGEVING:

Urval - Bouillac - Alles sur Dordogne - Cales - Badefols sur Dordogne - Pontours - Molières

Evenals Sarlat is Cadouin ontwikkeld in de schaduw van een religieus complex, ditmaal een abdij. Het is een mooi dorpje met oude huizen en een overdekte marktplaats. Dat laatste duidt op een vroegere welvaart.

En die welvaart was er, te danken aan een reliek waardoor in de middeleeuwen stromen reizigers langs het dorp trokken - op weg naar Santiago de Compostello deed men destijds het heilige zweetdoek van het hoofd van Jezus Christus aan in de kerk van Cadouin. In het begin van de vorige eeuw ontdekte men na eeuwenlange devotie dat het doek, de lijkwade een oprechte vervalsing betrof. Men ontdekte een arabische tekening in de stof.

De kerk en het klooster van Cadouin (op de monumentenljst van UNESCO) lonen vandaag de dag zeer de moeite van uw bezoek. En, wanneer u geïnteresseerd bent in fietsen: het dorpje heeft een museum van de fiets binnen de gemeentegrenzen.

Op de gemeentelijke site maakt men er groots gewag van: In Onze Gemeente Ontdekt!! Het Lascaux van de gravures! In 2000 heeft een speleoloog (grottenkenner) een grot ontdekt met daarin tal van gravures uit het Magdaliën, de één nog mooier dan de ander.

LE BUISSON

le buisson

Le Buisson moet het doen met de titel oude haven en verkeersknooppunt. Tegenwoordig is het een badplaats, nu er geen transporten meer over de Dordogne gaan. Een verkeersknooppunt werd men al gauw als er een brug over de rivier lag, maar die functie heeft Le Buisson een beetje behouden doordat het knooppunt van twee spoorlijnen is.

Wat kunt er zien en doen?

Het klooster, de kerk, het dorp met de traditionele stenen daken. Of de grot van Cussac al toegankelijk is, is op dit moment nog onduidelijk. Deze grot is op 30 September 2000 door de grot-onderzoeker Marc Delluc (van de Spéléo-Club Périgueux) ontdekt en wordt vanzelfsprekend nog onderzocht. U kunt er verder terecht bij het museum van de Religieuze kunst, het museum van de fiets, en bij een huis met (wal)notenmolen.

Er is een bewaakt strand aan de Dordogne, u kunt adar behalve zwemmen ook kanoën en vissen (in het meer of aan de rivier). Anders kunt u nog boswandelingen maken, mountainbiken in het bos (120 km parcours) en zijn er talloze voorstellingen in de avond: son et lumière, jazzconcerten, brocante, boekenmarkt, nachtmarkt, Boogschieten. Iedere vrijdag is het er markt.

U kunt hier slapen in een drietal hotels, evenzoveel campings en nog veel meer gites

URVAL

urval village

Urval is een charmant dorpje in een kreukelige vallei die uitmondt in de Dordognevallei. Mooie traditionele huizen, oud geforifieerd kerkje met schuilkamer  – een mooie oude en zeldzame dorpsoven. Een herinnering aan het oude dorpsleven dat inmiddels is verdwenen.

Ooit maakte die oven deel uit van het gemeenschapsleven, zoals ook de molen en de olie- en wijnpers. Het unieke van deze dorpsoven is dat deze nog lang na het verdwijnen van de beheerder (de lokale adel) is blijven voortbestaan. Nu wordt de oven nog eenmaal per jaar, tijdens het dorpsfeest in augustus, opgestookt en gebruikt.

Urval biedt verder toegang tot de wandelroutes in het forêt de la Bessède en natuurlijk langs de oevers van de Dordogne.
Verder vindt u in de nabijheid Château de La Poujade), het domaine van château de la Bourlie met park en tuinen. U kunt er ook vissen wandelen en zwemmen.

BOUILLAC

bouillac (bessede)

Een klein dorp niet meer dan een zwaar gerestaureerde kerk en school een handvol huizen en een mairie. Dat wel voor de inwoners die veelal ver uit elkaar wonen op tal van boerderijen.

Het dorp omvat onder andere het bos van Bessède (sinds jaar en dag kerkelijk bezit en mooi geconserveerd), een oude duiventil, ook de oevers van de rivier de Couze zijn een bezoek waard.
Men leeft van de bosbouw en produceert wat AOC Bergereac. Ook vormt het toerisme een belangrijke bijdrage aan de lokale economie: het dorp is populair bij Nederlandse toeristen door de naturistencamping Terme d'Astor.

U kunt hier wandelen in het forêt de Bessède en slapen in een naturistencamping, de Camping Terme d´Astor .

ALLES SUR DORDOGNE

Alles sur Dordogne

Alles sur Dordogne is een mooi gelegen klein dorpje aan de Dordogne, op de vlakte van de cingle de Limeuil. Deze vruchtbare bocht in de dordogne biedt een prachtig uitzicht of de rotswanden van de rivier. De ligging en de natuur vormen de grootste aantrekkingskracht van deze gemeente. U bent hier dichtbij ‘Le port de Limeuil’, het punt waarop de Dordogne en de Vézère samenkomen.

Er zijn resten gevonden van een nederzetting uit de steentijd: kortom een voortdurende bewoning die Gallo-romeinse resten heeft nagelaten, de gebruikelijke Romaanse kerk, een mooi park enzovoorts. De ligging van het dorp zorgt voor mooie vergezichten voer het land en de rivier.
Op de eerste zondag in augustus viert het dorp feest. U kunt er zwemmen en andere watersporten aan de rand van de rivier op de Plage de Sors. Verder kunt u paardrijden en vissen.

Voor de nachtrust kunt u terecht bij de camping en de Auberge à la ferme met gîtes en chambres d'hôtes.

alles sur dordogne

CALES

Calès heeft de toerist niet veel te bieden: een gemeente met her en der bewoners in gehuchten als Traly, Auriac, La Rive Basse, la Rive haute, Les Monzias et het dorpje zelluf.

Ja, de dordogne is dichtbij en tal van andere plaatsen , die allemaal wat leuker zijn dan Calès. Voor toeristen is de elektriek-fabriek ook niet echt aantrekkelijk.

BADEFOLS SUR DORDOGNE

badefols sur dordogne

Het plaatsje Badefols ligt aan de voet van een kasteelruïne aan de Dordogne. Een ideale plek om als vertrekpunt te nemen voor een vakantie, zo meent men daar. Maar ook in Badefols zelf is het ook goed toeven.

De ruïne dateert waarschijnlijk uit de 9e eeuw, maar wordt pas beschreven in de 12e eeuw. In de 14 eeuw werd Badefols berucht vanwege de bende die de omgeving onveilig maakte. Het kasteel werd vernietigd in de 17e eeuw.
Bezienswaaardig is het dorp zelf, samen met de ruïne van het kasteel  en het uitzicht over de rivier. Ook de herdershutjes blijven een blik waardig. U kunt de ondergrondse zalen van het kasteel bekijken en tal van activiteiten ondernemen in het hoogseizoen. Het dorpsleven heeft een jaarmarkt op de 29 oktober. Op de 4e zondag in juli is het dorpsfeest evenals op Saint Vincent (22 januari) de beschermheilige van het dorp. U kunt er zwemmen, kanoën, wandelen vissen en jagen. Slapen kan bij de Camping à la ferme, gîtes en de gewone camping.

PONTOURS

PONTOURS

Pontours is een klein dorpje aan de rivier met een 12e eeuws kerkje, een markthal waar ieder zondag de boeren hun producten te koop aanbieden op de plattelandsmarkt.

Vaak raast men er door heen, het dorp ligt aan de weg tussen Bergerac en Sarlat. Neemt u de moeite te stoppen, dan vindt u nog een oude bron (fontaine) in de nabijheid van het dorp op een van de wandelroutes die het dorp heeft ingericht.

MOLIÈRES

molieres

Molières is de kleinste Bastide van de Périgord, gesticht in 1284 door Jean de Grailly, vertegenwoordiger van de koning van Engeland. Na de verwoesting in de honderdjarige oorlog en de daarop volgende wederopbouw is in deze bastide is de tijd stil blijven staan, zoals bij veel meer bastiden.

Opmerkelijk is de grote gefortifieerde kerk, die anders dan in andere bastiden niet gelegen is in het centrum, maar in het noorden van de stad. Dit duidt op een eerdere aanwezigheid van een kerk.
In 1316  koost Ghilem de Toulouse Molières als machtsbasis en liet er zijn kasteel bouwen, waarvan de ruines nog te bewonderen zijn.
Verder moet u het Maison du Bayle, ook wel «le porche» genoemd bekijken. Hierin waren vroeger de winkels gevestigd. Op het dorpsplein stond eens een markthal.
In de buurt vindt u verder nog het museum Maison de la Noix. U kunt er slapen in een camping, bij een auberge à la ferme of bij gîtes en  chambres d'hôtes.

Molieres

 


 

 

 

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl