logo dordogne-vakantie.nl
RELIGIE
Cadouin (klooster)
Limeuil St Martin
Paunat - Abdijkerk
St Leon/ Vézere kerk
St Amand de Coly
Toutoirac - abdijkerk
Perigueux - St Front
Chancelade Abdij
Saint Astier Vestingkerk
La Chapelle Gonaguet
Collegiale Notre Dame
Brantome - Klooster
saint front

KATHEDRAAL SAINT FRONT

PERIGUEUX

De kathedraal van Saint Front – gewijd aan de heilige Frontius, een soort Bonifatius maar dan van de Dordogne en in de 3e eeuw, is de zetel van de aartsbisschop van Perigueux en bevat natuurlijk de relieken van Saint Front (sinds 1575). Voor de mensen die het vergeten zijn: Bonifatius werd, net als Saint Front, heilig omdat hij het christelijk geloof verbreidde. Tegenwoordig heet zo iemand een missionaris.

st front kloostergang

De kerk heet Byzantijns, een stroming in de architectuur die veel aanhang kende  in de 18e eeuw. De vorm is gebaseerd op een grieks orthodox kruis – de koepelbouw herkennen we van de San Marco en diens voorbeeld, de Aya Sofia in Istanbul.

De kerk die u vandaag ziet is een huzarenstukje van de architect Paul Abadie die later zou teken voor de Sacré Coeur in Parijs: van 1852 tot 1895 werd de oude kathedraal door hem gerestaureerd en ingebed in de huidige Saint Front.

kathedraal perigueux

Van de oorspronkelijke kerk rest nog slechts de klokkentoren uit de 12e eeuw. In de kerk hangen grote lampen die voorheen in de Notre Dame van Parijs hingen. Het orgel dateert uit 1870. St Front maakt deel uit van het werelderfgoed van Unesco, als een van de kerken op weg naar Santiago de Compostello.

beeld in kathedraal

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl