logo dordogne-vakantie.nl
RELIGIE
Cadouin (klooster)
Limeuil St Martin
Paunat - Abdijkerk
St Leon/ Vézere kerk
St Amand de Coly
Toutoirac - abdijkerk
Perigueux - St Front
Chancelade Abdij
Saint Astier Vestingkerk
La Chapelle Gonaguet
Collegiale Notre Dame
Brantome - Klooster
religie

LE CADOUIN

KLOOSTERS

Het klooster van Cadouin was in de middeleeuwen een voorname toeristische trekpleister op de weg naar Santiago de Compostello. Niet vanwege de redenen waarom wij daar vandaag naar toe gaan, maar om het kleedje.

In de middeleeuwen waren toeristen pelgrims en trokken zij naar Rome (moeilijk vanwege de Alpen) of naar Santiago de Compostello, naar de graven van een van de apostelen.

Gebruikelijk was dan om onderweg meerdere plaatsen aan te doen waar men de relieken van andere heiligen kon bewonderen. Vanzelfsprekend kregen die plaatsen ook oog voor het economisch belang van al deze bezoekers en zo kreeg iedere zich zelf respecterende plaats al gauw de beschikking over één of meer stoffelijke resten van verklaarde heiligen. Over de origine werd omwille van de portemonnee wel eens een oogje dicht gedaan. Bij gebrek aan relieken wilde er wel eens een een rooftocht worden georganiseerd.

Het klooster van Cadouin bloeide op tot grootse welvaart omdat daar een lijkwade van Jezus te bewonderen viel (doek dat om zijn hoofd gewikkeld zou zijn). Dat er meerdere lijkwades zijn, deerde in het geheel niet: het kon zomaar de echte zijn - zo meenden de goede gelovigen acht eeuwen lang.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de lijkwade een bijzonder goed geconserveerde doek is uit het elfde eeuwse Egypte. In een opmerkelijk goede staat is het doek nog immer te bewonderen in het klooster.

cadouin klooster

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl