logo dordogne-vakantie.nl
PREHISTORIE
Lascaux II
Le Thot
Font du Gaume
Abri Pataud
Laugerie Basse
Roc de Cazelle
Combarelles
Gorge d'enfer
Abri du Cap Blanc
Bara Bahau
100 Mammoets
Le Bernifal
Castel Merle
Villars
St Christophe
roc de gazelle

ROC DE GAZELLE

BIJ LES EYZIES

Deze rotswand is met name interessant voor jonge kinderen. Het is één van de rotswanden rond Les Eyzies die lange tijd bewoond is geweest. Van 40.000 jaar tot z'n 40 jaar geleden. En die bewoning staat centraal in de grottes du roc cazelle.

Bewoning van abris's is heel makkelijk te herkennen. Er zijn vormen uitgehakt in de rotsen en overal zitten gaten waarin ooit palen hebben gestoken. Tegen de rotswand aan werd een wand van takken, bladeren stro en klei opgebouwd en de combinatie van de twee soorten wanden zorgde voor koele behuizing in de zomers en rdelijke warmte in de winters.

In de Roc de Gazele heeft men de bewoning in vier perspectieven verbeeld: in de prehistorie, aan de hand van tableaux vivants waarin aandacht besteed wordt aan wonen en overleven. Het tweede perspectief is dat van de middeleeuwse mens, die zich in deze grottenstad verborg, maar er ook zijn voedsel goed kon bewaren (contstante koele temperatuur in de grotten) het derde perspectief biedt het oog de omgeving en de natuur waarin men in vroeger tijden leefde: welke planten groeien er en welke dieren leven er, hoe kunnen mensen dieren vangen, etc.

Roc de gazelleAan het einde van het bezoek wordt aandacht besteedt aan de moderne mens, die in de Dordogne op vele plaatsen nog tegen de rostwand leefde tot in de jaren 60. Het uit de rotswand uitgehouwen woninkje (boederijtje) is oorspronkelijk. Men heeft er tal van gebruisvoorwerpen ingezte vanuit die tijd.

Ofschoon niet alles even waarheidsgetrouw is in de roc de cazelle, is het een leuk uitje wanneer u er bent met jonge kinderen: zij kunnen overal tijdens hun bezoek kleine tafereeltjes ontdekken, moeten tal van opgezette dieren ontdekken (moeilijk vanwege de schutkleuren en de locaties) en krigen een beetje inzicht in het natuurlijke leven van onze voorouders.

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl