logo dordogne-vakantie.nl
PREHISTORIE
Lascaux II
Le Thot
Font du Gaume
Abri Pataud
Laugerie Basse
Roc de Cazelle
Combarelles
Gorge d'enfer
Abri du Cap Blanc
Bara Bahau
100 Mammoets
Le Bernifal
Castel Merle
Villars
St Christophe
Le Bernifal

LE BERNIFAC

MEYRALS

In de vallei van de Petite Beune zijn maar liefst elf prehistorische vindplaatsen verspreid over een afstand van zeven kilometer. De enige grote grot is de grot van Bernifal - de overige vindplaatsen zijn abri's. Het dal van de Petite Beune (een klein riviertje dat in zijn grote broer, de Beune, uitmondt en dan in Les Eyzies in de Vézère stroomt) inmiddels opgenomen op de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO. Er is dat dal nog veel te onderzoeken voor toekomstige generaties.

inzet1Om bij de grot van Bernifal te komen is een wandeling noodzakelijk van tenminste 10 minuten. Neem ook voor alle zekerheid een zaklantaarn mee, want de belichting en de beschikbaarheid van lampen is niet altijd zeker. Het is met de Grotte de Bernifal nog altijd een beetje de prehistorische Perigord van vroeger: boeren waakten destijds over het cultuurgoed dat op hun land was gevonden en dat had meer charme dan tegenwoordig waarin de schilderingen modern zijn uitgelicht en vakkundig worden toegelicht door goed opgeleide gidsen.

U vindt in de grot van Bernifal afbeeldingen (pogingen daartoe) van menselijke gedaanten, etsen en schilderingen van klei op kalk van verschillende dieren tot wel 10 meter noog in de grot (hoe kwamen ze zo hoog met beperkte middelen??) De 110 schilderingen en etsen dateren uit het einde van de Magdalenien.

bernifalDe grot is ontdekt in de 1898 door de beroemde abbé Breuil, gealarmeerd door passanten die in het bos rook (damp) uit een gat zagen komen: uit de warme grot dampte vocht het koude ochtendbos in. Het gat, niet groter dan een flink bord werd vergroot en men onderzocht de grot. Etsen aan de linkerzijde van de ingang dateren van 15.000 jaar geleden. De schilderingen aan de linkerzijde zijn van later datum. Als u Bernifal weet te vinden, is de grot de moeite van een bezoekje waard. De grot is open van eind april tot eind september. Ach, en als u toch in de buurt bent, kijk dan ook even in Meyrals

Inzet: twee manieren van rotstekeningen bekijken: in de de onderste afbeelding is de tekening (gemaakt met rode klein) met infrarood licht belicht

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl