logo dordogne-vakantie.nl
PREHISTORIE
Lascaux II
Le Thot
Font du Gaume
Abri Pataud
Laugerie Basse
Roc de Cazelle
Combarelles
Gorge d'enfer
Abri du Cap Blanc
Bara Bahau
100 Mammoets
Le Bernifal
Castel Merle
Villars
St Christophe
abri pataud

ABRI PATAUD

BIJ LES EYZIES

Abri Pataud in Les Eyzies is een onderzoeksplaats en tegelijkertijd een museum. U kunt hier in deze abri van meer dan 9 meter hoog meerdere vestigingslagen aanschouwen.

Onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat onder deze overhangende rots meer dan 40 kampen gevestigd zijn geweest in de periode tussen 33.000 en 18.000 jaar voor Christus. Zo'n 18.000 jaar geleden viel de overhangende rots naar beneden en begroef zo in één keer vele millenia aan geschiedenis. Inmiddels is men na vele jaren graven 9 meter diep aangekomen, in een tijd waarin verder geen prehistorisch materiaal wordt aangetroffen. De ruimte is onderverdeeld in vlakken die nog verder moeten worden afgegraven, want men is nog lang niet klaar met deze plek. De archeologen verwachten nog vele ontdekkingen te doen.

De abri toont alle voorwerpen die op deze plaats gevonden zijn, alsook de resultaten van het onderzoek: afbeeldingen die het leven verbeelden gebaseerd op de onderzoeksresultaten, maquettes en reconstructies. Op deze wijze wordt u in staat gesteld om het leven van de Cro-Magnon mens en zijn wereldbeeld te begrijpen.

In het plafond van de abri is een afbeelding in relief gevonden van een steenbok: bijzonder want heel erg veel beeldhouwwerken uit deze periode zijn er niet.

Het bezoek aan Abri Pataud duurt ongeveer een uur. U wordt dan rondgeleid langs de werkzaamheden door een archeoloog. De rondleidingen zijn in het Frans en in het Engels en u krijgt heel goed inzicht in de werkzaamheden en de methoden van een archeoloog. Ook krijgt u meer inzicht in de verklaringen die de archeologen geven aan hun vondsten. De abri is in het toeristenseizoen alle dagen geopend. Buiten het seizoen moet u een afspraak maken.

(afbeelding: u kunt langs de werkzaamheden, opgravingen, lopen in een gedeelte van het museum - in het andere deel liggen voorwerpen tentoongesteld, zoals de kleine venus in het stukje rots)

pataud

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl