logo dordogne-vakantie.nl
V E R T
Nontron
Thiviers
St Pardoux la Rivière
Jumilhac le Grand
Lanouaille
Champagnac de Belair
Bussière Badil
Mareuil
thiviers

THIVIERS

& OMGEVING:

Saint Jean de Côle - Eyzerac - Saint Martin de Fressengeas - Saint Romain et Saint Clément - Vaunac - Lempzours - Saint Pierre de Cole - Nantheuil - Corgnac sur l’Isle

Thiviers staat op het hoogste punt van het heuvellandschap van de riviertjes de Côle en de Isle. De stad ligt sinds oudsher op een kruispunt van wegen: van de oceaan naar het zuiden, oost naar west. Van de Pyrénéen naar Parijs.

Tegenwoordig presenteert het zichzelf als de hoofdstad van de Foie Gras.
Thivers werd gesticht door de Galliers en ontwikkelde zich in de middeleeuwen tot een belangrijke stad. Zoals iedere doorgangsstad werd Thiviers goed beschermd. Behalve de stevige muren eromheen, stond binnen in de stad ook een kasteel le château de Vaucocourt. Het kasteel is niet te bezichtigen en nog altijd in privebezit. Om de stad heen lagen ook versterkte kastelen (waar niets meer van over is). Overigens was al dat defensiewerk geen garantie: Thiviers werd verschillende keren vernield.

thiviers
In het centrum van de stad vindt u de Notre Dame, oorspronkelijk een kerk in Byzantijnse stijl, maar door middeleeuwse barbarijen regelmatig vernietigd. Toch is het een en ander aardigs bewaard gebleven, in de kerktoren hangen drie heel oude klokken, waarvan de oudste klok verwerkt is in het stadsembleem. Ooit wekte deze klok namelijk de stad bij een nachtelijke, onverhoede aanval en stelde zo de mensen van de stad in staat om zichzelf te beschermen.

In het centrum van de stad loopt u door eeuwenoude straatjes, smal en kronkelend. Aan die oude wegen staan stoms zeer oude herenhuizen met prachtig gebeeldhouwde voorgevels.

Iedere zaterdag is er markt in Thiviers. Eén van de grootste regionale markten in de omgeving, gespecialiseerd in de regionale producten: foie gras, noten, granen, vlees etc. Daarnaast is er vanaf midden november tot midden maart een speciale foie gras markt in Thiviers. Hier komen talloze restaurateurs op af.

Thiviers heeft een museum gewijd aan de Foie Gras, het Maison de l'oie et du canard, in het centrum naast het VVV kantoor. In de maanden juni tot en met september kent Thiviers een flink aantal activiteiten zoals brocantes en speciale markten die voor toeristen erg aardig zijn: nachtmarkt, wijnfeest, de grote braderie.

Bij het VVV kantoor kunt u wandelingen ophalen door de stad maar ook door de omgeving van de stad. In het stadspark ligt een zwembad en een tennispark. Vanzelfsprekend heeft Thiviers een hotel, een camping en zijn er in omgeving volop chambres en gites.
thiviers centrum

 

SAINT JEAN DE COLE

saint jean de cole
Niet ver van Thiviers, op het kruispunt van de weg van Nontron naar Brantôme ligt Saint Jean de Côle. Een pittoresk dorpje, met vooral mooie bouwwerken.

Saint Jean is een homogeen dorpje van oude gebouwen en historische monumenten om een kerk met een aparte vorm. Ook de gehuchten om Saint Jean hebben hun authenticiteit bewaard.
Ooit was het dorpje een klooster, daar werden huizen omheen gebouwd en zo groeide het uit tot wat u vandaag kunt zien. Een van de mooiste dorpjes uit de Perigord Vert met veertiende eeuwse huisjes, een bijzonder oude brug in een mooie omgeving.
Het dorpje is behalve mooi ook levendig. Er zijn wat winkeltjes, er is een school, een postkantoor en in de zomer feestjes op het dorpsplein. Hier is het fijn leven voor de mensen die in de stad werken, maar op het platteland willen leven. Naast de kerk en het dorpje zelf zijn bijzonder bezienswaardig het kasteeltje, de abdij, de oude brug en de molen van St Jean de Cole.

Midden in het dorp staat een kasteel. Oorspronkelijk dateert het uit de 12e eeuw, maar het werd in de 15e eeuw opnieuw opgebouwd, na te zijn vernietigd in door de Engelsen. In het kasteel is een klein papiermuseum.

saint jean de cole

EYZERAC

Klein dorpje, niets bijzonders of het moet het oude lavoir (de wasplaats van het dorp) zijn.

SAINT MARTIN DE FRESSENGEAS

Een dorp met Boulangerie, Epicerie, Bar - Hôtel – Restaurant, Bar – Tabac en Camping. Da’s een garantie voor de dorpse levendigheid.

U kunt er ook slapen in gites en kamers.

SAINT ROMAIN ET SAINT CLÉMENT

Oude parochies, al onder Napoleon III gemeentelijk tot een gemeente gesmeed. Er zijn hier resten uit Gallo-Romainse tijden gevonden.

De kerkjes zijn oud, maar niet echt bijzonder. Men bedrijft hier de kunst van het landbouwen. U vindt er een Ferme Auberge  en een Camping à la Ferme.

VAUNAC

Een kleine rustige bourg waar regelmatig een brocante wordt georganiseerd. Het Brocanteseizoen start op Pinkstermaandag.

Van Vaunac wordt in de geschiedenisboeken voor het eerst melding gemaakt in 1385 waar bij de verslaglegging van de abdij van Ligueux gemeld wordt dat Vaunac tot het verzorgingsgebied van die abdij hoort.
Het grondgebied van Vaunac bestaat voornamelijk uit bos, daarnaast zijn er graanvelden en worden er natuurlijk ganzen en eenden gekweekt. En…, ze moeten ergens vandaan komen, er is een slakkenkwekerij! U kunt hier slapen, maar ook in een auberge de campagne, Hotel (met restaurant)  of in gites.
Verder nog: een mooi uitzicht bij "Bellevue", en enkele oude landgoederen.

 

LEMPZOURS

lempzours
Lempzours ligt beneden in een vallei rond een oude kerk, de Notre Dame de Lempzours uit de 12e eeuw: drie koepels bedekken de drie onderdelen van de kerk. De bourg zelf stelt niet veel voor: twee huizen en een kerk, de mensen wonen in de omliggende gehuchten. Een echt plattelandsgemeente dus, dat Lempzours.

In het lieu-dit Feydoux staat een klein kasteel, maar dat is privébezit en niet zichtbaar vanaf de weg – leuker is dan ook La Guionie, een oud adelijk landhuis dat ooit tot de orde van de tempeliers behoorde. Ook privébezit, maar tenminste van buiten te bekijken – net als La Coudercherie. De bossen hebben hier wel te lijden gehad van de grote storm in 1999: het maakt de boswandelingen wel een stuk avontuurlijker. O ja, naast de kerk vindt u nog resten van Merovingische graftombes.
lempzours

 

SAINT PIERRE DE COLE

saint pierre de cole
Tussen Saint Jean de Côle en la Chapelle Faucher vindt u Saint Pierre de Cole. De rivier de Cole kronkelt over het land en zorgt voor vruchtbare landbouwgrond. Al in 1192 woonden hier mensen in de organisatievorm van toen, de parochie van San San Pétrus de Colan.

Het dorpje heft twee campings, de Camping Communal en een Camping à la Ferme, Gîtes en Chambres d'Hôtes – mede door de nabijheid van Saint Jean de Cole – en die zorgen voor de nodige levendigheid in de zomer: wandelroutes uit het dorp leiden langs de ruines en mooie plaatsjes langs de Côle. O ja, het is mooi gelegen – zo tegen de heuvel in het groen

NANTHEUIL

nantheuil\

Nantheuil is een pittoresk dorpje in de vallei van de Isle. In het dorp een kasteeltje, wat mooie oude boerenhuizen en een romaans kerkje, verstevigd en gewapend tegen invallen van buiten.

Het dorpje heeft een plan d’eau waar het fijn zwemmen is.

CORGNAC SUR L'ISLE

Corgnac sur l'Isle is voor deze contreien een behoorlijk grote gemeente, bijna 1000 inwoners en da's heel veel. Het is een aangename en oude gemeente met oude huizen uit de 15e eeuw.

Het kasteeltje dateert uit de 16e eeuw. In het dorp vindt u twee kruideniers, twee café-restaurant en een Tabac. En nog meer voorzieningen zoals een garage en een klein hotel. Als uitvalsbasis een goede plek voor een verkenningstocht door deze streek.
corgnac sur l isle

 

 

 

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl