logo dordogne-vakantie.nl
V E R T
Nontron
Thiviers
St Pardoux la Rivière
Jumilhac le Grand
Lanouaille
Champagnac de Belair
Bussière Badil
Mareuil
Nontron

SAINT PARDOUX LA RIVIERE

& OMGEVING:

Champs Romain - Firbeix - Miallet - Milhac de Nontron - Saint Front la Rivière - Saint Saud Lacoussière

De bourg van Saint Pardoux la Rivière is gebouwd om een oude brug over de rivier de Dronne die de grens markeert tussen de kalkgronden van de Perigord (naar het zuiden toe) en het graniet (naar het noorden). U bent hier op een van de uitlopers van bossen van de Dordogne, vlakbij de wat kalere Limousin.
Naast de oversteekplaats verrees een klooster en zonder veel noemenswaardigs groeide Saint Pardoux in de middeleeuwen rond deze twee centra. Vanaf de Franse revolutie werd Saint Pardoux de administratieve hoofdstad van dit gebied. Een rustig stadje levend van de dienstverlening. In de 18e en 19e eeuw kende Saint Pardoux la Rivière zijn hoogtijdagen toen de bevolking twee keer zo groot was als nu.

Het klooster werd gesticht door Marguerite de Bourgogne (Marguerite de woedende) Zij belastte Gérard de Maulmont, gouverneur van Limoges met de uitvoering ervan. In 1293 werd het geopend en het bleef een religieus gebouw tot aan de Franse revolutie. In de jaren daarna vernaderde het steeds van bestemming. Vandaag de dag is er niet veel meer van over dan een lang gebouw in een slechte staat…

Vanuit het dorpje kunt u leuk wandelen, zeker langs de oevers van de Dronne. In het dorpje kunt u van alles vinden wat u nodig hebt: naast de rust is er een hotel, een restaurant, een superette en maar liefst twee bakkers, slagers enzovoorts. Er is zelfs een museum (Musée de la Carte postale en Périgord) en u kunt er slapen op de camping en in chambres d’hotes.

CHAMPS ROMAIN

le saut du chalard
In Champs Romain zijn ooit Romeinen geweest, dat wel – maar de naam is niets meer dan een romantische verwijzing naar die tijd. Het was nooit een vestingsplaats voor Romeinen.

Champs Romain is een boerendorpje met als voornaamste trekpleister de waterval “le saut du chalard" op één kilometer van het dorp gelegen: ’s zomers een echte trekpleister. Maar dat is niet alles: grenzend aan het dorp ligt een recreatievijver (zwemmen en vissen) én het Château du Verdoyer, met camping en gites.
Vanuit het dorp is het fijn wandelen. Houdt u van paarden, dan kunt u er ook fijn paardrijden (ferme de la Bruyère) door de omgeving door mooie bossen en langs fijne ruines. Het dorpje heeft een kruidenier en tabac.

FIRBEIX

Firbeix ligt vlakbij de bron van de Dronne, in het Parc Régional Naturel Périgord Limousin.

Bij het dorpje ligt een 18e eeuws kasteel. Verderop liggen er nog twee oude herenboerderijen uit de 17e en 18e eeuw. Vanuit het dorp zijn er wandelroutes uitgezet. Het plaatsje heeft ook een meertje waarin u kunt vissen. Het kasteel kent enkele gites

MIALLET

miallet
Miallet is een heel oud dorp: gesticht door de baronnen van Mellet in de 9e eeuw. In de dertiende eeuw wordt het een volwaardige parochie onder leiding van de heer van Mellet.

Omdat het dorp moeilijk toegankelijk is en zwaar beveiligd blijft het dorpje lange tijd nagegenoeg geisoleerd van de buitenwereld. Vandaag de dag is het anders: het is hier levendig en er verblijven veel toeristen die de groene omgeving bezoeken (het park), wandelend over de vele wandelpaden in het land van bos en meer.

Bezienswaardig in deze gemeente zijn de kerk uit de 12e eeuw, met de mooie oude deuren, de  barrage van Miallet en de tentonstelling Cité Découverte Nature. Natuurlijk kunt u in deze omgeving goed zwemmen en vissen

MILHAC DE NONTRON

milhac de nontron
Dit dorpje werd gebouwd rond de kerk van de commanderie der Tempeliers en noemt zich ook de toegangspoort tot het Parc Périgord Limousin.

Het dorpje heeft haar klokkentoren te danken aan de ossen die een klok naar Thiviers moesten brengen: zij weigerden verder te lopen en dat was vanzelfsprekend een teken van God: de klok moest hier blijven
Op de gemeentegrond is een grafheuvel gevonden en een offertafel uit de steentijd die tot in de 19e eeuw is blijven staan. Daarnaast kunt u even in het oude kerkje gaan kijken, maar als u hier wilt komen, dan is het toch om de schone boslucht en de meertjes van het nationale park. Het dorp heeft een manege waar u een paard kunt huren om de omgeving in te trekken.
Verder kunt u hier in uw elementaire behoeften voorzien, dankzij de kruideniers en het bakkertje. Voor de grote boodschappen moet u, net als overal in Frankrijk, naar de grote stad.

SAINT FRONT LA RIVIÈRE

Saint Front la Rivière was vroeger belangrijker dan vandaag de dag. In 1231 werd het door de burggraaf van Limoges tot een stad met rechten verheven.

Sindsdien is er niets van belang gebeurd. Maar ach, moet dat eigenlijk wel? Ze hebben een ieder geval aan de geschiedenis een mooi oud kerkje overgehouden. En zes kastelen, waarvan een aantal in ruïnestaat en de rest niet is te bezoeken. In de buurt kunt u nog oude hoogovens vinden.

SAINT SAUD LACOUSSIÈRE

saint saud lacoussiere
De gemeente Saint Saud wordt verdeeld door de diepe vallei van de la Dronne. Het landschap is hier groen, gevoed door talloze stoompjes, beekjes en rivieren.

Saint Saud prijst zich gelukkig met het ‘tourisme vert’ en is trots op de gastronomische producten, de cêpes uit de bossen en de kunst om te koken.
Behalve een mooi meertje (met voorzieningen en bar) kunt u hier een mooie oude abdij bekijken in Peyrouse en Bonnefond. Het dorp heeft een hotel-restaurant en een bijzonder leuke camping.

 

 


Highslide JS
 

 

BIJZONDERE CAMPING

Wakan Tanka - een camping die net even anders is: een bijzondere familiecamping in Saint Saud - dichtbij het Grande Etang

Ga naar de site van Wakan Tanka, in Saint Saud - vlakbij het Grande Etang

 

VAKANTIEHUIS HUREN?

Wilt u een vakantiehuis huren in Saint Romain?

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl