logo dordogne-vakantie.nl
V E R T
Nontron
Thiviers
St Pardoux la Rivière
Jumilhac le Grand
Lanouaille
Champagnac de Belair
Bussière Badil
Mareuil
mareuil sur belle

MAREUIL SUR BELLE

& OMGEVING:

Beaussac - Monsec - Puyrenier - La Rochebeaucourt et Argentine - Saint Sulpice de Mareuil - - Sainte Croix de Mareuil - Saint Felix De Mareuil - Saint Crépin de Richemont - Les Graulges - Rudeau Ladosse - Champeaux et la Chapelle Pommier - Vieux Mareuil

Mareuil sur Belle is een van de toegangspoorten tot de "Pays de l'Homme", zoals toeristisch dordone zich soms ook omschrijft. Hier wonen een kleine 1000 mensen halverwege Perigueux en Angouleme. Het kasteel van Mareuil is de oorsprong van het ontstaan van het plaatsje Mareuil.

Het kasteel, van één van vier baronieën die tezamen de oude provincie de Perigord vormden (de andere drie waren Bourdeilles, Biron en Beynac), werd gebouwd tussen de 15e een de 17e eeuw. Behalve het kasteel (en de dorpskerk) vindt u op twee kilometer van Mareuil het gehucht Saint Pardoux, met de oude klokketoren, de oude patricierswoningen, de fontein,de cluzeaux en de sarcofagen is het een prachtige plaats om te bezoeken.
mareuil 2
Het is hier iedere maandag markt – de 28 iedere maand is deze uitgebried met eem foire – een beurs op z’n Nederlands maar niet zo te vertalen. Ga er maar heen op die dag en mail mij de juiste vertaling.
De omgeving van Mareuil is de moeite waard: veel groen en water – een deel van deze en de omringende gemeentes maakt ook deel uit van het nationale park de Limousin. Vanuit Mareuil is het dan ook goed wandelen en fietsen. Op het plateau d ‘Argentine is een ontdekkingstocht uitgezet – maar ook kunt u een deel van de GR 36 volgen vanuit Mareuil.
In juni vindt de journée du chevalet plaats in Saint Pardoux de Mareuil. Ook hiervandaan is het goed wandelen in de omgeving . Verder kunt u hier zwemmen, tennissen en vissen en zijn er diverse dorpsfeesten met verschillende activiteiten.
Aan middenstand geen gebrek in Mareuil, het plaatsje heeft een supermarkt, postkantoor, drie bakkers en twee slagers.
mareuil

BEAUSSAC

Beaussac in de Périgord Vert verdient een bezoekje van de toerist. Het is gewoon een mooi Perigordijns dorpje, met wat winkeltjes en wat boeren in een mooi boslandschap met her en der grote rotsen.

Er staan twee kasteeltjes, beide in privebezit. Er is een eeuwenoud romaans kerkje. Rondstruinend over de gemeente en door de bosen, kunt u grotten tegenkomen. Er is hier een prehistorische vindplaats doorzocht. De mensen leven hier voornamelijk van de bosbouw – een enkeling doet wat aan ganzen en eenden.

MONSEC

monsec
Mooi oud dorpje met een 15e eeuw kerkje – die in de 16e eeuw nog eens werd opgehoogd met een chambre forte, een kluiskamer: een schuilplaats voor de bevolking in oorlogstijd.

Leuk ook: gerestaureerde wasplaatsen en een verloren toren, midden in het land. De geschiedenis? Onbekend. U kunt hier verder goed wandelen en fietsen, ook vindt u hier menig grot die nog niet echt verkend is.

PUYRENIER

Weinig bekend over dit dorpje
puyrenier

LA ROCHEBEAUCOURT ET ARGENTINE

Tussen Aquitaine Poitou-Charente vinden we nog weer eens een ‘porte de la Dordogne'. La Rochebeaucourt bezette altijd strategische positie – van oudsher woonden hier mensen, verder vinden we hier Cluzeaux en de resten van het kasteel van de familie de Béarn, verwoest door  een brand in de tweede wereldoorlog.

Van het verleden rest nog de kerk uit de 12e eeuw. Ooit was Rochebeaucourt een dynamisch orpt, maar adt is met de ontvolking van deze streek verloren gegaan: de toerist zoek en vindt vandaag de dag rust. Rust om te wandelen en daarna te rusten in rustige gites .

In 1827 zijn de gemeentes Argentine en La Rochebeaucourt samengevoegd. Rochebeaucourt was een leengebied van de baronnie Villebois  die in 1214 vergeven werd (als dank voor oorlogsdiensten) aan de heren van Mareuil – die zich later ook de naam Villebois toe eigenden.
rochebeaucourt

SAINT SULPICE DE MAREUIL

Niet veel te melden over deze plaats. Er is een kerk, er staat een kasteel. Er is een 17e eeuws kruis op een kruispunt.

U kunt er paardrijden en er is een kleine camping. Maar dat kan genoeg zijn hoor, want de overige plaatsen beschreven op deze pagina liggen nooit ver weg.

SAINTE CROIX DE MAREUIL

Sainte Croix de Mareuil is een gemeente in het Parc Naturel Régional Périgord Limousin op twee kilometer afstand van Rochebeaucourt. Voor de honderd inwoners heeft dit plaatsje veel in huis.

Een oude kerk uit de 15e eeuw, een kasteel, gentilhommières met leuke torens (woonhuizen van de adel – in Nederland noemen we dat ook kasteel), duiventillen, wandelpaden en een druk verenigingsleven Het dorpje leeft eigenlijk van de steenhouwerijen die een mooie variatie natuursteen uit de rotsen zaagt. De stenen zijn er gewild in de hele wereld. Naast de steenhouwerij, verbouwt men land en bos.

SAINT FELIX DE MAREUIL

feilix mareuil
Een vooraanstaand dorp was het, zo rond het jaar 1000. En het werd in de 100 jarige oorlog vernietigd – tot op de grond afgebrand door de zwarte prins, een kwalijke ridder uit die tijd.

Het enige wat nog bleef staan was de voorkant van de kerk en het Château de Mondevy (Mont des Vins) dat nog altijd bewoond wordt door de afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners, de familie van Salignac Fenelon. Maar goed – het werd weer opgebouwd onder bescherming van Mareuil en de tijd verstreek.
Inmiddels is het plaatsje geslonken: ooit was het de hoofdplaats van het canton -  die titel is vergeven, er woont maar een vijfde van wat er 100 jaar geleden woonde en leefde van de wijnbouw en ijzererts. Zo gaan die dingen. U kunt hier kamperen en vissen, wandelen enzovoorts.

SAINT CREPIN DE RICHEMONT

Saint Crépin de Richemont ligt niet ver van Brantome en is eigenlijk meer bekend onder de noemer Chateau de Brantome – dat in de zomermaanden bezocht kan worden (juli en augustus).

Het kasteel is ontworpen door Pierre de Bourdeilles, geen architect maar een schrijver – van de familie van Bourdeilles – één van de vier baronien van de Perigord. Verder vinden de danslustigen hier een discotheek en een restaurant. En natuurlijk staat hier zo’n kerkje uit de 12e eeuw –flink onder handen genomen in de daaropvolgende eeuwen, dat wel….

LES GRAULGES

saint graulges

‘t Is niet veel – dat Graulges – als plaats dan: maar het ligt wel in het nationale park en weinig inwoners betekent ook vaak: veel natuur.

En dat is hier, met bos en meer en zelfs een camping zodat het inwoneraantal in de zomer gemakkelijk verdubbelt.

RUDEAU LADOSSE

Klein dorp met kerk – niet veel noemenswaardigs, maar ach….

CHAMPEAUX ET LA CHAPELLE POMMIER

In de vallei van de Nizonne vinden we een in groen landschap nog zo’n klein dorpje met vooral veel wandelpaden.

Er is ook een grot gevonden met gravures: La Font-Bargeix, maar deze is niet geopend voor toeristen – wel een uitnodiging om er eens flink de omgeving te gaan verkennen, je weet nooit wat je hier kan vinden. In het Château Les Bernardières worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd – da’s dan de enige gelegenheid om het dorpskasteel te bezoeken.

LEGUILLAC DE CERCLES

Niet veel over te vertellen….

Vieux Mareuil

Mooi landschap en een leuk dorp waarin het nodige georganiseerd wordt voor de toerist die toch voornamelijk zijn plezier zoekt in het Nationale park van de Perigord Limousin. U vindt hier campings, een auberge en een mooie oude molen. Natuurlijk is het goed toeven in het bos van het nationale park, met de meertjes en de mooie rotsen.

Vieux Mareuil zelf is een oud plaatsje met wortels in het Gallische verleden van Frankrijk. De bourg is gebouwd op een oude gallo-romaanse vesting. Er werd in de 19e eeuw zelfs een Romeins mozaiek gevonden, die naar het musuem in Perigueux werd gebracht en daar inmiddels niet meer kan worden teruggevonden. In het dorp zelf staat een aardig kerkje, er is een cluzeau, de Abri du Roc de Rappe en de prehistorische grot is afgesloten voor het toeristisch publiek. Her en der vindt u kastelen en meer resten uit het verleden zoals kruizen en wasplaatsen.

vieux mareuil

 

 

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl