logo dordogne-vakantie.nl
V E R T
Nontron
Thiviers
St Pardoux la Rivière
Jumilhac le Grand
Lanouaille
Champagnac de Belair
Bussière Badil
Mareuil
lanouaille

LANOUAILLE

& OMGEVING:

Sarlande - Sarrazac - Nanthiat - Saint Sulpice d'Excideuil - Dussac - Angoisse - Savignac Ledrier - Payzac - Saint Cyr les Champagnes

Lanouaille is voor de natuurliefhebbers. Het plaatsje zelf stelt niet veel voor en heeft zich opgesierd met bloemen (village fleurie) – maar de omgeving is leuk: heuvellandschap met bossen afgewisseld met weiden wordt gedomineerd door drie rivieren: de Isle, de Loue en de Auvézère. Daartussen stromen tal van beekjes. Het landschap is bij uitstek geschikt om te wandelen en te fietsen. De huizen hebben leistenen daken.

Lanouaille is geen toeristenstad. De 1000 inwoners kennen de landbouw als hun voornaamste inkomstenbron. Naast veeteelt staat het gebied bekend om de appelboomgaarden.
Sinds juli 2000 kent Lanouaille een ‘Maison de la Pomme d'Or’ een grote appel waarin de appel in breed perspectief wordt uitgemeten.

Het meeste waterplezier in dit deel van de Dordogne vindt u in Rouffiac, waar u kunt waterskieen, kanoen, surfen, klimmen op een muur, luieren op het strand en kunt boogschieten.

lanouaille

 

SARLANDE

sarlande
Sarlande, land van bos en water. De bourg ligt op zo’n 300 meter en kent een romaanse kerk als centrum. Het culureel erfgoed bestaat hier uit gewijde bronnen en molens.

Net als in Lanouaille vindt u overal appelgaarden. Het dorpje heeft een restaurant en auberge. Meer toeristische attracties dan wandeltochten heeft Sarlande echter niet te bieden. Maar veel ander moois is niet ver weg.

SARRAZAC

sarrazac

’t Is nog net de Dordogne hier, maar eigenlijk al de Limousin. Het kleine dorpje is mooi gelegen in een groene vallei waar men niet veel anders doet dan vee telen en land verbouwen.

Vissen haal je hier uit de rivier en vlees uit het bos. Supermarkten zijn er in de buurt, maar het nut ervan is nog niet bewezen….

NANTHIAT

Nanthiat, is trots op het kleine culturele erfgoed: de wandelaar die uit Saint Sulpice d'Excideuil, komt zal een mooi hutje tegenkomen gestapelde ‘pierres sèches’ en ook het Croix de Beausoleil die de vallei domineert.

Op het dorpsplein staat een mooi 12e eeuws romaans kerkje. Het kasteel heeft nog een rest van een oude vierkante torengebouw. En verder, ’t is hier natuurlijk gewoon een landbouwgebied. Al eeuwen. Maar vissen kan hier ook: er is een traject uitgezet waarlangs het goed vissen is, vliegvissen…

SAINT SULPICE D'EXCIDEUIL

Er is een gemeentehuis, maar dat is dan wel zo’n beetje…. Het landschap is wel mooi.

DUSSAC

dussac

Typisch dorpje van de Périgord Vert. Mooi. Het dorp wordt gedomineerd door een 81e eeuws kasteel, met daarnaast de kerk van Saint Michel met een mooie romaanse koepel, uit de 12e eeuw.

Vanuit het dorp vertrekken verschillende wandelroutes om de omgeving te verkennen. U komt dan mooie oude huizen tegen, waarvan de meeste al zo’n 400 jaar uod zijn. Leuk is het ook om de oude hooghovens te bezoeken (forges) diet dateren uit de 17e eeuw.

ANGOISSE

De naam Angoisse is fascinerend. Sommigen beweren dat de naam terug te voeren is op de angst die de mensen hadden om hierheen gestuurd te worden: een deel van de gemeente was ooit leprozenoord. Maar voordat de leprozen daar aankwamen werden ze veelal beroofd door de edelen van het château Bouché, die er niet voor terugdeinsden de leprozen te laten verdwijnen nadat ze beroofd waren.

Ooit was hier ook een romeins kamp, nu vindt u hier het château Merle
De kerk Saint Martin dateert 12e eeuw. Onjgeveer een kilometer naar het zuid oosten komt u het château Bouché tegen – het oude leprozenoord van de Hospitaliers de Saint Jean de Jérusalem. Nabij het plaatsje vindt u ook nog een dolmen.

SAVIGNAC LEDRIER

savignac ledrier
Savignac Ledrier is een wat groter dorp op de grens van de Dordogne en de Corrèze en de Haute Vienne. Het dorpje laat zich voorstaan op de gorges de l'Auvézère die in het seizoen een pracht aan flora en fauna laat zien.

Ooit kende Savignac betere tijden. Hier stonden hoogovens: vanaf 1600 tot 1930 werd hier staal geproduceerd. Het is het oudste hoogovencomplex van Europa en is wonderwel goed geconserveerd. Op dit moment is een project gaande dat het geheel weer in oude glorie moet herstellen.

PAYZAC

In het jaar 800 stond hier Paysacum een religieuze gemeenschap. In de eeuwen daaropvolgend ontwikkelde Payzac zich rond de Auvézère. Eerst als vesting van de plaatselijke markiezen en later als een vroeg-industriële plek: volop molens, ovens en papierfabrieken in de tijd dat industrie nog gevoed moest worden door bomen en water. Tegenwoordig is het de landbouw en in het bijzonder de veeteelt dat hier het landschap bepaalt.

De bijzondere attracties die u kunt bezoeken in Payzac zijn de Papeterie de Vaux (museum waarin getoond wordt hoe vroeger papier werd gemaakt), Granges Ovalaires, de Pont Las Veyras, de Eglise Saint Sauveur en de Dolmen de la Morelie.  Het dorpje heeft een levendige middenstand en dus een prima uitvalsbasis voor uw verblijf in dit deel van de Dordogne.

SAINT CYR LES CHAMPAGNES

Appeldorpje, deze Saint Cyr, en limousinkoeien langs de beekjes in dit zeer groene gebied.

U kunt hier thematisch wandelen langs schuurtjes of molens en de op-een-na-hoogste berg van de Dordogne vindt u hier (Puy des Ages op 413 m) waarvan u een mooi uitzicht heeft over de hoogvlakten van de Auvézère.

 

 

 

 

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl