logo dordogne-vakantie.nl
P O U R P R E
Bergerac
Villefranche du Périgord
Montpazier
Beaumont
Lalinde
Issigéac
Eymet
Sigoulès
La Force
Villamblard
Vélines
Villefranche de Lonchat
Villefranche du perigord

VILLEFRANCHE DU PERIGORD

& OMGEVING:

Besse - Campagnac les Quercy - Prats du Perigord - Orliac - Mazeyrolles - Saint Cernin de l'Herm - Lavaur - Loubejac

Villefranche du Perigord is een mooi stadje, een bastide uit 1261 opgericht door Alphonse de Poitiers. Het is vrijwel onaangetast door de eeuwen heen bewaard gebleven en wordt omringd door kastanjebossen (tallies). Een absolute aanrader als u in de buurt bent - da’s eigenlijk het geval met alle bastides.

Het mooiste van Villefranche is het dorpsplein en de straat die daarop uitkomt. Verder de markthal in het plaatsje, de herenhuizen. In Villefranche vidt u ook nog een Musee des traditions en collections du Perigord; met wat prehistorische zaken en  gereedschap dat gebruikt werd in oude ambachten en poppen om kledij uit de 19e eeuw te tonen.

villefranche du perigord

In Villefranche vindt u alle verder alle winkels voor uw boodschappen, een restaurant, pizzeria, snackbar. Behalve het museumpje kunt u ook naar het Maison du Chataignier. Hier ziet u het werk van een châtaignier (persoon die met kastanjes werkt) en wordt u van alles vertelt over de champignons die in de kastanjebossen groeien. Voor activiteiten kunt u een fiets huren, tennissen, vissen zwemmen en naar de speeltuin.

BESSE

besse
De geschiedenis van Besse dateert uit 450. het dorp werd gesticht door een hordebarbaren, woeste strijders die het gebied innamen en het dorp noemden naar zichzelf: ´Besses´. Later in de geschiedenisboeken wordt het dorp nogmaals genoemd alls strijdtoneel. De Sarracijnen (islamitische strijders, ook bekend als Moren) nemen het dorp in en verwoesten het, evenals de Noormannen.

In de latere middeleeuwen kwam de gemeente in rustiger vaarwater. Het ligt in mooi bebost heuvellandschap. De romaanse  kerk uit de 11e eeuw is het natuurlijke centrum en is de moeite van een bezoekje waard. Het kasteeltje uit de 15e eeuw vormt de trots van de gemeente: nog altijd wonen hier de afstammelingen van een oud adellijk geslacht.

vanuit het dorp vertrekken twee wandelroutes : één van 3.5 kilometer en één van 8.5 kilometer (bos, cultuur: abris de la Jeannilles, bories, wasplaats, herinneringskruizen)

CAMPAGNAC LES QUERCY

campagnac les qeurcy

Het oude Campanhancum is een typisch dorpje van de Perigord. In het dorpscentrum vindt u oude huisjes dicht aan de weg. Ooit was dit alles in handen van de familie Belcastel, de feodale heren. Hun kasteel stond op de plaats waar zich nu de school bevindt.

Van dat kasteel staat alleen de toren nog overeind. Iets verwijderd van Campagnac vindt u in het gehucht Spentiras met mooie duiventil rond wat ode huizen. Het aanzien waard. Als u in de buurt bent, kunt u ook naar het uitzicht van de Pouchou gaan op een hoogte van 343 meter.

campagnac

PRATS DU PERIGORD

prats

In Prats du Périgord ligt midden in een enorm bosrijke gebied en leent zich goed voor uitstapjes naar de prachtige plaatsen in de omgeving . Prats du Périgord is een charmant klein dorpje met kruidenier, een bakker en een  bar/tabac.

Het dorp is centrisch gebouwd en dateert uit het jaar 1053. De kerk komt uit de 11e eeuw en was ook gebouwd om de bewoners een veilig heenkomen te bieden in onveilige tijden. Een ander beschermhuis is natuurlijk het kasteel van Prats die het dorpje domineert, al werd deze drie eeuwen later gebouwd dan het dorp. De nachtelijke verlichting van het kasteel laat ’s avonds meer van het bouwwerk zijn dan overdag mogelijk is.

U kunt hier fietsen huren, tennissen en zwemmen in een meertje. 't Is een prima verblijfplaats voor de Dordogne met tal van andere bezienswaardigheden op een steenworp afstand. Er zijn drie wandeltrajecten herkenbaar uitgezet. De beschrijving evan kunt u in het gemeentehuis krjjgen of bij het vvv in Villefrance du Perigord.

ORLIAC

orliac

Orliac is een klein dorpje midden in de bossen van Villefranche. Het dorp is opgebouwd rond een kerk (eglise st mathieu, 12e eeuw – in de 17e eeuw verbouwd) die weer voortkomt uit een ´tour de guet´ (verdigingswerk) en dateert uit de 13e eeuw. Verder stelt het dorpsleven hier niet veel voor.

MAZEYROLLES

De gemeente Mazeyrolles, halfweg tussen Villefranche du Périgord en Monpazier, bestaat uit drie buurtschappen in een bebost gebied: Fontenilles, Aigueparses et Latrape. Iedere buurtschap heeft natuurlijk een oude kerk. Aardig is verder te weten dat dit gebied in de 100 jarige oorlog regelmatig een groot slagveld was.

SAINT CERNIN DE L'HERM

cerninDe naam Saint Cernin is een verbastering van de naam Saint Saturnin, een bisschop en martelaar van Toulouse uit 257. Het dorp is gesticht rond een bron, waterval die ooit een magische en geneeskrachtige gehad zou hebben.

De gemeente strekt zich uit over de vallei van de Ménaurie. In deze vallei zijn oude graven gevonden en vazen gevuld met houtskool en oude munten uit het romeinse rijk. Getuigen van een vroege bewoning.

Lek om te zien in dit dorp zijn het Château de Sineuil, uit de 15e eeuw siècle (niet te bezoeken), en de kastanjeboom van Les Viarnais. Deze boom is ouder dan 300 jaar en heeft een omtrek van meer dan 9 meter.  

LAVAUR

Op zes kilometer van Villefranche du Périgord  vinden we het landelijke dorp Lavaur – ooit een feodale nederzetting (een paar huizen rond een herenboerderij).

De geschiedenis van Lavaur vermeld verder dat er hier ooit een kasteel stond dat is vernietigd in de jaren van de Franse revolutie. Nu rest nog alleen de kerk en een paar huizen daarbij.
In de directe omgeving is het heerlijk wandelen. U kunt de auto bij de kerk parkeren en daarvan direct de bossen in gaan

LOUBEJAC

loubejac

Loubéjac grenst aan het departement Lot. Het is een gemeente vol in de bossen en men leeft hier van bos- en landbouw.

Maar ook het plukken van bospaddestoelen en het verkopen ervan op markten is voor sommigen hier een belangrijke bron van inkomen. Voor de toerist betekent dit dorp kalmte. Behalve op de donderdagavond – dan is hier een Marché des Producteurs de Pays (boerenmarkt)

 

 


 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl