logo dordogne-vakantie.nl
P O U R P R E
Bergerac
Villefranche du Périgord
Montpazier
Beaumont
Lalinde
Issigéac
Eymet
Sigoulès
La Force
Villamblard
Vélines
Villefranche de Lonchat
Vélines

VÉLINES

& OMGEVING:

Montcaret - Lamothe Monravel - Saint Michel de Montaigne - Saint Seurin de Prats - Bonneville et St Avit de Fumadières - Saint Vivien - Montazeau - Nastringues - Fouqueyrolles - Port Sainte Foy et Ponchapt - Saint Antoine de Breuilh

Vélines is de stad ‘halverwege’. Halverwege Bergerac en Bordeaux. Het plaatsje ligt wat hoger op de heuvel van de Dordogne en dat tekent voor de oorsprong van de naam: Ooit betekende véline gewoon ‘wind’ – het waait bovenop de heuvel wat meer dan in de directe omgeving. Verder is Velines een typisch Frans dorpje – gewoon leuk om even door heen te kuieren, met hier en daar een winkel en een terras.

Hoofdactiviteit van Velines is de landbouw. Het gebied eromheen produceert AOC van Bergerac, Montravel en Hautmontravel. Verder heeft Velines niet bijzonder veel te bieden.

MONTCARET

Montcaret is de gemeente met een beroemde ruines uit de Gallo-Romeinse tijd, een villa uit de 3e eeuw. In het museum om deze villa heen kunt u de rijkdom van deze oude woning een goed bekijken: het verwarmingssysteem en de termen getuigen van een rijk verleden. Ook de mozaiken zijn het aanzien meer dan waard. Bijzonder is te weten dat deze villa nog erg lang in stijl bewoond is gebleven: waarschijnlijk tot ver in de 6e eeuw.

Naast de oude villa vindt u een 11e eeuwse kerk. Montcaret is een aangename plaats, naast deze villa beidt het een mooi landschap, vele druivenranken en een goede wijn, die overal kunt proeven bij de wijnboeren. U kunt er slapen in een hotel of in een van de gites in het dorp.

Lamothe Monravel

lamothe
Ook Lamothe Monravel staat ook al wat langer op de kaart. De vestiging van het gemeentehuis in een oude toren van een kasteel dat ooit toebehoorde aan de aartsbisschop van Bordeaux is een getuige hiervan.
Ooit speelde in Lamothe Monravel zich het slotstuk van de honderdjarige oorlog af. Op 17 juli 1453 werd hier Generaal Talbot, commandant der Engelsen gedood en droop het Engelse leger nadien af. Een andere momenten uit de geschiedenis is hier opgetekend bij de komst der Moren: hier nam men de oversteek op weg naar Poitiers. U kunt hier slapen in gites en er zijn wat winkeltjes in het dorpje

SAINT MICHEL DE MONTAIGNE

Saint Michel de Montaigne ligt op de grens tussen de Dordogne en de Gironde. Hier werd Michel Montaigne, filosoof, schrijver en politicus geboren - als eerbetoon an hem is zijn naam deel uit gaan maken van in deze gemeente die tot 1938 de naam Saint Michele Bonnefare droeg.

In de oude bourg treft u een 13e eeuwse kerk die in de 15e eeuw vergroot werd - in het gehucht Bonnefare kunt u een klein kappelletje van de Tempeliers bekijken en genieten van het uitzicht op de Dordogne.
U bent hier in vol wijngebied - dat kan ook niet anders, precies tussen Bordeaux en Bergerac. Men schenkt hier een goed glas Monravel. Toeristisch hoogtepunt is natuurlijk kasteel en toren van Montaigne, waar men u en passant ook nog een - hoe kan het ook anders - lokaal wijntje schenkt en verkoopt. U kunt hier slapen in chambres d'hotes

SAINT SEURIN DE PRATS

Saint Seurin de Prats op de rechteroever van de Dordogne is altijd een doorgangsoord geweest. Hier was de brug, de pont om de rivier over te steken tussen het land van Velines en het land tussen de twee zeeën.

Om verbindingen veilig te stellen, werd natuurlijk altijd geknokt. Vandaar de aanwezigheid van maar liefst drie kastelen in deze gemeente. In Saint Seurin, dat eigenlijk uit drie gehuchten bestaat is men wat meer gericht op toerisme. Vooral bij Port de Pessac kunt u goed met water spelen en kamperen. De drie kastelen kunt u alleenvan buiten bekijken.

BONNEVILLE ET SAINT AVIT DE FUMADIÈRES

bonneville
In Bonneville et Saint Avit de Fumadières doet men aan wijnbouw. Verder wandelt men er graag en heeft het dorpje wel een en ander te bieden aan wat men in Frankrijk 'Patrimoine' noemt: erfgoed.

In Bonneville et Saint Avit de Fumadières zijn dat bronbkkens, wasplaatsen, duiventillen, een oud bruggetje en een dorpsoven. En niet te vergeten: het gebruikelijke romaanse kerkje..

SAINT VIVIEN

Gewoon, een klein dorpje met kerk en wijncooperatie tussen de druivenranken van Bergerac.

MONTAZEAU

montazeau
Gewoon, nog een klein dorpje tussen de druivenranken, maar dit keer met een wat ouder kerkje en een restaurant.

Ook kunt u er slapen in gites. Da's altijd aardig voor wanneer u wat te vele op hebt van het lokale vocht.

NASTRINGUES

Nastringues staat al 1000 jaar op de kaart. Oude huizen zijn gegroepeerd om, hoe kan het ook anders, de kerk.

Hier viert men ieder jaar op de laatste zondag van juni groot feest. Dat kan dan nog, want even later wacht de oogst va de Haut Monravel.

FOUQUEYROLLES

Fouqueyrolles is er al zo'n 700 jaar - al is dar niet veel meer van over. Ja een ruïne van een kasteel. Maar voor de toeristen is er een 'base des loisirs', waar ze kunnen zwemmen, jetskien en quadrjiden en elf overdekt kunnen rollerskaten.

Niet het eerste waaraan je denkt in deze omgeving, maar het is er wel. Er zijn gites om te overnachten en verder zit u hier natuurlijk mooi tussen de gebruikelijke druivenranken. En. er zijn wat wandelroutes uitgezet.

PORT SAINTE FOY ET PONCHAPT

st foy
Port Sainte Foy et Ponchapt op de rechterover van de Dordogne kijkt uit op de grote neef aan de andere kant Sainte Foy la Grande, een oude bastide.
Port Sainte Foy et Ponchapt was ooit een garnizoensstad, maar wordt nu enigszins gedomineerd door de andere kant.

Wel kunt u er goed terecht als toerist: het water van de Dordogne is toegankelijk, wandelen en kanoën. En dan is er ook nog het tonnenmakersmuseum Maison du Fleuve, waar ook meer wordt verteld over het leven aan de rivier de Dordogne in al zijn aspecten. U kunt er slapen in verschillende chambres d'hotes en natuurlijk genieten van de oude stad aan de overkant.
Omdat er in de omgeving heel wat leuek dingen te zine zijn, heeft het VVV in Ste Foy la Grande diverse leuke toertjes uitgezet in de omgeving: met de auto, lopend of met een mountainbike
st foy

SAINT ANTOINE DE BREUILH

Ene flink uit de kluiten gewassen dorp, dat behalve de camping vooral is aangewezen op de omgeving. Maar er is een aardige camping van waaruit u van alles kunt ondernemen.

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl