logo dordogne-vakantie.nl
P O U R P R E
Bergerac
Villefranche du Périgord
Montpazier
Beaumont
Lalinde
Issigéac
Eymet
Sigoulès
La Force
Villamblard
Vélines
Villefranche de Lonchat
Sigoules

SIGOULES

& OMGEVING:

Flaugeac - Mescoules - Ribagnac - Monbazillac - Pomport - Rouffignac de Sigoules - Gardonne - Cunèges - Gageac et Rouillac - Lamonzie Saint Martin - Saussignac - Razac de Saussignac - Monestier - Thénac

De naam Sigoules kan herleid worden tot Segol, graan in het Occitaans. En ja, dat groeit hier wel. Sigoules chef-lieu van het gelijknamige kanton. Omdat het chef lieu van het kanton is, vindt u hier verder de nodige winkels en andere voorzieningen voor de omgeving. Naast de landbouw en de wijnteelt biedt sinds 1985 Sigoules plaats aan een base loisirs. Een waterige uitspanning voor de mens in het algemeen maar in het bijzonder voor de belangrijke toerist.

Het plaatsje kent een aantal chambres d’hotes, fermes auberges en een camping. De voornaamste economische activiteit in deze regio speelt zich af rond de wijn, in het bijzonder de Monbazillac, al sinds lange tijd een gerenommeerde wijnsoort. Veel evenmenten in de zomermaanden hebben de wijn als uitgangspunt: wijn proeven met kaas, zonder kaas, u kent het wel: met jazz, met klassieke muziek, etc, etc.

In Sigoules bevindt u zich in het hart van de wijnproductie van de Bergeracstreek. Veel land is gecultiveerd en de dorpjes zijn voornamlijk gericht op de wijnbouw.

pomport

FLAUGEAC

Klein dorpje langs de kant van de weg, met kerk temidden van de wijnvelden. Verder niets bijzonders

MESCOULES

Plattelandgebied dat leunt tegen Sigoules. Geen noemenswaardige bijzonderheden.

RIBAGNAC

ribagnac

De gemeente produceert voornamelijk AOC wijnen. Bezienswaardig is het Château de Bridoire, een enorm protestants fort uit de 16e eeuw. De kerk van Ribagnac dateert uit de 12e eeuw . U kunt in de omgeving wandelen tussen de druiven desgewenst op een paard van het centre equestre.

Het kasteel van Bridoire is helaas niet te bezichtigen. De glorietijd volgde na het laatste beleg van het kasteel in 1649 door de Bergerac, maar inmiddels behoort het tot een groepje van kastelen die door de iegenaren wordt verwaarloosd en waartegen men in de Dordogne te hoop loopt. Her en der worden kastelen opgekocht door rijke buitenlanders. Een aantal van hen vergist zich dan toch in de kosten en verlaat het kasteel. Zo ook met dit kasteel dat van langdurig Zwitsers familiebezit overging in de handen van een Senegalese Nouveau Riche. Na aanvankelijke restauraties heeft men het kasteel inmiddels verlaten als een bouwplaats….

MONBAZILLAC

monbaillac

Monbazillac is voornamelijk verweven met de bijzondere wjin van deze streek: een witte wijn, die vele jaren bewaard kan blijven. In de 16e en 17e eeuw was deze Monbazillac dé wijn in de lage landen. Men dronk destijds bijna niets anders.

Midden in de wijnvelden van Monbazillac vinden we het dorp met de gelijknamige naam op deze druivenvlakte, die al meer dan duizend jaar hier het uitzicht beheerst.
De Sémillon-, Sauvignon- en Muscadelledruiven profitren van het micorklimaat dat erg goed voor de druif is.
Naar Monbazillac gaat u in de eerste plaats om de wijn te proeven en her en der een chateau te bezoeken, maar bezienswaardig zijn ook het kerje, de molen en het grote kasteel, het chateau de Monbazillac. Het plaatsje heeft een hotel en een aantal chambres d’hotes.

POMPORT

paysage monbazillac

Ten zuidwesten van Bergerac op de eerste heuvels van zuidelijk Bergerac vinden we Pomport. Ooit sprak menhier van Poma Portans, verwijzend naar het fruit dat hier altijd groeide en duidt op vruchtbare grond.

De basis van Pomport was een parochie in 1142, waaromheen een dorp verrees. Het kapelletje (Chapelle Saint-Mayme) getuigt nog altijd van dat verre verleden. De wijnbouw heeft sindsdien een dominante rol gespeeld in Pomport, in de laatste tijden waordt dat wat aangevuld met toerisme. Men verbouwt hier goede rode wijn (Bergerac) en witte (Monbazillac). Her en der treft u oude herenhuizen (halve kasteeltjes) aan, veelal in gebruik als chateau, waar u uw wijn kunt tappen. Bezoek er eens eentje.

ROUFFIGNAC DE SIGOULES

De gemeente leunt zwaar op haar buurgemeente Sigoules. U vindt er een kerkje. Ook hier voert de wijnbouw de boventoon.

U kunt de bron en de grot van Fontanguillière gaan bekijken. De plaats is in trek sinds de prehistorie, maar meer dan een bron en een gatin de grot zult u er niet zien.

GARDONNE

Slaperig dorpje aan de rivier waarin behalve de kerk niet veel meer herinnert aan de meer dan duizend jaar geschiedenis, waarin het dan weer aan die en dan weer aan die andere familie toebehoorde.

U kunt er slapen in gites en op de camping. U kunt er kanoen op de rivier, datwel

CUNÈGES

Cunèges was een belangrijke parochie voor de revolutie zelfs een tijdje hoofdstad van het kanton, maar heeft die plaats nu moeten laten aan Sigoules.

Als u nu het dorpje beziet, is het moeilijk voor te stellen dat dit ooit eens een plaats van importantie was. Vandaag de dag is Cunèges dus een dorpskern en vijf gehuchten. Behalve de kerk van St Barthélemy is hier niet veel te belijken en/of te doen.

GAGEAC ET ROUILLAC

Wijn, wijn en wijn. Dat is het wel zo’n beetje. En ja, er is een kasteel in Gageac, ook al meer dan 200 jaar in dezelfde familie.

LAMONZIE SAINT MARTIN

Voor de verandering eens geen druiven, maar appelbomen aan de rand van de Dordogne. Lamonzie is een van de grootste gemeenten in de omgeving, grenzend aan de rivier.

Hier doet u de boodschappen als u in de buurt bent. U kunt hier wandelen over verschillend uitgezette routes, ook langs de rivier. De gemeente telt twee kastelen, echter niet open voor publiek.

SAUSSIGNAC

saussignac

Voor het eerst lezen we in de 11 eeuw iets over Saussignac, over de kerk aldaar. Maar deze is in de 19e eeuw vervangen door een gotisch exemplaar. In de 17e eeuw kwam er een paleisje bij de gemeente, En zo heeft Saussignac twee kastelen, want het 13e eeuwse Château de Lenvège  staat er ook nog steeds.

Maar Saussignac is vandaag vooral zoete witte wijn, met een AOC en verglijkbaar met zijn gerenommeerde buurman Monbazillac. U kunt er slapen in een Bed en breakfast, als u gedurende uw bezoek aan deze streek te diep in het glaasje hebt gekeken.
Het is aangenaam vertoeven in Saussignac. U kunt er wandelen tussen de wijngaarden en van buiten naar de drie kastelen kijken, want behalve de eerder genoemde Chateau de Fayolle, die aan de 14e eeuw herinnert.

RAZAC DE SAUSSIGNAC

Razac de Saussignac is het verdere achterland van Saussignac: u vindt hier wijngaarden. De bewoners omschrijven Razac de Saussignac als een charmant klein dorp temidden van wijngaarden en prairies, kastelen, herenhuizen en bronnen.

In het midden van de bourg vindt u een 19e eeuwse kerk en het gemeentehuis, dat in een oud klooster is gehuisvest.

MONESTIER

Monestier ligt in het stroomgebied van de rivieren Dordogne, Gironde en de Lot en Garonne. Dan is er niet veel anders dan wijn. En dat doen ze hier ook: niet meer en niet minder.

THÉNAC

Thénac komt dateert uit Gallo romaanse tijden. Het kasteel van Thenac is gegrondvest op de ruines van een oude kerkgemeenschap, die in de 11e eeuw beschreven is.

Zoals alle gemeenten hier, leeft men voornamelijk van de wijnbouw. Thénac is verder een goede startplaats voor wandelingen in de buurt (vertrek van het gemeentehuis). U kunt er goed wandelen naar de ruïne van Puyguilhem en naar het kerkje van Monbos, de bezienswaardigheden van dit dorp.


 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl