logo dordogne-vakantie.nl
P O U R P R E
Bergerac
Villefranche du Périgord
Montpazier
Beaumont
Lalinde
Issigéac
Eymet
Sigoulès
La Force
Villamblard
Vélines
Villefranche de Lonchat
Monpazier

MONPAZIER

& OMGEVING:

Capdrot - Soulaures - Biron - Vergt de Biron - Gaugeac - Saint Cassien - Lavalade - Marsales - Lolme - Saint Romain de Monpazier - Saint Avit de Riviere- Saint Marcory

Monpazier is een bastide, gesticht onder Engels gezag van koning Edward 1 in 1284. Het is een bijzonder goed geconserveerd middeleeuws stadje, door de Franse overheid ingedeeld bij de grote nationale monumenten. Omdat de plaats niet los gezien kan worden van zijn omgeving, is het landschap vanaf Monpazier en de aanpalende gemeentes Biron en Capdrot ook bij dat monument-zijn gevoegd.

monpazier
Monpazier is ook verkozen tot een van de mooiste (Plus Beaux Villages de France) dorpjes van Frankrijk. Monpazier wordt in brede zin beschouwd als de best bewaarde bastide van Frankrijk. U ziet hier dus een tijdsbeeld: een 13e eeuws modeldorp.

In de maanden juli en augustus is hier bijna iedere dag en avond wel iets te doen: variërend van gemeenschappelijke maaltijd, muziek en dans op het dorpsplein tot concerten, bals, vuurwerk tot excursies langs megalieten of tochten langs de 12 romaanse kerkjes in de omgeving. Het vvv biedt u een volledig programma

Het hele dorpis een bezienswaardigheid evenals het landschap van de omgeving. U kunt een tocht maken met een gids door het dorp. Het VVV biedt u alle informatie. In het dorp is een permanente tentoonstelling van oude foto’s van Monpazier. Ook vindt u er archeologische objecten. Niet ver van Monpazier ligt een Dolmen.

U kunt wandeltochten maken door stad en land, duidelijk gekenmerkt, paardrijden, mountainbiken (diverse routes verkijgbaar bij het VVV. U kunt er gemakkelijk fietsen huren.

monpazier

http://www.pays-de-bergerac.com/assos/pays-bergerac/monpazier.asp

CAPDROT

Capdrot is een aangrenzende plattelandsgemeente waar men zuivere lucht heeft. De rijke bossen zitten er vol met champignons.

Er is een opmerkelijke romaanse kerk uit de 12e eeuw die op zijn beurt weer gebouwd is op de fundamenten van een gallo-romaanse tempel. Een deel daarvan maakt nog altijd deel uit van het hedendaagse gebouw en is recent een beetje opgeknapt.

SOULAURES

Plattelandsgemeente met vooral veel bos en een 12e eeuws kerkje. Hier en daar wordt mais en taba verbouwd en verder gebeurt hier niet veel..

BIRON

biron
Biron is beroemd vanwege het schitterende kasteel. Dit is de vestigingsplaats van een van de vier baronnen van de Perigord. In de acht eeuwen dat het kasteel hier staat heeft iedere eeuw zijn bijdrage geleverd tot het filmdecor dat de plaats nu is.

De grootte van het kasteel is mede te danken aan de heersende familie en de strategische ligging van het kasteel tussen de Perigord en het land van Agen. Het bijhorende dorpje is mooi en knus.
In de bossen van Biron bivakkeren vele hertensoorten, die iedere herfst vele natuurvorsers lokken die hen en de geluiden die ze voortbrengen komen bekijken en beluisteren.
De bijbehorende gemeente is groot in oppervlakte en  klein in inwoners . Zo’n 150 mensen leven van bos en foie gras. Er is verder een vogelparkje, een wandelpad ‘met ontdekkingen’ en er diverse wandelroutes. U kunt eten in het dorpsrestaurant en kamperen in de camping du Moulinal

biron

VERGT DE BIRON

Grenzend aan Biron is er de gemeente Vergt de Biron. Ook hier vinden we veel bos en weinig mensen. En drie kerken, dat wel. Waarvan twee uit de 13e eeuw.

De dolmen die in deze gemeente ligt, kunt u niet bezoeken. Wel is het hier lekker wandelen en organiseert men zo nu en dan een vide grenier (rommelmarkt). Er zijn hier verschillende chambres d’hôtes, , een mini-vakantiedorp (5 gites en een zwembad), een camping en een restaurant. U kunt er ook paardrijden.

GAUGEAC

Gaugeac is een plattelandsgemeente met – hoe kan het ook anders - een Romaanse kerk, wat wandelroutes en een dorpsfeest op de 2e zondag in augustus.

Het kasteel is in privebezit en niet te bezichtigen. Het dorpje kent een camping (moulin de david).

SAINT CASSIEN

Wellicht de kleinste gemeente van de Dordogne. Veel land en weinig mensen: 35 personen, meer is’t niet

LAVALADE

Lavalade, de naam van dit dorp is ontleent van ‘la balade’ – de wandeling – hier ging de gegoede burgerij van Monpazier voreger graag uit wandelen.

In het gehucht (lieu-dit) Peyregude vindt u een menhir (cromlech). Trost is men hier op hun oudinwoner dokter Laville die het eerste ziekenhus in China opende in 1900. U kunt hier overnachten in chambres d’hotes en gites

MARSALES

Een gemeente zonder dorpskern maar veel bos en veel gehuchten (31). Zelf vinden de inwoners dat de dorpskern ‘zich ontwikkelt’. Er is een nieuw gemeentehuis en een feestzaal aan de RD 660.

Het oudste deel in deze gemeente ligt bij de kerk van St Loup, die weer gevestigd is op een de plek waar eens een Gallo Romaanse tempel stond gewijd aan de god Mars, de god van de oorlog en landbouw. Zie hier de oorsprong van de naam van deze gemeente (in 1249 voor het eerste beschreven als Marselesium). Op de gemeentegrond bevinden zich twee kastelen, niet toegankelijk voor het publiek.
U kunt hier kamperen en er zijn gites. Ook kunt u hier paardrijden en wandelen. In ontwikkeling zijn hier de Jardins de la Bigotie

LOLME

lolme
Lolme is ontstaan als rond de kerk en kende zijn hoogtij in de dagen dat Monpazier werd opgebouwd. Hier werden de stenen gehouwen voor de opbouw van Monpazier.

Sinds oudsher vindt hier tweemaal per jaar foire plaats die druk bezocht wordt. Men leeft hier voornamelijk van landbouw (pruimen, tabak, mais).
U kunt hier slapen op de  boerencamping (camping à la ferme) chez BEBERT of bij La Petite Hute. Op een drietal boerderijen kunt u kamers huren.

SAINT ROMAIN DE MONPAZIER

Wat huisjes en een klein kerkje uit de 12e eeuw met aangrenzend kerhof – wat landbouwgrond. U bent in St Romain de Monpazier. Hier boert men. Al jaren – en zo is het goed en meer is er niet. Dat kan wel eens heel fijn zijn.

SAINT AVIT DE RIVIERE

saint avit la riviere
Een leuk kerkje langs de weg, een naturistencamping en wat gites. En soms een feestavond. Ook hier leeft men eigenlijk van de landbouw.

SAINT MARCORY

De 59 inwoners van deze gemeente hebben de beschikking over een oude kerk, leven van de teelt van tabak en het maken van wijn.

Er zijn aanwijzingen gevonden van leven in de vroege steentijd, zo is er ergens het ‘souterrain de la mouthe’ (geen bezienswaardigheid).

 

 


 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl