logo dordogne-vakantie.nl
P O U R P R E
Bergerac
Villefranche du Périgord
Montpazier
Beaumont
Lalinde
Issigéac
Eymet
Sigoulès
La Force
Villamblard
Vélines
Villefranche de Lonchat
Lalinde

LALINDE

& OMGEVING:

Couze et st Front - Lanquais - Verdon - Varennes - Saint Capraise de Lalinde - Baneuil - Cause de Clérans - Liourac sur Louyre - Saint Felix de Villadeix - Saint Marcel du Perigord - Pressignac Vicq - Mauzac et Grand Castang

Lalinde droeg ooit de naam La Lynde, een meer Britse naam, en dat klopt want de bastide is gesticht in 1265 gesticht onder koninklijk Engels gezag. Naast de restanten van de bastide (enkel verdedigingswerken, een verstevigde stadspoort en wat stadsmuren), is de omgeving zeer de moeite van een bezoek en wandeling waard. De hele gemeente bestaat uit vier vestigingen: de stad tussen het kanaal en de rivier, Sainte Colombe in het noorden, een middeleeuws dorpje en een kasteel uit de 15e eeuw.

Lalinde vind zijn natuurlijke grens vanzelfsprekend aan de rivier de Dordogne. In het zuiden velden en in het noorden heuvels: het is altijd een aantrekkelijke vestigingsplaats geweest.
Belangrijk voor de regio is het spoorwegstation – aan het water van de Dordogne ligt een base de loisirs, strandjes van waaruit u allerlei activiteiten op het water kunt ondernemen.

In de directe omgeving kunt u het Château de Lanquais bezoeken die een goede blik biedt van het dagelijks leven in de renaissance. Ook het Château de Baneuil uit de 13e eeuw kunt u bezoeken

lalindeVanuit Lalinde kunt u (in juli en augustus) iedere dag 3 verschillende wandeltochten door de omgeving maken begeleid en toegelicht door een gids. In de zomermaanden is hier overigens van alles te doen: middeleeuwse feesten, theater en muziekvoorstellingen. 

Wandelland

Er zijn diverse ´ontdekkingstochten´ (400 kilometer aan wandelroutes) uitgezet in de wijde omgeving. U kunt ook een Grande Randonne (23) doen vanuit Lalinde naar Louyre  en/of met moutainbikes lekker rontrekken.
Voor diegenen voor wie het wandelen niet zo nodig hoeft: u kunt hier ook een toeristische treintocht maken naar Bergerac. Inclusief een gastronomische maaltijd.

lainde

Lalinde kent ook een zaaltje (museum) met fossielen, mineralen en werktuigen uit de steentijd. Grappig, maar geen serieus museum.

Loop ook eens naar de Chapelle de St Front de Colubri op een heuvel die uitkijkt over Lalinde. Ook Mauzac, de plaats van het Théâtre (biedt een mooi uitzicht over het plan d'eau). In Lalinde vindt u ook wat oude woningen, duiventillen en het ´Maison du Gouverneur’. (1597)

In het aanpalende Mauzac vindt u een nautische club: u kunt er zeilen op de Dordogne. Loop er eens langs en vraag wat het kost om een bootje te huren. Verder kunt u hier vandaan een boottocht met een Gabarre maken.

COUZE ET SAINT FRONT

moulin de couze

De naam Saint Front komt al in de eerste eeuwen van onze jaartelling in de geschiedenisboeken voor. De kapel van dit plaatsje staat er dan al en is gewijd aan deze apostel uit de Perigord die de draak van het ongeloof der Perigordijnen overwon.

Ook de kathedraal in Perigeux is naar hem genoemd, maar vanuit dit plaatsje begon Front zijn evangelisatie. De naam Couze daarentegen verschijnt pas vele eeuwen in de geschiedenisboeken. Waarschijnlijk was het regionaal woord om daarmee rivier aan te duiden. De rivier is natuurlijk de Couze, die hier het leven bepaalt en zich hier uiteindelijk in de Dordogne stort. Het plaatsje heeft een spoorstation waar u kunt opstappen naar Sarlat en Libourne.

Het dorpje heeft maar liefst twee watermolens die u kunt bezichtigen. De moulin de larroque uit de dertiende eeuw. Van oudsher een papiermolen – u kunt maar liefst 120 soorten papier zien in een kleine tentoonstelling en het vervaardigen ervan ook bezien.
De andere watermolen, de moulin de rouzique, in Couze dateert uit het begin vande  15e eeuw. Overigens stonden hier ooit 15 van dergelijke molens: een echte papierindustrie, die onder andere het ‘papier d’Hollande’ maakten: beroemd in heel europa, met daarin verweven het wapen van Amsterdam.  Deze molen is recent volledig gerenoveerd en u kunt deze in bedrijf zien.
De kapel van  Saint Front de Colubri met een mooi uitzicht op de Dordogne. Grote delen van de kerk dateren uit de 8e eeuw . Ook het herenhuis (manoir) vlakbji de molen van rouzique is de moeite van het bekijken waard. In de gemeente kunt u ook naar het uitzicht gaan dat de Tertre du Château u biedt. Slapen kunt u er op de
Camping (drie sterren) en wat chambres d’hotes

Struisvogels

De familie Janssens kweekt struisvogels. U kunt er op bezoek gaan en struisvogelproducten kopen: van vlees tot tas en veren. Het is er allemaal te koop. http://www.autruche-gourmande.fr/

LANQUAIS

lanquais

Niet ver van Bergerac vindt Lanquais, een dorp dat trots is op zijn verleden, z’n meer, z’n feesten en concerten en het mooi beboste landschap. Lekker dichtbij Bergerac maar ook lekker dichtbij de Perigord Noir, roepen ze u op allerhande toeristische folders toe.

En natuurlijk dichtbij de rivier de Dordogne. Ooit begon het hier als de parochie Linquaychs, 1276, maar ook al ruim daarvoor was het hier bewoond> scherfstukken uit de prehisotire en romeinse munten zijn daarvan de stille getuigen.
Leuk in deze gemeente is het zicht op het château de Laroque, verder ook het oude adelhuis van de châtellenie de Beaumont. In de romaanse kerk bevindt zich nog een reliek van Saint Eutrope (stukje van de ribbenakst) die de dorpsbewoners in 1846 van de bisschop van Rochelle hebben losgepeuterd. Het dorpje is ook popularr bij Nederlanders en Engelsen: velen bezitten hier een tweede huis.

Verder kunt u hier zien het Château de Lanquais, gebouwd op het gallo-romaanse castellum, dat ooit eens dienst deed als residentie van de bischoppen van Périgueux, de indrukwekkende grange dîmière – nu centrum van het dorpsleven. Wandelen in de bossen is dé activiteit in deze gemeente.

VERDON

In dit dorp trekt alleen het château de Montbrun de aandacht, en eigenlijk nog meer het grote park eromheen: een heel romantische plek voor de 37 inwoners van dit kleine dorpje. Verder niets bijzonders.

SAINT AGNE

De gemeente Saint Agne bestaat uit drie kernen, de bourg (het dorp) rond de kerk uit de 11e eeuw, het gehucht la "Rivière" – rond een fontein en het gehucht "la heuradou".

Bezienswaardig is de fontein bij de kerk uit de 11e eeuw. Men leeft hier van de landbouw en de veeteelt: wijn, mais en wat geiten die voor de kaas zorgen.

VARENNES

Een lange lap grond van oost naar west, dat is Varennes. Met natuurlijk een mooie oude kerk uit de 13e eeuw.

Ze doen hier niet veel aan toerisme en dat kan aantrekkelijk zijn. Plattelandsleven dus, met graan, mais, druiven en runderen als uw uitzicht.

SAINT CAPRAISE DE LALINDE

capraise de lalinde

Rivieren trekken mensen aan. En dus treffen we in Saint Capraise de Lalinde sinds oudsher mensen aan. Saint Capraise kent verschillende grotten over een afstand van verschillende kilometers lang langs de rotswand aan de rivier de Dordogne: hier verborgen de dorpelingen zich in onzekere tijden.

Tot aan de komst van de trein was Saint Capraise belangrijke vrachthaven aan de Dordogne, maar daar is nu niets meer van over. Een van de belangrijkste activiteiten in deze streek is, naast de traditonele landbouw, de bloemenkweek.

BANEUIL

Baneuil ligt op de rechteroever van de Dordogne (links en rechts wordt bepaald aan de hand van de stroomrichting van de rivier: rechts is rechts als u stroomafwaarts gaat)

In het dorp zelf vindt u een mooie oude kerk en een Donjon, beide in Romaanse stijl en ietwat geruïneerd. Even buiten het dorp ligt nog een dolmen (hunebed) te getuigen van bewoning in de steentijd. Het kasteel van Baneuil is veelal in de zomer te bezoeken. Baneuil kent een hotel zonder restaurant en twee gites

CAUSE DE CLERANS

clerans
Dit dorp bestaat uit twee delen. De bourg van Cause kennen we als sinds de 12e eeuw met een kerkje in romaans-byzantijnse stijl die in de 11e eeuw gebouwd is.

Het andere deel van deze gemeente heet Clérans en is vernoemd naar een middeleeuws kasteel, nu een imposante ruïne en ooit gebouwd op de resten van een Karolingisch fort. In de 12e eeuw al werden deze twee kernen samengevoegd tot een parochie die weer later gemeente werd. Kasteel en kerk zijn beide de voornaamste bezienswaardigheden van het dorp.

LIOURAC SUR LOUYRE

Liorac sur Louyre is een schattig dorpje met meerdere kastelen en kasteeltjes. Natuurlijk ontbreekt het kerkje niet en extra leuk is het bijzondere bos dat al sinds lange tijd tot de nationale reservaten behoort met een rijke vegetatie en fauna.

Te bekijken zijn de kerkjes en kastelen, het dorpje heeft een winkeltje en dat maakt een dorpje altijd extra levendig.

SAINT FELIX DE VILLADEIX

saint felix de villadeix

In St Félix de Villadeix zijn stille getuigen gevonden van menselijke bewoning ouder dan zesduizend jaar. En zo nu en dan vind iemand nog een stenen mesje of pijlpunt.

Ook in de Romeinse tijd was het hier bewoond, maar daaraan herinnert niet veel meer dan een oude kronkelige landweg en een oude wal (la motte feodale) die in de middeleeuwen eenvoudige burcht omheinde. Ook verbergt het landschap van St Felix cluseaux, schuilkelders - ook wel kluizen genoemd – ondergrondse ruimtes waar men zich in onzekere tijden kon verschuilen. Het landschap van St Felix tekent de overgang van de Perigord Noir naar de Perigord Pourpre.
Op het kerkhof is een mooi kapelletje het aanzien waard, de aarden wal geeft een goede indruk van een burcht zoals er in de vroege middeleeuwen er ongetwijfeld veel waren en wellicht kunt u een blik werpen op La Chapelle de La Peyrouse. Verder zijn er in het dorp nog leuke oude wasplaatsen en kunt u er fijn wandelen langs uitgezette routes.

Een volledig gehucht van de gemeente is opgekocht door een Engelse organisatie die er een vakantiedorp van heeft gemaakt, verder vindt u hier een camping a la ferme en verschillende gites. http://www.lavernelle.net/

SAINT MARCEL DU PERIGORD

Saint Marcel was een romeinse martelaar en paus van 308 tot 309. Populair in de vroege middeleeuwen toen maar liefst 41 parochies naar hem vernoemd werden.

Dit is er een van en het oude kerkje is nu een baken in de zee cab rust waar vandaan u fijn kunt wandelen en de verschillende valleitjes in deze gemeente.

PRESSIGNAC VICQ

Een klein dorpje in het midden van de zelfbedachte toeristische driehoek Périgueux - Bergerac - Sarlat. Men leeft hier van de landbouw.

Het dorp kent een oud kerkje én een meertje waarin het fijn zwemmen is.

MAUZAC ET GRAND CASTANG

mauzac

Mauzac et Grand Castang is een samengevoegde gemeente van Mauzac en Saint Meyme en Grand Castang in de vallei van Grand Castang, aan de rand van de rivier de Dordogne. 

Alle drie de gemeenten zijn ooit begonnen als parochies, de oudste organisatievorm in deze streek. Grand Castang was daarvan de roemrijkste – deze heeft een heilige voortgebracht: Saint Cloud. In deze tijd ook bekend als afslag aan de Parijse Pereferique, niet geheel toevallig de afslag richting Dordogne. In latere tijden was hier vanzelfsprekend een haven gevestigd.
In de gemeente vinden in de zomermaanden volop festiviteiten plaats: vuurwerk, dorpsmaaltijden, markten (ook ’s avonds). In de dorpjes vindt u twee hotels. Nabij de rivier kunt u eten en drinken.

Mauzac kent een nautische club: u kunt er zeilen op de Dordogne. Loop er eens langs en vraag wat het kost om een bootje te huren. Verder kunt u hier vandaan een boottocht met een Gabarre maken.

 

 

 


 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl