logo dordogne-vakantie.nl
P O U R P R E
Bergerac
Villefranche du Périgord
Montpazier
Beaumont
Lalinde
Issigéac
Eymet
Sigoulès
La Force
Villamblard
Vélines
Villefranche de Lonchat
La Force

LA FORCE

& OMGEVING:

Saint Pierre d’Eyraud - Le Fleix - Monfaucon - Fraisse - Saint Géry - Les Leches - Bosset - Lunas - Saint Georges Blancaneix - Ginestet - Prigonrieux

Hier stond ooit eens een Romeins Fort: Fortia. Het verviel en verwerd later tot een kasteel, dat in de Franse revolutie sneuvelde. Het karkas van dat 16e eeuwse kasteel kunt u nog zien in het dorpje.

Het landschap van La Force en de gemeentes van het kanton laat zich in drieën onderscheiden. Eén derde is landbouwgrond en het bevind zich in het stroomgebied van de Dordogne. Daarboven verheft zich het plateau van La Force op zo’n 60 tot 80 meter hoogte. Hier vindt u het dorp zelf. Meer naar het noorden toe, wordt het landschap ruwer en is het begroeid door bossen.

Behalve de kasteelresten is er niet zoveel te bekijken in La Force. U kunt er wel slapen en een een paar winkeltjes belijken , en da’s op z’n tijd ook best leuk….

SAINT PIERRE D'EYRAUD

Hier doet men aan de landbouw. En waar men dat is vergeten, groeien bossen. De landbouw is hier van aanstaande vergane glorie: tabak. Want nergens in Frankrijk wordt zoveel tabak verbouwd als hier.

De meeste mensen wonden in de bourg, bij de winkels, het postkantoor en het café. Enige punt van toeristische interesse: de wallekanten van de Dordogne.

LE FLEIX

le fleix

Le Fleix ligt op een mooi plaats op de rechteroever in een bocht van de Dordogne en is sinds de prehistorie al bewoond. Tot aan de 20e eeuw domineerde de haven van Le Fleix de economie van deze streek. Het protestantisme kwam hier aan land in de haven en hier werd het einde van de oorlog tussen paaps en protestant getekend in de “Paix du Fleix".

Daarvan resten nu de oude gebouwen, oud tegelwerk en een paar oude kanonnen.
De kade waar eens de boten aanmeerden wordt nu bevolkt door de vissers en de wandelaars. U kunt er op een bankje gaan zitten en kijken naar de 19e eeuwse resten van een viaduct over de Dordogne….
Er is volop te zien en te genieten in Le Fleix, dus rijdt niet door maar stop beslist als u in de buurt bent.
le fleix

MONFAUCON

Tussen de kleine valleitjes van de Lidoire de Gouyne vindt u Monfaucon. Hier heeft men resten aangetroffen uit de nieuwe steentijd en in de 12e eeuw ontstond hier Monfaucon. Daar is niet veel meer van over.

In deze tijd wijdt men hier de tijd aan de wijn, de aardbeien en de foie gras. En da’s wel echt van hier. U kunt hier slapen op de camping – te bezichtigen zijn de 12e eeuwse kerk en de klokkenmuur uur de 18e eeuw.

FRAISSE

fraisse

Fraisse doet zijn naam bijna eer aan, al moeten ze de ‘s’ er nog wel afhalen. Maar er worden hier fraises geteeld op grote schaal. En dat is het wel. Ja, een groot deel van de gemeentegrond is vergeven aan de bossen – vol met champignons in de herfst.

SAINT GÉRY

Landbouwgrond met huizen erop. Niets bijzonders te vermelden.

LES LECHES

Er staat hier een bar – restaurant. En daarnaast vindt u op de gemeentegrond het Château de la Mothe en de kapel du Prieuré de Tresserouse.

Feestjes daar houdt men wel van hier in het dorpje dat een dorpje is, maar weinig vermeldigwaardigs bezit.

BOSSET

Bosset is een klein dorpje van de Landais met als middelpunt het riviertje de Lidoire die zijn weg baant naar de Dordogne.

De gemeente dateert uit de 13e eeuw en heet dan nog Bos Siccus, droog bos. Tot aan de eerste wereldoorlog vond hier jaarlijks de grote veemarkt van regio plaats, maar dat is vergane glorie: de moderne bezoeker kan van hieruit in het bos verdwalen en de bron van de Lidoire bezoeken. Er is een hotel om de nacht door te brengen

LUNAS

Lunas is een klein dorpje met een klein stroompje en een paar roomskatholieke beelden. En daarmee is de plaats voldoende beschreven. Landbouwrust, dat heerst hier.

SAINT GEORGES BLANCANEIX


Er zijn aanwijzigingen gevonden die doen vermoeden dat in de Gallo Romeinse tijden er de broeders van Asterix en Obelix hier hun domicilie hadden gekozen.

En dan vergeet men dit oord tot in de 12e eeuw en krijgt de parochie de huidige naam. Overigens is er nu niets meer dat aan die tijd doet denken.
De Blancaneix is overigens het riviertje dat hier de grond bevochtigd. Het grote bos van Landais is nooit ver weg in dit kanton en nodigt uit tot vele wandelingen.

GINESTET

Dichtbij het bos van Landais wordt de gemeente doorsneden door de rivier de Eyraud. Valleitjes en heuveltjes maken het land hier liefelijk, het kerkje van Ste Foy weerstaat de jaren en jaarlijks heeft men hier in het laatste weekeinde van juli het dorpsfeest. Er zijn wat winkeltjes en u kunt er in een paar gites slapen.

PRIGONRIEUX

prgonrieux
Prigonrieux is een modern stadje aan de rivier de Dordogne. U vindt hier alle winkels en een gelegenheid om de rivier in of op te gaan. Het is wel een stadje van het platteland: een flink deel van de 4000 bewoners verdient z’n geld in de landbouw. U komt hier om de boodschappen te doen, niet vanwege de toeristische attracties.

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl