logo dordogne-vakantie.nl
P O U R P R E
Bergerac
Villefranche du Périgord
Montpazier
Beaumont
Lalinde
Issigéac
Eymet
Sigoulès
La Force
Villamblard
Vélines
Villefranche de Lonchat
Eymet

EYMET

& OMGEVING:

Fonroque - Sainte Eulalie d’Eymet - Sainte Innocence - Saint Julien d'Eymet - Singleyrac - Sadillac - Saint Capraise d'Eymet - Razac d'Eymet - Serres et Montguyard - Saint Aubin de Cadelech

De bastide van Eymet werd in 1270 gesticht door Allophone de Poitiers op een plaats die bewoond is sinds prehistorische tijden: juwelen en werktuigen uit de bronstijd zijn hier gevonden tussen Romeinse wegen en bruggen. Vandaag is Eymet één van de pittoreske bastides op het land van de Bastides: beslist de moeite van uw bezoek waard: vooral de mooie huizen uit de 15e en de 16e eeuw als decor van de markt op donderdag is leuk.

Eymet is net als de andere bastides gebouwd op een soort standaardschets voor bastides in het algemeen. Muren eromheen, rechte straten erin een dorpsplein omringd met galerijen en een kerk.
Afwijkend was wel dat bij Eymet een kasteel te staan met een donjon, ter bescherming - maar het kasteel heeft de feodale tijden en de afrekening daarmee in de Franse revolutie, niet overleefd.
Leuk is verder nog te weten hoe men er voor zorgde dat binnen enkele jaren de constructie van Eymet volledig was. De toekomstige dorpelingen kregen 200 vierkante om niet geboden binnen de muren van de bastide: wel gold de eis dat ze binnen 2 jaar hun huis af moesten bouwen. Was het huis niet af, dan waren ze verplicht een boete te betalen. Het voedsel werd buiten de stadsmuren verbouwd: iedere bewoner had buiten de stadsmuren een groentetuin.

eymet

Inmiddels zijn de stadspoorten rond Eymet verdwenen.. De enige poort die u nu nog kunt zien in dit zeer pittoreske stadje is de poort die vroeger deel uitmaakte van het aanpalende kasteel. Eymet is een zeer levendige gemeente, met tal van winkeltjes, er word verder geld verdiend met de conserve-industrie, het verkopen van wijn en vanzelfsprekend, de foie gras.

Voor uw verblijf kent Eymet wat gites en een camping tussen het oude kasteel en de rivier le Dropt. Ook in de directe omgeving is er volop gelegenheid tot verblijf. Opmerkelijk is verder de molen op een eiland in de Dropt, tegenover de oude kade.

eymet brug
Vanuit Eymet leiden veel wandeltochten, kunt u kanoën en een paardentrektocht ondernemen. In de zomermaanden zijn er daarnaast volop activiteiten in en rond dit dorp, zoals begin juni de karavaan der kunsten (artiesten en kunstenaars trekken door aquitaine en organiseren voorstellingen en tentoonstellingen), jazzfestivals en het middeleeuws festijn in augustus (riddergevechten, maaltjiden, muziek en toneel).

Tennis en mountainbiken zijn andere activiteiten in Eymet en omgeving.

FONROQUE

fonroque

Fonroque is de bastide bij de bastide. Op nog geen 5 autominuten van Eymet, vindt u alweer een bastide.

Fonroque werd gesticht door de Engelse koning. Ooit was hier de frontlinie tussen Engelsen en Fransen. Fonroque bleef  een minibastide in de vallei van le Touron. Het marktplein is onaangeroerd, in het dorpje vindt u een bakker, een cafe, een kruidenier, een hotel en camping. En veel groen, water en druiven eromheen maakt het tot een mooi landschap.

SAINTE EULALIE D'EYMET

Een heel klein dorpje met natuurlijk een kerkje met een leuke klokkenmuur en een oud 17e eeuws herenhuis, het Manoir de Graulet. Verder dicht er vlakbij een mooi bos: het foret de Casseplégat, waarin het leuk wandelen is

SAINTE INNOCENCE

Ook een klein dorpje met oude kerk (uit de 12e eeuw, gedeeltelijk verbouwd in de 16e eeuw (gotische entree). Het aan de kerk aanpalende huis is ook het aanzien waard.

Men leeft hier van de landbouw in brede zin (graan, gevogelte, wijn). U kunt er slapen op een camping a la ferme en het dorpsfeest meevieren op de 9e juli.
Vanuit het dorp kunt u het land verkennen over een grote wandelroute.

SAINT JULIEN D'EYMET

st julien d eymetSaint Julien d’Eymet is een een dorp met romaanse kerk, wijngaarden en her en der een oud huis.

Maar het dorpje biedt bovenal een mooi uitzicht over de vallei van de Dropt.

 

 

SINGLEYRAC

Singleyrac is een dorpje zoals zovele dorpjes in deze streek: behalve de kerk vindt u hier een meertje, een manege en een zwembad.

SADILLAC

sadillac
Sadillac is een gefortifieerd dorp uit de 15e en 16e eeuw. De kerk is iets ouder en een bezoekje waard.

Leuk is ook het kasteel dat bij het dorp hoort. Niet te bezichtigen, maar er achter start een 9 kilometer lang wandeltocht/mountainbiketocht. U ziet het landschap van Eymet: water, bronnen en duiventillen.

SAINT CAPRAISE D'EYMET

Saint Capraise d’Eymet bevat een opmerkelijke kerk uit de 11e eeuw, de koepel dateert uit de 12e eeuw. Romaanse en gotische stijlelementen en bijzondere meubels uit de 17e en 18e eeuw.

U vindt de kerk in de gelijknamige dorpskern, waar men zo nu en dan in de zomer een leuke bijeenkomst organiseert. De kernactiviteit van Saint Capraise is landbouw en veeteelt. Er vertrekken diverse wandeltochten vanaf de kerk.

RAZAC D’EYMET

Ruine van een kasteel uit de 15e eeuw, gotische kerken en wat oude huizen tekenen voor deze gemeente. In de meanders van de Dropt is het goed vissen, evenals in het irrigatiemeertje.

Soms vindt u een marktje op het kerplein. In het weekeinde van de 15e augustus viert men hier het dorpsfeest. U kunt slapen in gites en gemeubileerde kamers. Er is een hotel restaurant met 7 kamers.

SERRES ET MONTGUYARD

Gebouwd op de grondvesten van een oude romeinse villa en later een gebouw van de tempeliers: Serres in de vallei en Montguyard op de flanken van een heuvel: twee dorpjes die al sinds mensenheugenis met elkaar zijn verbonden. ’t Is er groen.

SAINT AUBIN DE CADELECH

Plaatsje begint in de 13e eeuw gesticht als benedictijner klooster. Er werd wat bijgebouwd en toen werd het een gemeente. Zo gaan die dingen.

Vandaag de dag beschrijven we Saint Aubin de Cadelech als een geinige kapel met wat duiventillen. Men doet hier aan landbouw. U hebt er een mooi uitzicht en kunt met evenmooi weer het chateau de Biron zien liggen.

 

 


 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl