logo dordogne-vakantie.nl
P O U R P R E
Bergerac
Villefranche du Périgord
Montpazier
Beaumont
Lalinde
Issigéac
Eymet
Sigoulès
La Force
Villamblard
Vélines
Villefranche de Lonchat
Monpazier

BEAUMONT DU PERIGORD

& OMGEVING:

Bayac - Bourniquel - Labouqerie - Saint Avit Senieur - Monsac - Montferrand du Perigord - Nausannes - Nojals et Clottes - Rampieux - Sainte Sabine et Born - Sainte Croix

Een oude bastide en nu hoofdplaats van het kanton, Beaumont is sinds de stichting van het plaatsje, in de vroege middeleeuween, altijd het commerciele en administratief centrum geweest van deze regio. Of er voor de stichting van deze bastide hier bewoning was, is niet duidelijk: wel zijn er aanwijzingen dat er op Belpech ooit eerder een kerje is geweest.

De economie draait voornamelijk op de landbouw (noten, ganzen tabak) en alles wat je daarvan kan maken. De laatste jaren is daar natuurljik het toerisme bijgekomen als voornaamste inkomstenbron. De mooie architectuur van het plaatsje is daar natuurlijk voor verantwoordelijk.
Ook deze bastide is net zoals Monpazier gesticht in opdracht van de Engelse koning Edward  de eerste. Tot 1442 was dit plaatsje onder Engels gezag. Toen werd het ingenomen door de graaf van Turenne in opdracht van de Franse koning.

Het plaatsje zelf, is een bezoek waard en in het mooie landschap van de directe omgeving vindt u tal van leuke dorpjes. Paardrijden, tennis, visvijvers: het is er allemaal  in het Pays des Bastides met meer dan 100 kilometer aan wandelroutes.
Monpazier (en de dorpen eromheen) heeft meer dan 70 gites, 60 chambres d'hôtes, 2 hotels en 4 campings. Regelmatig worden er leuke dingen voor de mensen georganiseerd, zoals dorpsfeesten en festivals.

De directe omgeving van Beaumont de Perigord is landelijk, welhaast alle dorpjes hebben een oud romaans kerkje en her en der verspreid vind u hunebedden (dolmen).

BAYAC

bayac

Bayac in het noordwesten van dit canton ligt opp de linkeroever van het riviertje Couze. Lange tijd werd het economisch leven in dit plaatsje bepaald door deze rivier.

Er is bijzondere prehistorische aandacht voor Bayac vanwege de vondst van een speciaal soort prehistorisch werktuig op een plek hier (in 1880) ´La Gravette´. Deze naam is inmiddels aan dit werktuig gegeven.
Verder is Bayac een typische plattelandsgemeente waar de boeren´er wat bij doen´ in het toerisme.

BOURNIQUEL

Bourniquel ligt op 120 meter hoogt op de scheidslijn tussen de valleien van de Dordogne en de Couze. Goede lucht en een fijne locatie voor het houden van koeien. Lekker vlees, daar doen ze hier aan: biologisch verantwoord, dat wel.

Bourniquel vindt zichelf ook geschikt voor toerisme – in het bijzonder vanwege de kalmte en de mogelijkheid tot wandelen rond de Grand Rondonée 6.  Die wandelroutes leiden weer naar aanpalende gemeenten als Lalinde, le Buisson en Beaumont.
Overigens bijt wel een beetje: met die rust is het immers snel gedaan als iedereen hier komt wandelen. Leuk dorpje, dus met een leuk kerkje dat ooit als de parochie van Bruniquel bekend stond en zijn oorspong vindt in de merovingische tijd.

LABOUQUERIE

Labouquerie is geen echt dorp, maar een lappendeken van kleine gehuchten en wat grotere landgoederen. Her en er vindt u hier mooie huizen, maar daar is ook alles mee gezegd.
Aan het verleden herinnert de kerk Saint Etienne met bijzondere terras met zuilen en enkele duiventillen

SAINT AVIT SENIEUR

saint avit senieur
Saint Avit Senieur is een van de belangrijkste gemeentes in het kanton Beaumont. Men leeft hier van de landbouw, het toerisme en de ambachtelijke beroepen.

In het dorp zelf, le bourg, vindt u een indrukwekkende kerk uit de 11e eeuw. De kerk is onlangs gerestaureerd en gevoegd bij de lijst van het werelderfgoed opgesteld door de Unesco.
Saint Avit is gebouwd op de Mont d'Auriac en vernoemd naar de veldheer Avitus die rond 500 geleefd moet hebben. De man heeft in een grot tegenover het huidige dorp geleefd als kluizenaar Ergens na zijn strijdzame periode en verrichte destijds grote wonderen gedurende meer dan 40 jaar. Na  zijn dood noemden de dorspgenoten hem ‘saint’ en in de jaren daaropvolgend werd zijn roem groter en werd dat aan de naam van het dorp toegekend: senior, vandaar Saint Avit Senieur. Dit werd een van de dorpen die op weg naar Santiago de Compostelle moest worden aangedaan…(en dus middeleeuws toeristische trekpleister). Vandaar de mooie grote kerk in dit dorp en de opname ervan op de lijst van de Unesco.

sainte avit senieur

MONSAC

Monsac is een typisch dorpje van de Perigord. Ouderwetse huisjes slingeren hier aan een weg. Als u door het dorpje rijdt of loopt, ziet u leuke oude gele huisjes en mooie leistenen daken. Er is veel dat aan een rijk dorpsleven doet denken. Tot op de dag van vandaag wordt er van alles in dit dorp ondernomen door de dorpsbewoners.
Sinds mensenheugenis wonen hier mensen. Recent zijn hier nog talloze stenen werktuigen gevonden: er moet hier in de steentijd een ware industrie geweest zijn van stenen bijlen. Verder zijn er resten aangetroffen van Galliers en kunt u hier Romeinse grafstenen vinden.

In dorp treft u verder een kasteel aan (privebezit) uit de 15e eeuw, markant gebouw dat ooit nog indrukwekkender was maar met maar liefst 7 torens. U kunt er nu een gite huren.

Wandelroutes
Vanuit het dorp vertrekken tal van wandelroutes in alle richtingen en van daaruit kunt u weer verder wandelen. Er is een wandelroute die rond het dorp en haar mooie plekjes leidt. Op de eerste zondag in juni is het feest in het dorp (kermis, eten en spelletjes voor kinderen).

MONTFERRAND DU PERIGORD

monferrand du perigord kerk
Montferrand du Perigord is een charmant dorpje in de vallei van de Couze aan de voer van een middeleeuws kasteel, die de oorzaak was van het dorp. In Montferrand du Périgord vindt u veel oude huizen en een dorpshal uit de renaissance.

Ooit was hier een ijzergieterij (ferrand) gevestigd. Mooi om te zien is het kasteel (allen van buiten - niet te bezichtigen), de kerk Saint Christophe en zijn fresco’s, de dorpshal uit de 16e eeuw en de mooie winkelhuizen uit de 16e een 17e eeuw
Vanuit het dorp vertrekken 2 wandelroutes.

NAUSANNES

Een plattelandbouwdorp. Lekker rustig. Naam komt van het romeinse domein dat hier ooit eens was – dat van Navicius.

Veel huizen dateren hier van de 14e eeuw tot de 17e eeuw. De meest opmerkelijk is het zieken huis (maison hospitaliere) van sint Jan van Jeruzalem en de Clos Saint Antoine. Ook het kerplain is het aanzien meer dan waard.

NOJALS ET CLOTTES

Er waren eens twee heel kleine gemeenten, die werden samengevoegd tot een gemeente. Maar ook die is klein, die gemeente Nojals et Clottes in de Dordogne. Men heeft hier veel water uit bronnen en kweekt vooral pruimen. Her en der treft men oude duiventillen aan.

RAMPIEUX

rampieux

Aan de ene zijde van Rampieux stroomt het water naar de Garonne, aan de andere zijde stroomt het naar de Dordogne. Ook hier is het land goed voor de veeteelt, in het bijzonder voor de rossige koeien. Verder teelt met tabak en pruimen.

Dat dat al lang gebeurt, bewijst de aanwezigheid van het hunebed van Peyrelevade in Rampieux. Toen men hier in 1286 een kerk neerzette, werd deze Rampio genoemd.
Er huist een heuse feestcommissie in het dorp die meerder malen per jaar iets organiseert.

SAINTE SABINE ET BORN

Ook deze gemeente, Sainte Sabine et Born,  bestaat eigenlijk uit twee dorpjes. Ook hier wordt de toerist een beetje vergeten en boert men net als altijd (vooral pruimen voor Agen, waar deze in de likeur worden gestopt).

U vindt hier wat winkeltjes, een bar en een restaurant. Opmerkelijk in dit dorp zijn een bepaald soort bouwwerken die met stapelhuizen (maison a empilage) noemt. Ze doen een beetje denken aan berghutten (vanonder gestapeld steen, de bovenhelft bestaat uit hout.
Sainte Sabine was ooit de dochter van een Gallo-Romeinse heer die in het huwelijk trad met een locale heer Valentijn. Na de dood van haar man, bekeerde zij zich tot het Christendom en stierf een martelarendood in 122; zij weigerde haar nieuw aanvaarde geloof te verlaten en de rechters restte niets anders dan haar ter dood te brengen. In Rome werd een kerk naar haar vernoemd en werd zij daar heilig verklaard.

U kunt hier tennissen en er is regelmatig een dorpsfeestje (ook voor toeristen). Opmerkelijk is verder de aanwezigheid van een ezelclub (en stoeterij).  Het dorpskasteel is allen van buiten te zien. U kunt een bezoekje brengen aan het hunebed van Cose. Waarvan overigens het merendeel der stenen is gebruikt in de molen van Sainte Sabine.

SAINTE CROIX

ste croix
Dit mooie dorpje ligt tegen een heuvel van een loop naar de Couze. Sainte Croix leeft van landbouw en toeristisch verpozen. Het meest opvallend zijn de mooie romaanse kerk en de vreemde hoogbouw (uit de 14e eeuw) er tegenover (waarschijnlijk woonden hier de priesters van de kerk).

 

 

 


 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl