logo dordogne-vakantie.nl
N O I R
Sarlat
Domme
Belves
le Buisson de Cadouin
Sainte Alvère
Le Bugue
Montignac
Thenon
Terrasson
Salignac-Evignes
Saint Cyprien
Carlux
thenon

THENON

& OMGEVING:

Bars - Azérat - Ajat - Fossemagne - Limeyrat - Gabillou - Sainte Orse - Brouchaud - Montagnac d'Auberoche - La Boissière d'Ans

Al in prehistorsiche tijden bewoond, ontwikkelt het dorp zich pas echt in de Gallo-Romaanse tijd. Uit deze tijd dateert ook de naam van de plaats - een edelman uit die dagen leende zijn naam aan de grond.

Ondanks het verre historische verleden is hier niet veel dat aan deze tijden herinnert. De kerk uit de 12e eeuw heeft de tand des tijds overleeft en wat stadsmuren, ook de vierkante toren dicht bij de kerk, hoort daar nog bij, de rest is verdwenen..

Thenon is een typische Franse provinciestad. Er zijn faciliteiten voor de wijde omgeving, maar het is niet het toeristisch hoogtepunt; dat ligt wat verderop. Met de vele faciliteiten is het wel een van de goede uitvalsbases voor de vallei van de Vézère. Er zijn supermarkten, hotels restaurants, een camping ook een avonturenbos voor groot en klein, een plan d´eau om lekker in het zwemmen . U vindt er alles wat u nodig hebt - ook als u in de buurt bivakkeert. In de buurt is een Klim en avonturenbos,en kunt u zwemmen, fietsen en wandelen.

BARS

bars barade

In het diepe bos Barade - in de streektaal betekent dit gesloten bos voor de heer - vindt u Bars, beroemd in Frankrijk vanwege de roman van Eugène Le Roy "Jacquou le Croquant", behalve veel gelezen in Frankrijk ook een aantal malen verfilmd.

Kleine gemeente in inwoners, groot in oppervlakte. Ooit verbleef hier emir Abdéraman als aanvoerder der moren op weg naar Poitiers - sindsdiens zoekt men in bossen naar de schat die hij hier verborgen zou hebben. Want een evenement in die dagen, echoot vele eeuwen later nog altijd....

De kerk dateert uit de 11e eeuw en werd vernield en opnieuw opgebouwd tijdens de honderjarige oorlog. Ook in de eeuwen erna volgden de nodige aanpassingen. In de zomermaanden huisvest deze kerk een harmoniumtentoonstelling (waar zouden ze deze dingen in de winter opbergen?) . U kunt hier wandelen in de bossen op zoek naar de schat, maar er zijn ook veel wandelingen uitgezet.

 

AZERAT

azerat

Azerat is een dorpje dat wordt doorsneden wordt door de N89. En da´s altijd jammer voor die dorpjes: ook al loopt de snelweg er nu langs en moet het hier iets rustiger worden. De verkeersader heeft een dorpje ooit doorsneden.

Desalniettemin, toch aardige straatjes die naar het dorpsplein leiden met een kerkje. ´t Is hier al wel een beetje Perigord Blanc. Ondergrondse grotten met stroompjes ide naar buiten komen (niet bezichtigbaar) en veel landbouw, A.O.C.- noten, die kunt u hier vinden. U kunt hier wandelen. Verder heeft het dorp een zwembad en een tennisveld .

AJAT

Ajat

Ajat is een leuk dorpje tegen de flank van een heuvel geplakt tegenover het bos Barade: Ajat biedt een mooi panorama. Kerk en kasteel zijn gesticht door de orde der tempeliers.

Het dorpskasteel dateert uit de 14e eeuw. ´t Is privebezit maar in augustus zijn er dagen dat het wordt opengesteld voor het publiek. vanaf de middeleeuwen tot in de 16e eeuw is dit een plaats van belang geewest: hjet lag op de bedevaartsroute naar Santiage de Compostella en ook nog langs de route des canons: de route die de kanonnen voor de schepen van de Franse marine van de hoogovens in Boissiere d´Ans naar de zee bracht.

Vanuit het schilderachtige dorp leiden talloze wanelroutes hier langs bloemrijke velden met bijzondere en beschemrde wilde orchideën (er geldt een plukverbod).

FOSSEMAGNE

FOSSEMAGNE

Fossemagne is ook zo´n dorp doorsneden door een Route Nationale. Nooit echt leuk om te blijven, maar wel handig voor onderweg: een bakker en een restaurant. Er is dus ook een camping municipal (bij het plan d´eau) en de route brengt u snel weg (en terug als u wilt). Dat is Fossemagne.

Vlak bij Fossemagne ligt dus een meer (plan d´eau) van ongeveer 6 hectare groot, met een zandstrand. U kunt daar zwemmen. Ook in Fossemagne: een kleine boerencamping, in beheer bij Nederlanders: overzichtelijk en handig voor wanneer u met kleine kinderen bent: Camping Les Sorias.

LIMEYRAT

LIMEYRAT

Limeyrat herbergt 400 mensen op een gevarieerd grondgebied, klei stenen kalk de geologen onder u zullen zich heir vermaken. Kastanjes eiken en dennenbossen. Limeyrat heeft het allemaal.

Bij helder weer kunt u hiervandaan de bergen van de Auvergne zien liggen. In het oude dorp liggen de huizen rond de kerk uit de 12e eeuw. U vindt er ook nog de resten van een oud kasteel.

LIMEYRAT DOLMEN

In de bossen van deze gemeente werd ooit het hout gewonnen voor de hoogovens in La Boissiere d Ans .

In de bossen vindt u nog de Pierra Levada, een dolmen uit het vijfde millenium voor JC. In de middeleeuwen hebben ze er een lokaal hutje naast gezet: tegenwoordig is het er een goede plek om te piknikken.

De bossen en de weiden bieden u hier van alles dat de perigord u te bieden heeft: mooie orchideen, wildleven goed eten en leuke oude gebouwtjes. De carièrre (steengroeves) hier leverden de stenen voor de Opéra in Parijs, de pont de pierre in Bordeaux en de koepels van de Sacré-Cœur in Montmartre. ´t Is maar dat u het weet als de vraag komt in Triviant.

GABILLOU

GABILLOU

Gabillou ligt boven op een causse blanc. Het is een klein dorpje, ooit gesticht als een geloofsgemeente onder het gezag van de benedictijner abdij van Tourtoirac.
In 1405 komt het dorp onder gezag van de familie van Hautefort, één van de belangrijkste families in de perigord.

Eric d’Hautefort vestigt zicht dan na een huwelijk met de edeldame uit het dorp in het château de Vaudre (dat verbonden was aan het dopje). Overigens is er niets meer over van dit oorspronkelijke kasteel: de weg die naar het 18e eeuwse exemplaar leidt, doet wellicht vermoeden dat hier ooit een enorm kasteel heeft gestaan.

Gabillou biedt u rust en heldere lucht in een landelijke omgeving. En een heuse truffelboerderij, met workshops en lekker eten. Maar da´s logisch in deze omgeving....

Verder kunt u met truffels werken en eten op de boerderij. In workshops:
http://www.truffe-du-perigord.com/

SAINTE ORSE

SAINTE ORSE

De oude en mooie huizen van dit dorp bovenop de Causse staan verzameld om de twee dorpspleinen, één van de kerk de ander van het gemeentehuis.

De imposante kerk uit de 12e eeuw met zijn Merovingische sarcofagen is thuis op de monumentenlijst. Verder staan in deze gemeente twee kastelen en een gentilhommière (noemen wij ook kasteel) die getuigen van enig historisch belang

In de bosrijke omging vindt u tal van leuke gehuchten en oude herenhuizen, duiventillen, hutjes en kunt u allerhande leuke ontdekkingen doen. Wandelen, zwemmen en tennissen zijn de activiteiten die u kunt beoefenen.

BROUCHAUD

BROCHAUD

Het dorpje dat een administratieve aangelegenheid is, een eigenlijk een verzameling van gehuchten. Er is er niet veel vermeldenswaardig over Brouchaud.

MONTAGNAC D'AUBEROCHE

Montagnac d'Auberoche is een klein hooggelegen dorp met een oud kerkje (ga er naar binnen!) en een mooi uitzicht: dat komt ervan als het dorp hoog ligt.

Verder is er niet veel te vertellen over Montagnac...

LA BOISSIÈRE D'ANS

boissiere d ans

La Boissière d’Ans is een klein dorpje aan een visrijk riviertje en biedt u de rust van het platteland. Vreemd genoeg was het hier een paar eeuwen geleden een heus industriegebied.

De heren van Hautefort verdienden goed geld aan hun hoogovens voor de Franse marine In La Forge d’Ans van 1690 tot 1870 de kanonnen gegoten voor de Franse vloot. Er was hier voldoende hout om houtskool te maken die kon dienen voor de hoogovens. Ook aan ijzererts was geen gebrek.

Met deze industrie was het gedaan na de uitvinding van steenkool als brandstof. Meer hitte levert uiteindelijk beter staal. De ruïnes van de gieterij (forge) en de hoogovens zijn nog te zien.

fourges

De kanonnen werden versleept via de route des canons naar de haven van Le Moustier en vandaar naar Bordeaux. Die route is aangeduid en kunt u lopen tot Le Moustier: de kanonnen deden er drie weken over!

 

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl