logo dordogne-vakantie.nl
N O I R
Sarlat
Domme
Belves
le Buisson de Cadouin
Sainte Alvère
Le Bugue
Montignac
Thenon
Terrasson
Salignac-Evignes
Saint Cyprien
Carlux
salignac eyvigues

SALIGNAC EYVIGUES

& OMGEVING:

Archignac - Borrèze - Saint Geniès - Nadaillac - Paulin - Jayac - Saint Crépin et Carlucet

Op 18 kilometer van Sarlat troont Salignac boven op een heuvel uit in een omgeving die voornamelijk bebost is. De gemeentegronden strekken zich tot in de wijde omgeving uit en domineren de vallei van de Borrèze.

De muren van het kasteel van Salignac dateren uit de 12 en 13e eeuw. Ooit het huis van de familie Salignac-Fenelon, maar niet voor lang. Nadat deze adelijke familie de burcht verruild had voor een meer elegante omgeving, werd dit kasteel een kazerne.

Salignac is een charmant plaatsje dat in de zomermaanden de nodige activiteiten onderneemt om toeristen bezig te houden. Zo is er iedere maandag in de zomer een 'foire' met veel ganzen, en worden er tal van oude beroepen gedemonstreerd.

De heerlijkheden - de manoirs - van Toulgou en Eyrignac lonen ook de moeite van een bezoek evenals wat boswandelingen en een tourtje door het dal van de Borrèze.

salignac eyvigues

Salignac is administratief samengevoegd met de gemeente Eyvigues, dat wat verderop ligt. Vanuit Eyvigues kunt u het grote bos van Salignac bezoeken. Maar vergeet ook niet de 12e eeuwse kerk aldaar te bekijken, en wat verderop de heerlijkheid (manoir) en kapel van Eybènes uit de 12e eeuw. Deze kapel heeft ook nog een mooi altaar (daterend uit de 17e eeuw).

ARCHIGNAC

archignac

Archignac is een nietig dorpje in de vallei van de Chironde. Wat oude huizen, een leistenen dak hier en daar en een romaanse kerk en daar is het wel mee gezegd.

Wie van schaapjes houdt of slecht in slaap kan komen, moet zeker eens naar Archignac: met de schapenteelt verdient men hier de kost in.

BORREZE

borreze

Borrèze vindt zichzelf een  ´Far Est Aquitain´ - het hoort niet meer bij de Dordogne, de plaats is meer gericht op Souillac - dat buiten het departement valt. Ook al is Borreze bestuurlijk ingedeeld bij de Dordogne.

Het is een charmant klein dorp tussen kalkstenen heuvels in de vallei van dezelfde naam (evenals de rivier) . Samen met de bijbehorende gehuchten Champagnac, la Salamonie et Valeille wordt hier het geld verdiend in de landbouw en de eenden en ganzenteelt. .

De bourg dateert van lang geleden, kent nog oudere muren, een romaanse kerk en aan het schoolplein dat grenst een vreemde renaissancetoren waarvan de herkomst ongwis is gebleven. Wie heeft dat ding waarom daar neergezet? De bewoners vragen zich het niet meer af.

In de vallei kunt u nog een mooie oude watermolen zien. In Caviale ligt nog de ruine van een oud kasteel - slachtofer van de opstand der ´croquants´ (belastingoproeren in het zuidwesten van Frankrijk in de 17e en 18e eeuw: de edellieden probeerden het onmogelijke uit de plattelandsbevolking te persen (ze te kraken - croquer) waarna opstand volgde.

Her en der kunt u de delicatessen uit de Dordogne aanschaffen in dit dorp van foie gras producenten.

SAINT GENIÈS

saint genies

Dit prachtige dorp valt in de eerste plaats op door de het grote aantal leistenen daken, typerend voor de Dordogne (toit de lauzes). Er is welhaast niets dat dit dorp (gebouwd in de 13e en 14e eeuw ontsiert.

De schitterende kerk en aanpalende bisschopszetel vertellen van een mooi verleden. Waarin waarschijnlijk weinig verstorends is opgetreden: immers alles staat er sinds lange tijd ongeschonden bij. Verdere naspeuringen in de lietratuur heeft weinig opgeleverd - en dat is van alle tijden: zaken van uitzonderlijk belang werden vastgelegd, verder inets - dus er is weinig van rampspoed gebeurd in Saint Geniès. En da's toch wat we allemaal willen?

saint genies

Voor iedereen een aanrader: St Geniès, ook buiten het toeristenseizoen functioneert de plaatselijke middenstand en da's prettig voor een verblijf in de winter, bijvoorbeeld.

NADAILLAC

NADAILLAC

Heet ook wel Nadaillac le Sec en ligt boven op een causse, tussen de bossen. Het dorpje leeft op in de herfst en in de winter doordat de bossen hier veel paddestoelen en - jawel - truffels bieden.

In het dorp zijn middeleeuwse muren te vinden evenals de leistenen daken op de oude huizen. De kerk en de verstevigde klokkentoren die het dorp domineren zijn zeker een aanblik waard.

PAULIN

PAULIN

Paulin is een plattelandsgemeente met hier en daar een chambre d´hotes. Men leeft hier voornamelijk van de landbouw: notenbomen en tabak. En verder is hier niet veel.... Ja, die oude kerk....

JAYAC

JAYAC

Jayac ligt midden in de driehoek Sarlat Brive Souillac. Een gemeente met een mooie balans tussen bos- en landbouwgrond. In 1251 werd de naam Jayac voor het eerst opgeschreven, maar er is niet veel van deze oude tijden bewaard gebleven in jayac.

Niet meer dan een donjon en een vierkante toren uit de 12e eeuw - ooit heeft hier een feodaal kasteel gestaan. Ook in deze gemeente voert de landbouw de boventoon en speelt het toerisme een ondergeschikte rol. De bossen van Jayac zijn wellicht de belangrijkste toeristische bestemming.

SAINT CREPIN ET CARLUCET

Saint Crépin en Carlucet zijn eigenlijk twee dorpjes in bestuurlijke samenvoeging. Ze kennen aardig wat leuke plekjes en bieden u volop plaats om te overnachten in gites en chambres d'hotes.

Saint Crepin en Carculet hebben verschillende wandelroutes uitgezet die langs allerlei leuke hutjes en oude huizen leiden maar u ook de gelegenheid bieden om eens bij een table d´hotes te gaan eten.

Het aanzien waard zijn onder andere het Manoir de Lacypierre uit de 16e eeuw, de kerketoren, een fontein uit de 18e eeuw en de Sainte Anne uit de 11e eeuw in een Romaans-byzantijnse stijl met een prachtig altaar. Ook is de begraafplaats redelijk bijzonder - ga maar eens kijken....

carlucet manoir

 

 

 

 

 

 

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl