logo dordogne-vakantie.nl
N O I R
Sarlat
Domme
Belves
le Buisson de Cadouin
Sainte Alvère
Le Bugue
Montignac
Thenon
Terrasson
Salignac-Evignes
Saint Cyprien
Carlux
Montignac

MONTIGNAC

& OMGEVING:

Rouffignac - Plazac - Fanlac - St Leon sur Vézère - Peyzac le Moustier - Saint Amand de Coly - Les Farges - Aubas - Auriac du Perigord - Sergeac - Thonac - Valoujoulx - La Chapelle Aubareil

Wie Montignac zegt, zegt Lascaux. En om daar wat aan te doen heeft het plaatselijke VVV bedacht dat de kaartverkoop voor die grotten dan maar in de stad plaats moet vinden. Zodat mensen zullen zeggen dat ze in Lascaux èn in Montignac zijn geweest.

En niet ten onrechte - want het is best een aardig stadje. Een leuk markpleintje, wat leuke straatjes om de Vézère, her en der wat exposities en leuke winkeltjes - je slaat er zo een paar leuke uurtjes stuk

En da's vaak ook nodig ook - want de kaartjes voor Lascaux II worden verkocht op tijd: de entreetijd van uw wandeling door dit minitieus nagebouwde grottencomplex, staat op uw kaartje vermeld en ligt altijd veel later dan u van te voren had ingeschat. Vandaar dat u er wel wat tijd zal doorbrengen.

Let op: vooral in juli en augustius is het druk in Montignac en zijn in de loop van de ochtend de kaartjes voor de rest van de dag al weer weg. Het loont evenwel de moeite een poging te wagen deze sixtijnse kapel van de prehistorie te bezoeken.

Verder in Motignac: boven het centrum van het stadje uit ziet u nog de resten van een middeleeuws kasteel, ooit toevluchtoord van de graven van de Périgord en de 14e eeuwse ziekenhuis, waarin onder andere de kaartverkoop van Lascaux in is gevestigd. Van hieruit kunt u een mooie tocht maken (per auto of per kano) door de vallei van de Vezere. U kunt er tennisen en golfen.

Slapen kunt u er in een zestal hotels, twee campings en een aantal gites en chambres d'hotes.

ROUFFIGNAC ST CERNIN DE REILHAC

Rouffignac

Rouffignac is een van de weinige 'moderne' dorpjes in de Dordogne. In 1944 werd het dorp met de grond gleijk gemaakt door de Duitse bezetters. Een wraakactie tegen het verzet in de bossen. Na de oorlog werd het allemaal weer opgebouwd rond de enige oude gebouw dat het dorp nog rest: de renaissancekerk uit 1530

Mocht het dorp zelf niet veel meer te bieden hebben, een beetje verderop ligt toeristische attractie: de grot van de mamoeten, ontdekt in 1956 met meer dan 150 afbeeldingen van de mammoet in een grot waarvan de ingang zo'n 1000 meter verder te vinden is. De afbeeldingen zijn zo fantastisch van kwaliteit dat men lang aan de echtheid van de tekeningen twijfelde. Moderne dateringsmethoden heben ervoor gezorgd dat daar vandaag de dag niet meer aan getwijfeld wordt.

In de directe nabijheid van Rouffignac vindt u verder nog de ruïnes van het chateau de l'Herm. Ook de moeite van een bezoekje waard.

Mammoeten

Rouffignac heeft een tweetal hotels en een camping. Ook kunt u er terecht in gites.

PLAZAC

PLAZAC

Plazac is een schilderachtig dorpje tussen Montignac-Lascaux et les Eyzies. Op een glooiende helling liggen gougele huizen met rode daken rond een kerkje, klokketoren en een kleine begraafplaats. Een authentiek dorp.

Het dorp is rond de kerk gegroeid die de bescherming genoot van de bisschoppen van Perigueux. Zij bouwden zelfs een burcht om deze plaats te beschermen. Niet vreemd, want een van de bisschoppen van Perigueux had hier zijn zomerverblijf in de 14e eeuw.
Tijdens de honderdjarige oorlog en de daaropvolgende ‘religeuze’ oorlog (tussen protestanten en katholieken) werd het kasteel uiteindelijk met de grond gelijk gemaakt (Plazac schaarde zich bij de protestanten). De klokkentoren krijgt dan zijn hedendaagse vorm: Plazac zal zich nooit meer verzetten tegen het staatgezag en wat eens een strijdbare donjon was, wordt nu gedegradeerd tot klokkentoren.

Plazac kent een table d’hotes, een bar-café, u kunt er vis kopen en er is een bakker-kruidenier

Bezoek de website van de gemeente http://www.plazac.net/

FANLAC

fanlac

Fanlac is een mooi dorpje dat heeft gediend als decor voor de Film Jacquou le croquant. Een film naar een verhaal van Eugene Le Roy (geboren in Sarlat) dat in Frankrijk zeer bekend is en inmiddels meerdere malen is verfilmd.

Verbaas u dus niet over de vele verwijzingen naar de hoofdpersoon in dit dorp, ook het dorpsrestaurant is er naar genoemd. Voor alle duidelijkheid, het verhaal over armoede en uitbuiting heeft zich hier niet afgespeeld, het dorp vormde alleen het juiste decor.

Voor het eerst wordt deze plaats beschreven in de 13 e eeuw als de parochie Fallacum. Het dorp kent een periode van voorspoed in de 15e eeuw en uit die tijd dateren ook de oude kastelen en herenboerderijen. Daarna volgt de geschiedenis van het dorp gewoon de loop der tijd, het feodale systeem kent zijn failliet in de Franse revolutie en het inwoneraantal van het dorp loopt gestaag achteruit.

Alles is hier nog authentiek, eruit springen de Romaanse vestingkerk uit de 12e eeuw, een ridderkruis uit de 17e eeuw, rijkelijk versierd met beeldhouwwerk en een oude put, her en der versleten door trekken van het touw. In de nabije omgeving natuurlijk Les Eyzies, Montignac en het Chateau de Losse. U kunt er met de kano varen, wandelen (Boucle de Jacquou) en voor meer activiteiten gaan naar Le Bugue, les Ezies of Montignac.

SAINT LEON SUR VEZERE

St Leon sur Vézère is een mooi compact dorpje in een bocht van de Vézère aan de voet van de Mont Jor. Het oude kerkje en de kapel dienen ook als concertzaal voor het muziekfestival van de Périgord.

Door wandeltochten te maken vanuit het dorp, komt u vanzelf langs prehistorische vestigingsplekken als Conquil maar ook Romeinse resten en vanzelfsprekend plaatsen die de latere tijden ademen als het vroeg middeleeuwse dorpje zelf (dateert uit de 4e eeuw) en uitgroeide tot een 18e eeuws havenstadje (Port St Leon).
Binnen de gemeentegrenzen  vindt u drie kastelen: het Manoir de La Salle" (14e eeuw) bij de ingang van het dorp , het chateau de Clérans uit de 16e eeuw aan de rivier en het chateua de Chabans boven op de Côte de Jor.
Het dorpje kent maar liefst 3 restaurants: het is er druk in de zomer, vooral dankzij Camping le Paradis.

st leon

U kunt er wandelen (tochten verkrijgbaar op het gemeentehuis), Vissen, Pétanque, Voetballen, tennisen, Kano en Kayak-varen, Parapente en Deltavliegen vanaf de Côte de Jor. Vanyuit St Leon rijdt u makkelijk naar Lascaux (Montignac) Les Eyzies Le Roque St Christophe (Le Moustier), Tursac (La Madeleine) Le Thot (Thonac). Tot slot: slapen op twee campings en in een hotel. De burgermeester heeft nog een lijst van gites.

PEYZAC LE MOUSTIER

peyzac

Al in de vroege steentijd is Peyzac le Moustier in de Dordogne bewoond. Uit de naar het dorp genoemde tijd (moustérien) zijn verschillende steenwerkplaatsen gevonden waar men voor die tijd nieuwe wertuigen maakte. Ook de romeinse beschaving deed deze plaats aan, al zijn de resten van die tijd te verwaarlozen.

Het dorp staat in de schaduw van haar grote toersistische attracties de Roc du Moustier en de Abris de la Roque-Saint-Christophe verder vindt u er nog de Combe-de-Banne, Jardel en Fongal. Vanuit het Château de Reignac, dat dateert uit de 15e eeuw worden de onderzoeken in de Dordogne naar de prehistorie geleid.

Bezienswaardig is ook de kerk van Peyzac (13e eeuw) omringd door een begraafplaats en met een nog ouder doopfont. Bij het dorpje is verder nog een 'Museum' van Fossielen: uit een particuliere verzameling, zeer de moeite waard, u gaat zo verder vallei van de Vézère in en ook de vallei van de, Beune en Petite Beune ligt vlkabij. Verder is er nog de Roque-Saint-Christophe en de Pas-du-Miroir (de Rotsstad van Moustier) vlakbij. In het dorp kunt u ook leren, pottenbakken bij de pottenbakkerij.. Mountainbiken, kanoën en vissen zijn de plaatselijk activiteiten en het dorpsfeest is op de 4e zondag in juli.

SAINT AMAND DE COLY

AINT AMAND DE COLY

St Amand de Coly is een mooi dorpje met tal van middeleeuwse gebouwen dien de moeite van het bekijken waard zijn. Duiventillen, putten, Cabanes (hutten) in de omgeving, de abdijkerk in het dorp en ook het oude ziekenhuis dat onlangs is gerestaureerd en nu dienst doet als gemeenschapshuis.

Het Château de la Filolie (privébezit) maar een blik waard vanaf de weg. Het dorp zelf wordt gedomineerd door de enorme augustijner abdijkerk die voortkomt uit de ontstaansgeschiedenis van dit dorp: een dorp dat gegroeid is tussen de verblijfplaatsen hermietmonniken (6e eeuw).
Van het klooster van St Amand wordt het eerst gesproken in de 11e eeuw: gesticht ter ere van de heremiet van adellijke afkomst Amand, die het geloof daar heeft gebracht.

st amand

Saint Amand heeft een mooi verenigsingsleven: feestcomité, jachtvereniging, vereniging om de stad in de bloemen te zetten: u kunt hier bekijken: de abdijkerk (ook mogelijk met gids die u langs moeilijk te ontdekken details voert), het ziekenhuis en de duiventillen. Verder kunt zich vermaken met wandeltochten, kano, VTT Tennis, Festival Musical de Perigord Noir en Paardrijden. Voor het verblijf is er een camping en een hotel en heel veel chambres d'hotes.

LES FARGES

LES FARGES

De wieg van de gemeente Les Farges wordt gevormd door de parochie van Cheylard. In de middeleeuwen bestond deze parochie uit een dorpje met een kerk bij een kasteel. Maar van die periode vinden we vandaag alleen maar de ruine van de kerk Saint Barthélémy.

In de 17e eeuw breidde het dorp zich uit over de noordelijk gelegen vlakten. In het begin van de 19e eeuw beleefde Les farges haar economisch hoogtepunt hetgeen in een groot aantal nieuwe huizen resulteerde. Dat is het dorp dat u vandaag tegenkomt.

AUBAS

AUBAS

Drie kilometer van Montignac op de linkeroever van de Vézère ligt Aubas in een mooi  landschap. Door de ligging van het dorp zijn er geen winkels en diensten, die vindt u in Montignac. ’t Is ook niet voor toeristen, dit dorp, ‘t is een forenzendorp.

Het is wel een van de dorpen die nog groeit in de Dorodgne, van 502 inwoners rond de eeuwwisseling naar inmiddels meer dan 600. Aubas is een woonplaats, met name voor gepensioneerden, maar ook jongeren bouwen er hun huis. De gemeente meet dat dit komt doordat een druk verenigingsleven mensen aantrekt en helpt de inwoners bij menig initiatief.

Te zien is er het Château de Sauveboeuf uit de 17e eeuw. Dak en gevel zijn de moeite van het bekijken waard evenals de de kerk van Saint-Cyr-et-Sainte-Julitte uit de 11e eeuw met een mooi houten koor. Als u er bent, neem dande route die de bocht om de Vézère volgt.

AURIAC DU PERIGORD

auriac du perigord

Auric is een dorpje dat bestaat uit een aantal lieux-dits (gehuchten) en een kleine bourg . Auriac ligt halverwege de plaatsjes Thenon et Montignac.

Zoals het platteland betaamt, gebeurt hier niet veel. En dat vertalen de Fransen met la qualité de vie: rustig, rustiek, volop ruimte en mooie vergezichten in een zacht glooiend landschap. U bent niet ver van dorpen die de andere voorzieningen des levens aanbieden.

Het plaatsje is waarschijnlijk vernoemd naar aurius of aurelius, die hier ooit een villa liet bouwen in gallo-romeinse tijden. Ooit woonden hier meer dan 1200 mensen, na het dieptepunt in 1980 (300 inwoners) verblijven er nu zo'n 400 mensen. U kunt hier slapen in gites, hotel of op de camping. U kunt hier tenissen, skateboarden en jeux-de-boulen. In het dorpsriviertje is het goed vissen naar forellen.

In de zomer organiseert men markt op de donderagavonden en tijdens het festival van de perigord noir, vinden in het 12e eeuwse kerje concerten plaats, in het kader van dat festival

Bezoek ook de website van de gemeente http://auriac-du-perigord.fr/

SERGEAC

sergeac

Sergeac is een typisch dorpje uit het dal van de Vézère: oud en al ruim voor ’s mensenheugenis bwoond: oude- en nieuwe steentijd, gallo-romaanse tijde, middeleuwen altijd waren er mensen in Sergeac.

Op gemeentegrond vindt u er L'abri Blanchard die onderzocht is vanaf 1880 maar waarvan de schilderingen sindsdien verdwenen zijn. De abri maakt onderdeel uit van het  Castelmerle waar u ook een gebeeldhouwd fries vindt.
Van later tijd dateert er de ruïne van de bevelhebber der Tempeliers uit de 13e eeuw. De huizen kennen nog daken van leisteen en staan om een 12e eeuws kerkje. Verder vindt u e nog een 16e eeuws gebeeldhouwd kruis, waarvan de bedoeling en de oorsprong onduidelijk is.

U kunt hier Castelmerle bezoeken: een prehistorische vindplaats, uitzichten bekijken op het château de Belcaire en de vallei, uitzicht vanaf Castelmerle, de valleitjes van de Beune en van de petite Beune evenals de vallei van de Vézère, die alleen deel uitmaken van het werelderfgoed dor Unesco benoemd. Er is een grote markt op de 3e vrijdag van maart, mei, juli en oktober, u kunt er vissen en kanoën

sergeac

THONAC

Thonac ligt in hart van het canton van Sarlat. De gemeente strekt zich uit over de mooie valleien van de Vézère en de Dordogne. Het dorp zelf ligt op de linkeroever van de Vézère.

De charme van Thonat is vooral de centrale ligging ten opzichte van de prehistorische trekpleisters van de Dorodgne (Eyzies, Montignac) de nabijheid van de rivier. Tegelijkertijd bestaat in Thonac het ouderwetse dorpsleven nog altijd. Alle voorzieningen (winkels, activiteiten), vindt u in het centrum van het dorp.

Aanpalend aan Thonac vindt u er prehistorisch park en direntuin Le Thot en het Château "Losse". Het dorp heeft zelf 2 Hotels-Restaurants, een snackbar, een bakker & kruidenier.
thonac straat

VALOUJOULX

Valoujoulx

Eén van de vele kleine dorpjes in het dal van de Vézère ten zuid westen van Montignac. Valojoulx is een charmant dorpje dat ligt rond de gebruikelijke Romaanse kerk, dichtbij het château de Losse en de beroemde grotten van Lascaux.

Valojoulx is een prima uitvalsbasis voor een vakantie in de Dordogne: het is een mooi dorp dat bruist van verenigingsleven en heeft in de zomermaanden een boerenmarkt. Verder is de ligging in het groen en in de vallei van de Vézère natuurlijk geweldig.
De dorpshuizen kennen traditionele leien daken, net als de daken in de stad Sarlat. De vrolijkehid van dit dorp kunt u afzien aan de site die in het leven is geroepen: http://www.fock.fr/valojoulx/

LA CHAPELLE AUBAREIL

LA CHAPELLE AUBAREIL

De gemeente Chapelle Aubareil is een plattelandsgemeente waarvan de bewoners verspreid over het gebied worden. Natuur en vergezichten zijn de kenmerken van deze gemeente in de nabijheid van Montignac .

Leuk om te weten is dat in 1939 in één van de grotten in de gemeente een grote romeinse geldschat is gevonden. Altijd leuk om in het achterhoofd te houden, tijdens het wandelen en ontdekken in de Dordogne. Her en der vindt u er de overblijfselen uit prehistorische tijden. U vindt er verder een 15e eeuwse toren en een 17e eeuwse kerk, die gebouwd is op Romeinse muren, dat wel. Leuk is het er wandelen langs de oevers van de Turançon en de Beune. Slapen kunt u er in een auberge a la ferme. Genieten kunt u er van het landschap en de lieflijke riviertjes

chapelle aubareil

 

 

 

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl