logo dordogne-vakantie.nl
B L A N C
Perigueux
Hautefort
Savignac les Eglises
Saint Pierre de Chignac
Vergt
Brantome
Saint Astier
Neuvic
Mussidan
Montpon Ménéstérol
Montagrier
Riberac
Verteillac
Saint Aulaye
Excideuil
vergt

VERTEILLAC

& OMGEVING:

Bourg des Maisons - Bertric Burée - Bouteilles Saint Sebastien - Champagne et Fontaines - La Chapelle Gresignac - La Chapelle Montabourlet - Cherval - Coutures - Goûts Rossignol - Lusignac - Nanteuil Auriac de Bourzac - Saint Martial Viveyrol - Saint Paul Lizonne - La Tour Blanche - Vendoire

Verteillac grenst aan de Charente en kent een kleine 700 inwoners. In het land van Verteillac vinden we Romaanse kerkjes en tal van andere oude bouwwerkjes. ’t Is rustig in Verteillac ondanks de aanwezigheid van allerlei winkeltjes en twee restaurants. Men leeft voornamelijk van wat het land opbrengt. Het dorpje kent een camping en een zwembad.

In de omgeving van Verteillac  liggen 3 mottes, aarden vestingwerken uit de begindagen van de middeleeuwen. In latere jaren groeiden deze vaak uit tot kasteeltjes. Vooral de motte de Grésignac is de moeite  van een bezoek waard Er zijn niet veel mottes die in deze staat verkeren; veelal blijft er niet meer over dan een paar vage vormen.
Het landschap rond Verteillac is niet bijzonder aansprekend – het is allemaal wat vlakker en het grootste deel van het land is bebouwd. Bordeaux is niet ver meer

verteillac

BOURG DES MAISONS

Bourg des Maisons is een kleine plattelandsgemeente  met een klein romaans kerkje waarin de fresco’s  dateren uit de 17e eeuw.

Het land eromheen is versierd met drie kastelen, gebouwd tussen de 11e en de 17e eeuw. Er wonen hier nog maar 80 mensen -  men werkt hier met leisteen.

BERTRIC BURÉE

bertric buree
Bertric Burée is een aangenaam, gerestaureerd dorpje – versierd met bloemetjes: village fleuri, zoals men hier zegt.

Omdat het dorpje wat hoger ligt dan de omgeving, kunt u hier lekker ver kijken over de heuvels en de vallei van de Dronne. Er is een bar/restaurant en een boulangerie – epicerie in Bertric Buree. De kerk is de oudste in de wijde omgeving. U kunt er in verschillende gites slapen

BOUTEILLES SAINT SEBASTIEN

Dit dorpje ligt, zoals het hoort, rond de kerk uit de 12e eeuw. Mooi heldere stenen vormen de muren van alle gebouwen in Bouteilles.

De rivier de Lizonne die door het landbouwdal stroomt,  vormt de grens met de Charente. In het dorpje ligt een 13e eeuws kasteel.

bouteilles saint sebastien

CHAMPAGNE ET FONTAINES

Oud dorpje, met voorzieningen als kruidenier, bakker, Bar-Tabac en kapper. Het kasteel in het dorp kan bezocht worden.

Beter nog: u kunt er overnachten. In Fonatines ligt ook nog het domaine de Ligerie: hier groeide Charles de Gaulle op. Het is nu in handen van de familie van voormalig presidentskandidaat, voorzitter van het parlement, minister, enz. Jacques Chaban Delmas

LA CHAPELLE GRESIGNAC

Klein dorp, niet veel noemenswaardigs over te melden – tja er is een kasteeltje met wat oude boerderijtjes. Verder is het er rustig. En ja er is een motte te herkennen voor een geoefend oog.

LA CHAPELLE MONTABOURLET

Chapelle Montabourlet ligt in het noorden van dit kanton en heeft minder dan 80 inwoners – Boeren zijn het, waarvan één de specialiteit ‘truffels kweken’ beoefend.

Er is een wandelroute langs de oude spoorlijn, er liggen 4 gehuchten rond de bourg met romaans kerkje uit de 12e eeuw. Het landschap rond het plaatsje is redelijk open en vlak.

CHERVAL

cherval
Betrekkelijk anoniem dorpje van zo’n 300 man. Met Boulangerie-Pâtisserie-Epicerie en Bar-Restaurant. Er staat een kasteeltje en een romaans kerkje en verder een oude molen op de rivier de Pude (Le Moulin du Potager). De kasteeleigenaar kreeg tot aan de Franse revolutie zijn inkomen en rijkdom uit een molen.

COUTURES

coutures

Coutures is een plattelandsdorpje waar men leeft van de landbouw: graan, maïs en zonnebloemen. De geschiedenis heeft behalve de kerk weinig sporen nagelaten.

Om het dorpsleven een duw in de goede richting te geven heeft men een soort van gemeentelijk voorzieningen zaal gemaakt, "Le Petit Coutures", waarin een restaurant en winkel is gevestigd. Er is natuurlijk ook een romaanse kerkje – een wat mooier exemplaar, die ook deel uitmaakt van de route Romane, een datocht uitgezet door het VVV van Riberac.

GOÛTS ROSSIGNOL

gouts rossignol

Een dorpje van zo’n 500 man waar men voornamelijk in de landbouw werkt: graan, maïs en een paar koeien. Ooit verbouwde men druiven en maakte daar heerlijke wijn van maar de druivenziekte aan het einde van de 19e eeuw maakte daar een eind aan. De wijnkastelen La Vassaldie et Jaurias zijn de stille getuigen van een beter verleden in Gouts Rossignol

Ook hier heeft de gemeente geïnvesteerd in lokale middenstand in de strijd tegen de leegloop en is er dus een kruidenier en een bar-restaurant, evenals een boulangerie-pâtisserie. Ook een bejaardenhuis helpt in de strijd tegen de ontvolking.

LUSIGNAC

lussignac

Lusignac betekent eigenlijk kroon van licht. De bourg van Lusignac hoort tot de meest pittoreske dorpjes in de verre omtrek. Het dorpje lijkt een ministadje, zo met z’n de ommuurde tuinen.

De kerk stamt uit de 13e eeuw en heeft vroeg gotische kenmerken.
Een pittoresk plaatsje zonder kasteel in de Dordogne is onmogelijk. Vandaar dus, ook hier een kasteeltje uit de 13e eeuw van de ridders en heren van Lusignac dat in de 18e eeuw voor het eerst van eigenaar wisselde. Het kasteeltje staat net achter de kerk. De huidige eigenaar heeft het recentelijk nog laten restaureren. In het dorpje verder nog een zwembad, een camping en een restaurant.

NANTEUIL AURIAC DE BOURZAC

Een klein dorpje aan een rivier. U kunt er overnachten in gites bij een oude oliemolen en wandelen en fietsen.

SAINT MARTIAL VIVEYROL

Op de hoogste plek van het kanton vinden we Saint Martial Viveyrol. Met een mooie romaanse, kerk die ook als verdedigingswerk functioneerde. Bovenin de kerk vinden we een ‘chambre de défense – ene ruimte waarin de dorpelingen zich konden verschansen. Hier kunt u slapen in gîtes

SAINT PAUL LIZONNE

st paul lizonne

Nog een rustig dorpje aan de grenst met de Charente. De gemeente ligt op een heuvel aan de rand van de oever van de Lisonne en heeft een mooie romaanse kerk met een in 1689 mooi geschilderd fresco op het plafond, door de lokaal bekende schilder Jane Poupelet.

LA TOUR BLANCHE

la tour blanche

La Tour Blanche is een oude heerlijkheid die door de heren van Bourdeilles werd geannexeerd in 1359. Aan het einde van de 17e werd het verkocht aan de graaf van Saint Maur die het weer doorverkocht en zo kwam La Tour Blanche in handen kwam van de graven van Angouleme die daarmee de beschikking kregen over een vooruitgeschoven defensiepost voor hun graafschap.

La Tour Blanche is gebouwd op een Gallisch oppidum en we vinden hier de ruines van vierkante donjon, die beschouwd wordt als een van de oudste van Frankrijk. De militaire geschiedenis in de jaren erna maakte van La Tour Blanche een bijzonder defensief oord. In de plaats huizen twee musea, het musée de la Ferblanterie en een ‘record’-museum. U hoeft voor deze musea niet om te rijden. Wellicht wel interessant is (sinds kort gerestaureerd) een 14e eeuwse windmolen waar dagelijks rondleidingen en demonstraties gegeven worden. De molen hoorde tot de heerlijke eigendommen van het chateau de Fontgrenon en verkeerde sinds de 18e eeuw in ruïneuze staat, Onlangs is de molen geheeld door vrijwilligers weer opgebouwd.
Verder is in la Tour Blanche is de middenstand goed vertegenwoordigd, inclusief bar/restaurant! Gelukkig, want deze etablissementen spelen een voorname rol in het vakantieleven

VENDOIRE

vendoire

Vendoire is een groene kathedraal - rust en vrede is uw deel, zo zegt men hier. Vendoire is een mooi groen en een prachtig oud watergebied op turfgrond – Tourbiere, zo zegt men hier: een vochtige plaats, die constant met water gevoed wordt en waar de vegetatie verwordt tot Turf.

De Tourbiere bij Vendoir is al heel oud en bevat ontzettend veel water en een eigenzinnig ecosysteem. U kunt erover varen, er langs wandelen en genieten van de planten aan de waterkant. Op de grote oppervlakten kunt u goed vissen. Er is een huiskamermuseum, waarin u de economie en ecologie van de Tourbiere wordt uitgelegd, er ligt een motte in de buurt en het dorpje heeft een restaurant.
vendoire

 

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl