logo dordogne-vakantie.nl
B L A N C
Perigueux
Hautefort
Savignac les Eglises
Saint Pierre de Chignac
Vergt
Brantome
Saint Astier
Neuvic
Mussidan
Montpon Ménéstérol
Montagrier
Riberac
Verteillac
Saint Aulaye
Excideuil
saint aulaye grand etang

SAINT AULAYE

& OMGEVING:

La Roche Chalais - Servanches - Puymangou - Parcoul - Chenaud - Saint Privat des Pres - Saint Antoine Cumond - Festalemps - Ponteyraud - Saint Vincent Jalmoutiers - La Jemaye

Saint Aulaye (de naam is een verbastering van Saint Eulalie) nodigt u uit om haar verleden te ontdekken. En de gastronomie en het toeristenplezier. Dat zijn ongeveer de zinnen van het toeristenbureau van Saint Aulaye. Er is een mooi 12e eeuws kasteel, nu gemeentehuis, en een mooie oude romaanse kerk.
Saint Aulaye is een samenvoeging van een paar parochiën en later als gemeente tot aan de Franse revolutie privébezit geweest van een lokaal geslacht.

In de jaren na de Franse revolutie wint de plaats aan belang door de bouw van een brug over de Dronne. Het hedendaagse Aulaye organiseert in de zomermaanden tal van activiteiten om de toeristen aan zich te binden. In juli en augustus is er ieder weekeinde wel een concert, een nachtmarkt, diner-dansant of een ander evenmenent.
Het plaatsje heeft een strand aan de rivier en u kunt er tennissen aan de rivier of op de camping.  Er zijn een aantal restaurants en cafés en in het museum Le Chai vindt u van alles uitgelegd over de Cognac. Loop eens het gemeentehuis in voor een vluchtige blik op het lokale kasteeltje. In het nabijgelegen Parcoul vindt u een recreatiemeertje en een vertrekpunt voor een tochtje met de kano over de rivier de Dronne.
Iedere zaterdagochtend is er markt en iedere laatste dinsdag van de maand ‘foire’, een Frans verschijnsel dat het midden houdt tussen een beurs en een markt en een jaarmarkt. In augustus wordt er regelmatig een nachtelijke markt gehouden.

saint aulaye

La Roche Chalais

La-Roche-Chalais ligt op het kruispunt van 4 departmenten op gelijke afstand van Bordeaux, Angoulême en Périgueux en op de meridiaan van Greenwich – ofschoon het er toch een uurtje later is.

In de gemeente is een duidelijk onderscheid tussen de vallei van de Dronne die de gemeenschappen van Roche-Chalais en Saint Michel de Rivière met elkaar verbind in de landbouw en de vallei van de Double, waaraan het beroemde bos grenst en waarin de gemeenschap van Saint Michel Leparon huist.
La Roche Chalais is een flinke gemeente en heeft daarom ook een flinke  middenstand. Er is zelfs een bioscoop. Ook de kerkjes van de Saint-Michel-de-Rivière en Saint-Michel-l’Ecluse-et-Léparon zijn een bezichtiging waard. U kunt er verblijven in gites en op de camping.
la roche chalais

SERVANCHES

Niet veel bijzonders over te melden. Het dorpje Servanches ligt midden in de bossen en biedt toegang tot het forêt de la Double met z’n meertjes. U kunt er wandelen langs de oevers van de Duche. Aan het dorp grenst een golfbaan (Golf d’Aubeterre)

PUYMANGOU

puymangou hert

Puymangou is een plattelandsdorpje temidden van bossen. Minstens tweederde van het grondgebied is bebost.

In de bossen vindt u vele meertjes. Op het hoogste punt van de omgeving vindt u de 11e eeuwse kerk. Hiervandaan kunt u ook mooi over de vallei van de Dronne uitkijken. Tegenover de kerk vindt u nog een mooi herenhuis uit de 18e eeuw.

PARCOUL

dronne

In Parcoul vindt u een base de loisirs met een camping aan een meertje met meerdere voorzieningen. U kunt er vissen, zwemmen (ook in zwembad), waterglijbanen, waterfietsen, trampolinespringen, tennissen, er is een speeltuin voor de kinderen en meer. Een uitstekende plek voor een dagje waterpret.
Het dorpje heeft een paar winkeltjes en een restaurant.

CHENAUD

Klein dorp net even buiten Saint Alaye, op het oude kerkje na niet veel bijzonders – u kunt hiervandaan het foret de la double in.

SAINT PRIVAT DES PRES

Saint Privat des Pres biedt de moderne toerist in de zomer gelukkig het een en ander te doen. U vindt er een superette/café/depot de pain en een slager (alleen ’s ochtends open), een heel mooie oude romaanse kerk en veel rust.

De samenwerking met het museum le Chai in Saint Aulaye biedt u hier ook toegang tot het museum van het dorpsleven en maquettes. Het locale museum laat u het vervlogen dorpsleven zien en de collectie bestaat dan ook voornamelijk uit giften van de bewoners uit de directe omgeving en maquettes (1:100) van kathedralen en kastelen uit de Dordogne.

SAINT ANTOINE CUMOND

saint antoine cumond
Op de linkeroever van de Dronne vinden we Saint Antione Cumond, een prettig dorpje van ongeveer 400 mensen die voornamelijk bezig zijn in de landbouw.

U kunt hier zwemmen, vissen, kanoen en wandelen. Er is een restaurant, een superette en een bakker. De naam van het dorpje verwijst naar een religieuze groepering te vergelijken met de orde der tempeliers, de Antonijnen. Ooit was hier hun commanderie gevestigd. Het 11e eeuwse kerkje is in de 19e eeuw flink aangepakt.

FESTALEMPS

Klein dorpje, niet noemenswaardigs over te melden.

PONTEYRAUD

dronne

De bourg van Ponteyraud vinden we rond de kerk. De oorsprong van de kerk wordt gevormd door een abdij, gesticht door Benedictijner nonnen.

In later jaren hoorde de kerk bij het château de la Blérétie. In Ponteyraud vinden we verder een bar restaurant en een restaurant. En da’s heel wat voor een dorp met minder dan 50 inwoners!

SAINT VINCENT JALMOUTIERS

Dorpje in de bossen van de Double. Dus veel bomen en meertjes. De Rizonne, het riviertje dat hier stroomt staat bekend als een goede rivier om te vissen.

Er is een 11e eeuws kerkje, een vakantiedorpje (eigendom van de gemeente – niet luxueus, maar alles is er), een kruidenier en een  bar-tabac.

LA JEMAYE

grand etang
La Jemaye is vooral bekend om de aanwezigheid van het Grand Etang, het grote meer.  Dit meer en de andere meren in deze gemeente zijn gemaakt in de middeleeuwen door de monniken van de abdijen van de Double.

De meren werden destijds gegraven om het overvloedige water kwijt te raken, water dat niet meer geabsorbeerd werd door de toenmalige ontbossing in deze streken. Vanaf 1880 is het bos gegroeid en speelt dit probleem niet meer: met als resultaat het bijzondere landschap van deze streek.
U kunt hier slapen op de camping of op de boerderij, er is een restaurant en zelfs een discotheek!

la jemaye grand etang

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl