logo dordogne-vakantie.nl
B L A N C
Perigueux
Hautefort
Savignac les Eglises
Saint Pierre de Chignac
Vergt
Brantome
Saint Astier
Neuvic
Mussidan
Montpon Ménéstérol
Montagrier
Riberac
Verteillac
Saint Aulaye
Excideuil
mussidan

NEUVIC

& OMGEVING:

Vallereuil - Saint Séverin d'Estissac - Douzillac - Saint Germain du Salembre - Saint Aquilin - Chanterac - Saint Jean d’Ataux - Saint Vincent de Connezac - Beauronne - Saint André de Double

Neuvic ligt in de vallei van de L’Isle op de plaats waar de valleien an de Vern en de Salembre samenkomen. Vanzelfsprekend een ideale vestigingsplaats voor mensen. Dus is Neuvic al sinds mensenheugenis een druk kruispunt van verkeer: de route nationale 89 komt erlangs en het spoor kruist hier de lijnen naar Bordeaux en Lyon.

Neuvic kent behalve het centrum, de bourg, een groot aantal kleine gehuchten op de vlakten van de Isle en de Vern en op de heuvels grenzen aan de valleien. De bourg is gebouwd rond de klokketoren en heeft altijd een dorps karakter weten te behouden. In Neuvic vindt u een camping, een luxe piscine municipale met glijbanen en tennisbanen. Daarnaast heeft Neuvic een prachtig plan d’eau, gevoed door de Isle waar u met elektrische bootjes kunt varen, maar ook met kano en kayak. Het zal u niet verbazen dat een millenia oud kruispunt van verkeer ook een flink aantal oude wandelroutes kent.
neuvic rivier double

Men leeft hier voornamelijk van bosbouw, truffles en die typische Perrigordijnse zaken als aardbeien, noten en notenolie, ganzen kweken en er is een schoenenfabriekje. In de directe omgeving is het Foret de Double dat volop mogelijkheden bidet voor wandelen, fietsen en paardrijden. Op dinsdag en zaterdag is het hier markt. In het dorpse stadje voorziet de lokale middenstand in alle behoeften: ook restaurants en bars zijn er voldoende.

Bezienswaardigheden in Neuvic zijn het Château de Mellet en de Botanische tuin, het Château de Frateau, het pittoreske Planèze (dorpje), de Maisons de la Double (aparte huizen aan de rivier). Er zijn meer kastelen, maar die zijn niet voor bezichtiging geopend.

Maisons de la Double.

La Double kent een bijzonder aantal woningen – typisch voor deze streek en rivier, Het Maison de la Double wordt van hout, grond en stenen gemaakt. Aan de buitenkant biedt een houten skelet steun aan de constructie. Het bouwwerk bevat verder 1 of 2 woonvertrekken, een stal en een oven. Mooie dakconstructies maken de woning af. De harmonie van het bouwwerk met de omgeving maken de Maisons de la Double zo bijzonder.
maisons double

Château en botanische tuin

Langs de oevers van de Isle vinden we het kasteel van Neuvic. Het kasteel bewaard een aantal bijzonder mooie fresco’s in de kamer van Henri de vierde. Een deel van het kasteel is in de 18e eeuw weer aangepast en kreeg toen een nieuwe salon (stijl Louis XV) en een kapel.
De botanische tuin is 6 hectare groot en bevat een aantal bijzondere bomen. Wanneer u langs de rivier wandelt komt u uiteindelijk bij het bad van Diane, een romantische grot uit de 18e eeuw: dit was dé ontmoetingsplek voor geliefden uit deze contreien.

VALLEREUIL

Een beetje ten oosten van Neuvic aan de Isle vinden we Vallereuil. Een dorpje met zo’n 300 inwoners  verspreid over de heuvels en valleien met daartussen de kleine beekjes als Le Vern, Le Jaures en Le Fontpeyre: ja u kunt er vissen. Meer dan de 12e eeuwse kerk, een wasplaats en een dorspoven uit vervlogen tijden is hier niet te vinden, wel het eenvoudige boerenleven en de bossen.

SAINT SEVERIN D ESTISSAC

U bent hier vlak bij de snelweg. Het dorpje heeft een gerestaureerd kerkje en u kunt de bossen in. Dat is het wel zo’n beetje, op dat ene eigenaardig hoge gebouw na. Kijk zelf maar eens…
severin d estissac

DOUZILLAC

Deze oude haven aan de Isle, grenzend aan het forêt de la Double verwelkomt graag vissers, jagers en wandelaars. U kunt er ook tennissen. Al meer dan 15000 wonen hier mensen. De steentijd liep over in de romeinse, Gallische en Frankische tijd. De romeinen Dulciliacum en Marius hebben uiteindelijk de naam aan deze plaats gegeven. Ooit liep hier de weg van Vésuna naar Burdigala (Perigueux naar Bordeaux), tegenwoordig heet deze de D3. Bezienswaardigheden zijn aantal oude boerderijen, de dorpskerk, een klooster, het
Château de Mauriac, en meer van soortgelijke heerlijkheden zoals  de Bois Carré, en het Manoir des Rieux. Er moet een klein musumpje zijn over het vreemdelingenlegioen en de gemeente biedt her en der prachtige vergezichten.

douzillac

SAINT GERMAIN DU SALEMBRE

Dorpje temidden van de zonnebloemen. Met postkantoor en bakker (met een houtoven), een slager en een kleine supermarket. Ook de bar tabac mag er zijn. U kunt er en beetje kuieren langs de oevers van de Salembre en de molen bezoeken.
douzillac

SAINT AQUILIN

Een bosrijk gebied, dat Saint Aquilin. De bourg ligt in de vallei van de Salembre omringd door heuvels en gedomineerd door het château du Roc. Het dorpje heeft een mooi aantal oude huizen. Bovenin het dorp is vooral de rue des cailloux het aanzien waard: volledig opgebouwd uit rivierkeitjes Vanuit het dorp kunt u met de wandelpaden de omgeivng verkennen. U vindt er onder ander de dolmen van Peyrebrune, de Tumulus van Ventadour en de kluizenaarsgrot de Fenêtre. Onderweg komt u langs mooie landerijen zolas Moncé en Boisset maar ook het château de Belet is mooi gerestaureerd.
st aquilin

CHANTERAC

Chantérac is een kleine platelandsgemeente, waar het goed vertoeven is. De gemeente krijgt haar water van 3 stroompjes de Beauronne, de Salembre en de Roueix. Vandaar dat u in deze gemeente wat meer watermolens vindt dan ergens anders in de buurt. Vroeger moet het hier bedrijvig zijn geweest. Langs de wandelroutes van Chantérac vindt u de charmes van het gebied: water, klei, meertjes, kalstenen rotsen, oude wasplaatsen, bossen…. En natuurlijk aardbeien, truffels en ganzen. U kunt er slapen in gites. Natuurlijk ontbreekt het kerkje niet.

SAINT JEAN D'ATAUX

Saint Jean d'Ataux is een charmant dorpje op de weg van Ribérac naar Mussidan. Tijdens de 100 jarige oorlog was dit een plaats van belang. In latere tijden bloeide hier de glasblazersindustrie. Nu is het rust dat het dorpje kenschetst. Wandelend door de bossen kunt u een reetje of een everzwijn tegenkomen. Overal in de directe omgeving liggen meertjes en beekjes. Ook de Beauronne komt hier voorbij. Deze rivier staat bekend om z’n forellen. U kunt hier dus goed vissen en fijn zwemmen…
st jean d ataux

SAINT VINCENT DE CONNEZAC

Een authentiek plattelandsdorpje – niet te oud, dat nog altijd een flink aantal kleine winkeltjes in bedrijf kent. En da’s best bijzonder op het hedendaagse Franse platteland. Dat maakt Saint Vincent tot een levendige gemeente van waaruit u goed de omgeving kunt verkennen.

BEAURONNE

Een beetje verborgen in het forêt de la Double, niet ver van de oevers van de l’Isle vindt u Beauronne dat zijn naam dankt aan het stroompje dat erdoor loopt. Het dorpje heeft een 12e eeuws kerkje en een heel oude boom.
Met het overvloedige water, de kleigrond en het grote bos, is dit dorpje al vele eeuwen een pottenbakkersoord. Tot aan de Franse revolutie waren er maar liefst 182 pottenbakkers actief in dit dorp. Na de revolutie waren er nog maar 34 over. Hier werden de potten voor de complete omgeving gemaakt: de ovens functioneerden voor het collectief aan pottenbakkers. Het aardewerk werd verkocht op de markten van Périgueux, Ribérac, Montpon, Bergerac et Ste Foy en vandaaruit verder maar Bordeaux. Behalve potten en schalen werden hier ook nog dakpannen en bakstenen gemaakt. Vandaag de dag rest er niet veel meer van deze activiteit: slechts een fabriekje maakt carreaux de Beauronne. Natuurlijk zijn er in dit dorp in de zomermaanden demonstraties van het pottenbakken. Verder kunt u hier tennissen, wandelen en paardrijden.

SAINT ANDRÉ DE DOUBLE

Een heel klein dorpje midden in het forêt de la Double. Behalve bos biedt de omgeving van Saint Andre een groot aantal meertjes: fijn door de bossen wandelen en zo nu en dan in het water springen dus. Van het dorpje springt alleen de kerk in het oog.

 

 

 

 


 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl