logo dordogne-vakantie.nl
B L A N C
Perigueux
Hautefort
Savignac les Eglises
Saint Pierre de Chignac
Vergt
Brantome
Saint Astier
Neuvic
Mussidan
Montpon Ménéstérol
Montagrier
Riberac
Verteillac
Saint Aulaye
Excideuil
montagrier

MONTAGRIER

& OMGEVING:

Celles, Chapdeuil, Creyssac, Douchapt, Grand Brassac, Paussac et Saint Vivien, Saint Just, Saint Victor, Segonzac, Tocane Saint Apre

Montagrier is een klein dorpje, niet het grootste uit het kanton, maar wel de hoofdstad. De bourg vinden we op de flank van een rots in de vallei van de Dronne. Op een hoogte van 145 meter is Montagrier één van de mooiste plekken van de omgeving. Het dorpje stamt uit het begin van onze jaartelling, ooit een Gallische nederzetting. Deze nederzetting veranderde in een Romeins castrum en vergroeide in een feodale kasteel. Door de verbindtenis met de koning van Engeland won het oorspronkelijk eenvoudige kasteel uiteindelijk in aanzien. Het hele dorp kent de status van beschermd dorpsaanzicht.

De kerk van Sainte Madeleine vindt u op een plaats waar eerder een priesterwoning stond en waarvan de resten nu het fundament van de kerk vormen. In de 10e eeuw maakten de Noormannen deze plaats met de grond gelijk. De kerk die u nu ziet, herrees in de jaren daarna en werd flink gerestaureerd in de 19e eeuw.

montagrier

De kapel van St Sicaire ligt in het noorden van de bourg en is de oudste van het dorp. Ooit lagt hier een Benedictijner klooster en van de resten is het hedendaagse kapel opgebouwd. est De oude beeldhouwwerken in de facade van de kapel zijn afkomstig van dat klooster en dateren uit de 13e eeuw.

In Montagrier vindt u een auberge en een bakker. U kunt er goed wandelen, mountainbiken, kanoën, vissen, klimmen en paardrijden.

CELLES

celles
Celles vindt zichzelf een dynamisch dorpje, heeft een kerkfort (eglise fortifiée) in het midden. Daarnaast vindt u er de kapel van Saint Jean de la Lande die jaarlijks op de 24e juni veel pelgrims trekt.

Naast het dorp vindt u een meertje waarin het goed zwemmen en vissen is. In de zomermaanden zijn er wandeltochten uitgezet langs de boerderijen onder de noemer van Bienvenue à la Ferme. Daarnaast zijn er ook wandeltochten ‘gourmandes’ en met andere thema’s. Het dorp heeft een café en een bakker.

CHAPDEUIL

chapdeuil

Oud dorpje, goed gerenoveerd maar waar weinig gebeurt. Er kabbelt een riviertje en er staat een kasteeltje – privébezit en dus niet te bezichtigen.

De wasplaatsen van weleer zijn allen gerestaureerd. Ah! U kunt hier goed picknicken aan de oever van de l’Euche. Een mooi stukje groen laat u de dorpsschatten zien zoals een mooi his, een mooie oren en gebeeldhouwde vensters.

CREYSSAC

creyssac
Creyssac vinden we in de vallei van de Dronne tussen Bourdeilles en Lisle. Er is een geinig kerkje.

De naam vinden we sinds 1259 in de geschiedenisboeken als Creyschac en Creichac, hoogstwaarschijnlijk een afgelide van het Gallische Crixus. De kerk van Creyssac is gewijd aan Menne et Galle Périgordijnse heiligen die leefden in grotten. Bezienswaardig in het dorp zijn de wasplaats, de Pont d’Ambon op de oude gallo-romeinse weg. 500 meter buiten het dorp kunt u picknickken, pizza eten en een kano huren.

DOUCHAPT

douchapt
Douchapt is een plattelandsgemeente die de toerist met open armen ontvangt. Er zijn hier veel wandelpaden en volop plaatsjes waar het heerlijk picknicken is. Vooral bij het plan d’eau dat gevoed wordt door de rivier de Dronne.

U kunt hier ook goed vissen en zwemmen. In Douchapt vindt u het village de vacances de Beauclair, Gites en een café restaurant. In het dorp willen ze u misschien vertellen dat de naam afkomstig van het lokale ‘twee katten’, maar hecht daar maar geen waarde aan: ooit woonde hier een man van aanzien met een achternaam …, juist ja.

GRAND BRASSAC

Grand Brassac ligt in een mooi groen landschap. De oude bourg heeft een romaanse kerk met koepelgewelven. Gaat u wandelen in de omgeving (er zijn meerdere routes uitgezet) dan vindt u de kastelen van Marouatte en Montardy. 

Het dorpje heeft een bakker, kruidenier en een bar-tabac. Vergeet niet de Moulin de Rochereuil te bezoeken, een oliemolen in werking, en een van de plaatsen waar u nog echte walnotenolie kunt krijgen (er wordt meer walnotenolie verkocht dan dat er gemaakt kan worden, maar dit is een bron – dus betrouwbaar).

PAUSSAC ET SAINT VIVIEN

Paussac en Saint Vivien waren ooit twee duidelijk verschillende gemeentes, maar zijn, sinds ze in 1830 werden samengevoegd, naar elkaar toegegroeid.

Het dorpje leeft van de steenhouwerijen (carrières), maar heeft talloze erfgoederen weten te behouden: Hunebedden, kluizenaarsgrotten, rotswoningen, landgoederen uit de 13e, 15e en 16e eeuw, een prachtige romaanse kerk en een duiventil met een listenen dak

SAINT JUST

Saint Just is een kleine gemeenschap van 145 inwoners die verspreid over de gemeentegrond hun huizen hebben betrokken. U vindt hier veel bosgrond. Er is een kleine bourg rond de kerk, waar u wellicht een chambre d’hote kunt vinden.

Vermaken doet u hier door te wandelen in de bossen. Verder is er aan opmerkelijks een oude romaanse weg, grotwoningen, wasplaaten , stapelmuurtjes en een paar kasteeltjes, waarvan een met een middeleeuwse duiventil. U moet er naar vragen, maar er is een museum: een Musée du Ver à Soie.

SAINT VICTOR

Saint-Victor is een kleine gemeenschap in de vallei van de Dronne. Het dorp heeft een romaanse kerkje uit de 12e eeuw en enkele, wat oudere huizen.

Op de oevers van de Dronne en op de wanden van de vallei treft u veel bijzondere orchideeën aan. U kunt ze ook zien wanneer u een van de vele wandelpaden uit het dorp neemt. Saint Victor is een goede plek voor natuurliefhebbers.

SEGONZAC

segonzac

Segonzac ligt midden tussen de plaatsen Saint-Astier, Ribérac en Tocane. De kerk van het dorpje maakt deel uit van de route die uitgezet is langs bijzondere Romaanse kerkjes.

Het dorpje eromheen met mooie oude huizen en leuk opgeknapte straatjes geven dat beetje extra. Er is een Bar-tabac en een kruidenier in het dorp. In de gemeente wonen ook nog twee gezinnen in een kasteel. Da’s leuk voor hen en jammer voor u: u kunt de kasteeltjes dus niet van binnen bezichtigen. 

TOCANE SAINT APRE

Tocane Saint Apre is eigenlijk de belangrijkste gemeente van dit kanton, er wonen meer dan 1500 mensen en dat is heel wat in de Dordogne! Dus vindt u flink wat winkels in het centrum van dit dorp.

Men leeft hier voornamelijk van de landbouw, al is er een aandacht voor het toerisme in de vorm van een Kostuummuseum (3 kamers met de kleding die van zolder is gekomen) en een camping van 50 plaatsen. In de zomermaanden is hier iedere week wel een activiteit in het dorp: feest van wijn, dansen, vuurwerk – van alles

tocane saint apre

 


 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl