logo dordogne-vakantie.nl
B L A N C
Perigueux
Hautefort
Savignac les Eglises
Saint Pierre de Chignac
Vergt
Brantome
Saint Astier
Neuvic
Mussidan
Montpon Ménéstérol
Montagrier
Riberac
Verteillac
Saint Aulaye
Excideuil
hautefort

HAUTEFORT

& OMGEVING:

Badefols d'Ans, Boisseuilh, Chapelle Saint Jean, Cherveix Cubas, Chourgnac d'Ans, Coubjours, Granges d'Ans, Nailhac, Sainte Eulalie d'Ans, Teillots, Temple Laguyon, Tourtoirac

De gemeente Hautefort is in de eerste plaats bekend om zijn imposante kasteel. Geen wonder dat er hier een fiks exemplaar staat, want van oudsher weet men hier van veldslagen. De hoge en strategische ligging zal er mee van doen hebben gehad.
De oorspong van het huidige kasteel dateert uit de 10e eeuw, en werd destijds omschreven als een onneembaar fort. Zoals te doen gebruikelijk, groeide in de nabijheid van het fort een dorp, omdat de dorpelingen zich zo in onzekere tijden beschermd konden weten.

In latere tijde maakte de markies van Hautefort van het kasteel een lustoord, omringd door een prachtige tuin .Sinds die tijd werd het veel bezocht door personen van aanzien op cultureel gebied.
Het dorpje eromheen is aardig, en biedt natuurlijk de nodige onderdak in de vorm van gites, hotel en camping. Er is een meertje in de buurt – u hoeft zich niet te vervelen in Hautefort. In het achterland van het kasteel zijn er in de directe omgeving van allerlei activiteiten te ondermenen. U kunt er quad rijden, paintballen en het bijhorende dorpje bezoeken en ballonvaren. En u bent natuurlijk zo bij een riviertje van waar het fijn kanoeën is.
Het VVV van Hautefort biedt met de buurgemeenten een compleet prgramma aan: sportief arrangement, een culturele variant en een combinatie van deze twee in een 1- 2-, of 3-daagse variant. In het kasteel is ook een museum ‘van de medicijnen’(ziekenhuis) gevestigd.

Het dorpje heeft een minicamping. In het dorp zelf en in de omgeving kunt u over terecht in chambres d’hotes.en gites. Hautefort zelf kent drie hotels.

hautefort

 

BADEFOLS D'ANS

badefols
Badefols d’Ans ligt op een hoogte van 300 meter en biedt een prachtig uitzicht over de Périgord. Bij helder weer kunt u in de verte zelfs de bergen van de Auvergne zien liggen vanuit de bourg van Badefols.

In de directe omgeving van Badefols zijn er talloze resten gevonden die duiden op de aanwezigheid van de de Cro Magnon-mens. Sindsdien heeft iedere beschaving hier vertoeft. Zo werden aan het einde van de vorige eeuw resten gevonden van een mozaiek uit Galloromaanse tijden. In de middeleeuwen hoorde badefols bij de Châtellenie d’Ans, van de burggraaf van Limoges – een latere koning van Frankrijk.
Het dorpje heeft natuurlijk een kerkje uit de 12e eeuw en een kasteel uit de 1`4e eeuw – ooit de geboorteplaats van de in Frankijk bekende troubadour Bertran de Born.

In Badefols moet u zeker even van het uitzicht gaan genieten. Met een table d’orientation weet u wat u in de verte ziet. Vanuit het plaatsje vertrekken een aantal wandelroutes, die ook weer borg staan voor mooie vergezichten. Slapen kunt u er in het plaatselijke hotel of in chambres d’hotes.

 

BOISSEUILH

Boisseuilh ligt ten noorden van Hautefort en beidt een mooi uitzicht op het château de Hautefort.
Het kerkje van het dorp uit de 17e eeuw, is van een grappig soort romaanse bouw: boven op een schuur is een klassieke facade gezet, waarin de kerkklokken gehangen zijn: de dorpsgenoten zijn ooit gezamenlijk aan het metselen geweest.

Aan de fontein 50, meter verderop, werden ooit een levenskrachtige werking toegekend: net als de kerk genoemd naar St Valéry: het water verzorgt de ogen.
Twee kilometer ten zuiden van het dorp vindt u nog een kasteeltje. Deze kunt u niet bezichtigen

CHAPELLE SAINT JEAN

chapelle st jean
Een typisch dorp van de Périgord is La Chapelle Saint Jean: met mooie oude huizen verspreid over verschillende gehuchten. De kerk van de gemeente is recent gerestaureerd en dateert uit de 11e eeuw, daarbij vindt u nog de resten van een oud klooster.

Bijzonder aan het dorp is verder het maltezer kruis bij de ingang van het dorp: ooit verbleven de ridders van deze ridderorde hier.Vanuit het dorp heeft u een mooi vergezicht over de kastelen van Hautefort en Badefols d’Ans
Vanuit het dorp vertrekt een leuke wandelroute over 11 kilometer. In juni, juli en augustus is er van alles te doen voor de moderne toerist in Chapelle St Jean.

CHERVEIX CUBAS

cubas

Cherveix-Cuba ligt op 5 kilometer van Hautefort tussen de heuvels en in de naijheid van gorges met riviertjes op weg naar de de Lourde. Cherveix-Cubas Is een ideale plek om te vissen en grote wandeltochten te maken en niet te vergeten kanoën.

De kerk komt uit de 12e eeuw, bevat een mooi beeldrelief en de begraafplaats herbergt een mooie ‘lantaarn der doden’. Het dorpje kent nog een ander kerkje, St Martial-Laborie, een mooi exemplaar dat zeer zeker een bezoekje waard. U kunt er slapen in een hotel of in een chambre d’hote.

CHOURGNAC D'ANS

Chourgnac d’Ans is een leuk klein dorpje dat vroeger deel uitmaakte van het veel belangrijkere Châtellenie d’Ans. Het dorp kent een kerkje in de romaanse stijl, maar daterend uit een veel latere tijd.

In het gehucht « La Chèze » vinden we een museum gewijd aan Orélie Antoine de Tounens. Slechts een enkeling kent hem nog, maar hij was ooit de zelfbenoemde koning van Araucanie en Patagonie. Deze door niemand erkende staat heeft tot op de dag van vandaag nog een troonpretendent! De man die het allemaal begon, avonturier en advocaat, werd hier geboren in 1825. Waarvan akte en altijd nuttig voor degenen die Triviant willen winnen.

COUBJOURS

Coubjours is een klein dorpje op de grens met de Corrèze. Het omringende landschap is bijzonder mooi, zo vindt men hier. Het dorpje heeft een kerk en een overdekte wasplaats uit de middeleeuwen. Klaarblijkelijk was het hier de gewoonte om de bronnen een heilkrachtige werking toe te kennen, want u vindt er in deze gemeente bijna geen bron zonder die bijwerking.

Het kruis op de grens van de gemeente herinnert sinds jaar en dag aan een gewelddadig gevecht dat hier in de oorlog tussen protestanten en katholieken heeft plaatsgevonden.

GRANGES D'ANS

detail hautefort

Granges-d'Ans is een gemeente van goudstenen gehuchten en puntdaken. En met wat wandelroutes hebt u hier een rustige landelijke omgeving op zo’n 10 kilometer van Hautefort.

Ook hier weer een 12e eeuws kerkje, gewijd aan Saint Martin. Vermeldenswaard is ook nog de autorally voor toeristen de laatste zondag van augustus: u kunt eraan deelnemen. Er worden veel walnoten geteeld in deze omgeving en sommige boerderijen organiseren hieromheen activiteiten. U kunt ze bezoeken.

NAILHAC

Nailhac is voor walnoten en wandelaars. De kerk komt uit de 13e eeuw en kon ooit (als een kam) 4 klokken dragen: er is maar één over. De rest is verdwenen in de Franse revolutie.

De architectuur van het dorpje os voor romantici. Het kleine Nice, zo vond Eugène Le Roy, de literaire held van de Dordogne. U kunt hier slapen op de boerderij.

Nailhac bidet vooral veel vergezichten op het château de Hautefort. Daarnaast is het de derde zondag van augustus feest. Feest van walnoten, natuurlijk. Want daar leeft men hier van. En u kunt er heerlijk wandelen tussen al die bomen.

SAINTE EULALIE D'ANS

st eulalie
Village Pittoresque, zo wordt Sainte-Eulalie-d'Ans beschreven, met de charmes van de groene vallei van de Auvézère, het riviertje dat langs het dorp stroomt en de vele walnotenbomen. We zijn wel in walnotenland.

Ooit lag hier een Romeins kamp, dat in het land van Asterix en Obelix al gauw Camp de César gaat heten: het is alsof er geen andere Romeinen hebben bestaan..
Van dat camp de César kunt u nog wat schaarse resten aantreffen. Her en der zijn in de buurt metaalresten gevonden van wat ooit wapens waren.

TEILLOTS

Klein dorpje op zo’n 300 meter hoogte: heeft niet veel meer te bieden dan uitzicht. Huizen zijn van de lokale, rode stenen: u verlaat de Dordogne.

TEMPLE LAGUYON

Men sprak hier vroeger van Temple le Sec – een nederzetting van de Tempeliers die hier een commanderie vestigden in 1252. Hoogstwaarschijnlijk is de kerk die u vandaag ziet, ooit het hoofdverblijf van de commanderie geweest, later omgebowud tot kerk.

Binnen in de kerk vindt u nog een schildering uit de 17e eeuw.
Het leukste van dit dorpje is waarschijnlijk de stokoude werkplaats van de hoefsmid: een hekwerk waarin het paard werd vastgezet en de hoefijzers konden worden vervangen onder een dak.

TOURTOIRAC

tourtoirac
De geografische ligging van Tourtoirac, doorkruist door de Auvézère en beschut door rotsen, heeft voor een permanente bewoning gezorgd sinds zo’n 50.000 jaar.

De moustériens maakten hier de werktuigen die u vandaag in Les Eyzies kunt zien. Voor het eerste lezen we over Tourtoirac in 1003 wanneer er hier een cistezenser abdij wordt gesticht door de burggraaf van Limoges. Hiervan resten vandaag de dag nog alleen de contouren van de funcdamenten. De rijke abdji werd uiteindelijk geplunderd in de Franse revolutie. Natuurlijk rest er her en der nog voldoende oud bouwmateriaal, zo kenmerkend voor deze streek.
De begraafplaats herbergt het graf van de lokale beroemdheid Orélie Antoine de Tounens.

In het dorpje is er van alles te doen in het seizoen: maar lekker door het dorpje struinen is bezigheid nummer één in Toutoirac. Vanuit het dorp leiden diverse wandelroutes langs de gehuchten in de omgeving.

Het dorpje heeft een mooie camping (onder Nederlandse leiding) waar u uw kampeervakantie kunt combineren met paardrijden op alle niveau's (Angie’s Ranch vertelt u er meer over) en u kunt er vissen in het meer “l’étang du Coucou”. De paardrijtochten van Angie’s Ranch zijn bijzonder, ze leiden door de bossen en riviertjes en kleine dorpjes. Een aanrader.

 

 


 


Highslide JS
 

Kamperen en paardrijden op een camping onder Nederlandse leiding

Camping & manege in Toirtoirac. Lees meer onderaan deze pagina!

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl